Tarım ve Orman Bakanlığının resmî web sitesinde yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:
Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'nde meydana gelen taşkınların en büyük sebeplerinden birini taşkın suyla birlikte yukarı havzalardan gelen ağaç, dal, kütük vb. odunsu malzemelerin köprü ve menfezleri tıkayarak barajlama yapması oluşturuyor. Bu sorunun çözümüne yönelik olarak dünyada son yıllarda geçirgen bentlerin yapımına ağırlık verilmiş ve ülkemizdeki ilk geçirgen bent uygulaması ise Rize'de yapılmıştı.
Rusubat tutucu geçirgen bentlerin AR-GE çalışmaları kapsamında 2 farklı model tasarlandığı ve patent başvurularının yapıldığının belirtildiği Bakanlık açıklamasında, "Söz konusu fikri eserlerin deneyleri Rize Bölge Müdürlüğü hidrolik laboratuvarında tamamlanarak, Dalgakıran ayaklı modelin Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde patenti alındı. Gemiburnu tip model ise Uluslararası patent başvurusu aşamasında bulunuyor." denildi.
Geliştirilen model ile rusubat kaynaklı taşkınların engelleneceği ifade edilen açıklamada, "Sel meydana geldiği durumlarda, önü gelen odunsu materyalle hızla tıkanan bentlerin sıklıkla iş makinaları ile temizlenmesi gerekiyor, bu durum ise bentlerin işletilmesini zorlaştırıyor. Geliştirilen bu iki geçirgen bent modeli ile rusubat kaynaklı taşkınların önüne geçilmesi hedefleniyor." denildi. (İLKHA)