Diyarbakır halkından "Evcil hayvanlar otobüste yolculuk yapabilir" kararına tepki

Karayolu Taşıma Yönetmenliğinde yapılan değişiklikle otobüslerde kedi, köpek ve kuş gibi evcil hayvanların, yolcunun kucağında veya oturduğu koltuğun önünde seyahat edebilmesi kararına Diyarbakırlı vatandaşlar tepki gösterdi.

Ekleme: 19.02.2020 13:55:05 / Güncelleme: 19.02.2020 14:42:17 / Güncel / Diyarbakır Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Toplu taşıma araçlarında evcil hayvanların taşınmasına yönelik düşüncelerini dile getiren Diyarbakırlı vatandaşlar, araca binen hayvanların hastalıklı olma, kötü koku yayma ve ses çıkarabilme ihtimalinden dolayı alınan bu kararın doğru olmadığını söylediler.

Şafii Mezhebine bağlı kişilerin köpek gibi hayvanlara teması halinde sıkıntı çekeceklerini belirten Diyarbakırlılar, yetkililerin alınan bu kararı tekrardan gözden geçirmeleri gerektiğine dikkat çekti.

 

"Necis olan hayvanların teması halinde namazımız tehlikeye girer"

Evcil hayvanların toplu taşıma araçlarında taşınmasının yanlış olduğunu belirten Muhammet Yıldırım, "Hayvanlarla ilgili alınan bu kararın iyi bir fikir olmadığını düşünüyorum. Örneğin; Diyarbakır'dan İstanbul'a yolculuk yapan birini göz önünde bulunduralım. Eğer hayvanlar, insanların içinde yolculuk yaparsa yolcular rahatsız olacaklardır. Bunun dışında biz Şafii Mezhebine bağlı Müslümanlarız. Necis olan hayvanlar elbisemize veya bize temas ederse namazımızı nasıl kılacağız. Ayrıca yine hasta ve kötü kokan hayvanlar da vardır. Bunlar yolculara yine sıkıntı çıkaracaktır. Özetle bu alınan karara olumlu bakmadığımı belirtmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Hayvanlarla ilgili olumsuz bir söylemde bulununca mahkemelik dahi olabileceklerini söyleyen Yıldırım, "Bugün genel olarak baktığımızda hayvanlarla ilgili tek bir olumsuz bir şey söyleyemiyorsun. Çünkü bir şey söylediğin zaman hayvanseverlik şemsiyesi altında insanlar hemen tepki gösteriyorlar. Hayvanlara yönelik herhangi olumsuz bir şey söylediğin vakit mahkemelik bile olabiliyorsun. Bu noktada hayvanlarla yolculuğun yapılmasını kesinlikle istemiyorum. Alınan bu karar ile resmen hayvanlar ile insanları eşit bir kefeye koyduklarını da görebiliyoruz." şeklinde konuştu.

"Hayvan taşımacılığı yapan özel araçlar ile bu sorun giderilebilir"

Vatandaşların, hayvanlarını özel taşımacılık yapan firmalarla göndermeleri gerektiğini belirten Esra Kılınç, "Hayvanların otobüste taşınmasını doğru bulmuyorum. Özellikle köpeklerin taşınmasını doğru bulmuyorum. Çünkü daha önce köpeklerle yolculuk yaptığım için bunu söylüyorum. Ayrıca toplu taşımada hayvanların seyahati için pek uygun olmadığını da düşünüyorum. Hayvanların taşınması için artık birçok özel araç var, hayvanlar bu yöntemle taşınabilir. Ya da kendi kullandıkları özel araçlarla hayvanlarını götürebilirler. Keşke böyle bir karar almadan önce vatandaşların düşüncelerine de başvurulsaydı. Çünkü insan bir köpekle seyahat etmek istemeyebilir." ifadelerini kullandı.

Helal ve haram hayvan türlerinin olduğunu belirten Hüseyin Kabaiş, "Evcil hayvanların iki türü vardır: Bunlardan biri helal, diğeri ise haram olanlardır. Helal olan hayvanlar; kuş, tavuk, tavşan gibi hayvanlardan oluşan yenilebilir türlerdir. Şayet bu tür hayvanların yolculuk yapmaları gerekse dahi, kafes içerisinde belki olabilir. Yalnız kedi, köpek ve yılan tarzındaki hayvanların toplu taşıma araçlarında taşınmasını istemiyorum. Çünkü bu tür hayvanların seyahati sırasında vatandaşlar rahatsız olabilirler. Ya da namaz kılan vatandaşlarımız veya korkan insanlarımız olabilir. Bundan dolayı hayvanların arabalarda taşınması sıkıntılara yol açabilir." şeklinde konuştu.

"Hayvanların kokusu, çıkaracağı sesler rahatsızlığa neden olacaktır"

Yolculuk esnasında hayvanların kokma ihtimali olduğunu söyleyen Ebru Taş, "Böyle bir durumda kendim başta olmak üzere kokuya dayanamam. İnsanın çok sevdiği bir hayvan dahi olsa kokması gibi durumlarda dayanamaz. Toplu taşıma araçlarında hayvanların alınmasına tam olarak karşı olmamakla birlikte bu uygulamanın yanlış olduğunu düşünüyorum. Çünkü düşünsenize yolculuk sırasında ağlayan bir çocuğun sesine bile dayanmayan bizler, hayvanların çıkaracağı sesler veya başka sıkıntılarına katlanabileceğimizi düşünmüyorum." dedi.

"Korkan veya panik atak olan insanlar olabilir"

Yolculuk sırasında hayvanlardan korkan insanların olabileceğini belirten Mehmet Opşin, "Kuş ve kedi gibi hayvanların taşınması bana göre normaldir. Ama köpek veya yılan gibi hayvanların toplu taşıma araçlarında taşınması normal değildir. Çünkü korkan insan olabilir. Panik atak olan insanlar olabilir. Bunlardan dolayı söylediğim hayvan türlerinin taşınması problemlere yol açabilir. Ayrıca örneğin; ben Şafii Mezhebine mensup biriyim. Köpek gibi bazı hayvanlara temas etme namaza engeldir." ifadelerini kullandı.

Evcil hayvan taşımacılığının kaçınılmaz bir durum olması halinde bunun da özel bir bölme içerisinde yapılması gerektiğini belirten Opşin, "Taşınabilir dediğim hayvan türleri de birtakım önlemler alınarak gerçekleştirilmelidir. Mesela özel bir bölmeye konularak yolculukları gerçekleştirilmesi lazım. Düşünün Adana iline 8 saat yolculuk yapacak biri için uyku gibi ihtiyaçlar olabilir. Böyle bir durumda hayvanların çıkaracağı bir ses sizi rahatsız edebilir." dedi.

İnsanların olduğu bölmede hayvanların taşınmasına karşı olan yolculardan biri, "Hayvanların taşınabilmesi için ayrı özel bir bölümün olması gerekiyor. Şehirlerarası taşımacılıkta hayvanların alınmasına karşıyım. Benim görüşüme göre hayvanların taşınabilmesi için kesinlikle bir kısıtlamaya gidilerek bagajlarda özel bölmelere alınmaları gerekiyor. Arabada yolcunun oturacağı kısma katiyen hayvanların alınmaması gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler