Yöresel kıyafetlerden buğday dövme taşlarına, kılıçtan silaha, gaz lambasından bulgur kaynatılan kazanlara, ilk kullanılan telefonlardan daktiloya varıncaya kadar yüzlerce eserin sergilendiği iş yerinde, sergilenmeyi bekleyen daha yüzlerce eser var.
Amacının Besni'yi gelecek nesillere tanıtmak ve geçmişi unutturmamak olduğunu belirten işletme sahibi Mustafa Bolu, "Burası bir kafedir ama daha çok müze gibidir. Geçmişimizi, tarihimizi, kültürümüzü, sanatımızı anlatan yöresel eşyaların sergilendiği bir mekandır. Buradaki eşyaların hepsi Besni yöresinde imal edilmiş, kullanılmış eşyalardır. Bu eşyaları yapan sanatkârlar, ustalar vardı. Bu eserleri burada sergilememizin nedeni insanlar görsün, bilsin, tanısın. Kimse demesin ki Besni'de bir şey yok. Besni'nin tarihi, geçmişte olan sanatkârlar ve ustalar bilinsin diye bu hizmeti yapıyoruz." dedi.
"Tarih ve kültür bizim için bambaşka bir şeydir"
Kültürel mirasların gelecek nesillere taşınası ve değerinin bilinmesi gerektiğini dile getiren Bolu, "Tarih ve kültür bizim için bambaşka bir şeydir. Biz bunu gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Elimizden geldiği kadarıyla bunun için gayret ediyoruz. Bu eserlerin ne amaçla kullanıldığını ne şartlarda yapıldığını tanıtabilmek, gösterebilmek istiyoruz. Besni'nin tarihini, kültürünü, sanatını sanatkarını bilgimiz dahilinde en iyi bir şekilde orijinal objelerle tanıtmaya gayret ediyoruz. Burada yüzlerce eser var. Buradaki eserler, sergileyebildiklerimizin üçte biridir. Daha sergilenmeyi bekleyen çok eser var. Allah'ın izniyle ilerleyen zamanlarda onları da sergileyeceğiz. Buradaki eserler atalarımızdan kalan 50 senelik 100 senelik eserlerdir. Bu yöreler için kayda değer olan eserlerdir. Dedelerimizin, nenelerimizin kullandığı eserlerdir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)