Toplu taşımada "Mesleki Yeterlilik Belgesi" zorunlu hale geldi

Türkiye Toplu Taşıma İşverenleri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı ve Adıyaman İl Başkanı Mahmut Bektaş, Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişilerin çalıştırılamayacağını belirtti.

Ekleme: 19.02.2020 11:55:07 / Güncelleme: 19.02.2020 20:00:09 / Ekonomi / Adıyaman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

5544 Sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda önemli değişiklikler yapıldı.

Kanuna göre; tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup da Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren 12 ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.

"Belgesi olmayan ihalelere alınmayacak"

Konuyla ilgili İLKHA'ya açıklamada bulunan Türkiye Toplu Taşıma İşverenleri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı ve Adıyaman İl Başkanı Mahmut Bektaş, "5544 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2018 yılı içerisinde çıkardığı Mesleki Yeterlik Belgesi zorunlu olarak MYK'dan toplu taşıma üyelerimizin tamamının alması zorunlu hale gelmiştir. Tehlikeli ve ağır olan iş makineler için de bu belgelerin alma zorluğu vardır. Ancak şu anda öncelikli olarak servis şoförlerinin alması zorunludur. 2019 yılı içerisinde zorunlu hale gelen bu belgenin, 3 Eylül 2020 yılına kadar alınması zorunlu hale gelmiştir. Bu belgeyi almayanlar, 2020 yılı içerisindeki okul taşımacılığı yapan servisler, hazırlayacakları ihale dosyasının içerisinde bu belgeyi koymadıkları zaman kesinlikle ihaleye alınmayacaklardır. Bu önemli bilgiyi sizin aracılığıyla iletmek istiyorum." dedi.

 

"Mesleğinin aşığı, işinin sevdalısı, işinin ehli olan insanlara ihtiyaç var"

Toplu taşıma yapan araçlar ve okul servislerinin belgeyi alma zorunluluğu olduğunu belirten Bektaş, "Okullara servis taşımacılığı yapanların yanı sıra kreşlere, yurtlara, taşımalı eğitimle köylerden şehirlere okul taşımacılığı yapan bütün üyelerimizin bu belgeleri almaları zorunlu hale gelmiştir. Mesleki Yeterlilik Belgesi almaları için üyelerimiz herhangi bir eğitim-öğretim almayacaklar. Zaten mevcut belgeleri bulunmaktadır. Bu eğitim-öğretimi aldıklarından dolayı sadece sınavlarda, sınav usul ve esaslar nasıl yapılacağı ile ilgili bir ön sınav yapılacaktır. Mesela bir minibüs sürücümüz aracı kullanmaya başlamadan önce neler yapması gerektiği konusunda sınav tabi tutulacak. Sürücünün aracının temizliğine önem vermesi gerekiyor. Sileceklerinin çalışıp çalışmadığını bilmesi lazım. Lastik havalarını kontrol etmesi gerekir. Havalandırmasının iyi olmasıyla ilgili teknik özellikleri yapabiliyor mu yapamıyor mu? bunları bilmesi gerek. 40 dakikalık çok ciddi ve önemli bir sınav yapılmaktadır. Sınavlarınız kamera gözetiminde yapılmaktadır. Kamerada görünen herhangi bir hatadan dolayı aday kaldığı zaman otomatikman sınav sona ermiş olur. Yani mesleğinin aşığı, işinin sevdalısı, işinin ehli olan insanların artık bir şey yapma zamanı gelmiştir, diyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar