RTÜK program ve diziler için adım atmalı! AHLAKSIZLIK NORMALLEŞTİRİLİYOR

Televizyonlarda yayınlanan dizi ve programlar toplumun ahlaki yapısını, örf ve adetlerini hedef alıyor, ahlaksızlığı normalleştiriyor.  Gündüz kuşağında yapılan programlarda en mahrem konular konuşuluyor, dizilerde ise ahlaksız hayat tarzı teşvik ediliyor. Kamuoyu RTÜK’ten adım atmasını bekliyor.

Ekleme: 16.02.2020 08:41:42 / Güncelleme: 16.02.2020 19:14:08 / manşetler / İstanbul Haberleri
Destek için 

Muhsin Şenol-DOĞRUHABER

Toplumun inanç değerleriyle uyuşmayan TV kanalları yaptıkları yayınlarla ahlaki yozlaşmanın önünü açıyor. En mahrem konuların, aldatma ve ahlaki düşüklüklerin izleyici önünde konuşulması ahlaksızlığın normalleşmesine neden oluyor. Aile yapısını hedef alan programlarla birlikte birçok dizide de rol model olarak sunulan hayat tarzlarıyla ahlaksızlık teşvik ediliyor. Kamuoyu, RTÜK’ten toplumun hassasiyetlerini gözeterek dizi ve programlara ağır cezalar verilmesi için adım bekliyor.

DEPREM KADAR ÖNEMLİ

Geçtiğimiz günlerde Elazığ’da yaşanan depremle ilgili yanıltıcı ve kışkırtıcı yayın yapan televizyon kanallarına RTÜK tarafından ceza kesildi. Cezalar depremin hemen ardından ivedilikle geldi. RTÜK’ün ne kadar etkin ve hızlı karar verebildiğini gösteren bu adımın toplumda adeta ahlaki bir deprem etkisi oluşturan televizyon programları ve diziler için de atılması bekleniyor.

EVLİLİK PROGRAMLARINDAN DAHA BETER!

29 Nisan 2017’de çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile yasaklanan evlilik programları toplumda büyük bir memnuniyet oluşturmuştu. Bu KHK ile birlikte 6112 sayılı RTÜK Kanununun 32’nci maddesine RTÜK’ün evlilik programlarına ceza verdiği “Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlâka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz” maddesi de kondu. Bu maddeyle birlikte idari para cezaları arttırıldı, yayın durdurma ve lisans iptali de cezalar arasına eklendi. Evlilik programlarından daha beter olan gündüz kuşağı programları aldatma, fuhuş, taciz ve tecavüz vakalarını ekranlara taşıyor ve ahlaki tahribata neden oluyor.

2018 YILINDA EN ÇOK DİZİLER VE GÜNDÜZ KUŞAĞI PROGRAMLARI ŞİKÂYET EDİLDİ

Geçtiğimiz yıla ilişkin veriler henüz açıklanmazken 2018 yılına ilişkin verilere bakıldığında RTÜK’e en çok diziler ile ilgili bildirim yapıldığı görülüyor. 2018 yılında 124 bin 234 kişi, çeşitli kanallar üzerinden Üst Kurula şikâyetlerini ulaştırdı. Ağırlıklı olarak RTÜK İletişim Merkezine yapılan bildirimlerin 123 bin 409'u televizyon, 825'i ise radyo yayınlarına yönelik gerçekleşti.  Vatandaşlar dizileri şiddet içerikli ve genel ahlak kurallarına uymadığı gerekçesiyle şikâyet ediyor. İkinci sırada yer alan programlar ise genel ahlak kurallarına uymadığı için şikâyet ediliyor. Vatandaşlar genel olarak şikâyetlerinde 77 bin 551 kez en çok 'program uyarılsın/ceza verilsin/kaldırılsın/kanal kapatılsın' talebini RTÜK'e iletti.

CEZALAR YETERSİZ

Dizi ve programların ceza almalarına rağmen yayınlarına devam etmesi ise vatandaşlarda memnuniyetsizlik oluşturuyor. En çok şikâyet alan diziler halen yayınlanıyor ve benzer şekilde şiddet içerikli görüntüler vermeye devam ediyor. Ayrıca gündüz kuşağı programları ve reality show programları da çok şikâyet almalarına rağmen toplumun genel ahlak kurallarına uymayan yayınlar yapmaya devam ediyor. Bu durum ise cezaların yetersiz olduğu izlenimi veriyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DA ŞİKÂYETÇİ

Geçtiğimiz günlerde bir toplantıda bazı milletvekilleri Erdoğan’a dizilerden duyduğu rahatsızlığı iletti. Vekiller, “Bazı diziler toplumun yapısına uygun değil” diyerek eleştiride bulunurken, Erdoğan “Bu konunun ben de farkındayım. Ben de bunlardan şikâyetçiyim ve rahatsızım. TRT’de Diriliş Ertuğrul gibi bir iki başarılı dizimiz var. Bunların üzerine çıkamadık. Ama ben genel olarak hepinize hak veriyorum” dedi.

NASIL ŞİKÂYET EDERİM?

Ahlaksız yayın yapan dizi ve programları şikâyet etmek için birkaç yol bulunuyor. Eğer telefon ile bildirimde bulunmak istiyorsanız ALO 178 veya 444 1 178 RTÜK Çağrı Hattı’nı arayarak şikâyetlerinizi iletebilirsiniz. İnternet üzerinden şikâyette bulunmak isteyenler ise CİMER üzerinden veya RTÜK’ün resmi sitesindeki görüş ve önerileriniz bölümünden yapabilir.