EKONOMİ SERVİSİ - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 yılı Aralık ayına ait “Süt ve Süt Ürünleri Üretimi”ni açıkladı. Buna göre;
Ticari süt işletmelerince Aralık ayında 780 bin 842 ton inek sütü toplandı
Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre toplanan inek sütü miktarı %1,4 arttı, Ocak-Aralık döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %4,7 azaldı.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Aralık ayında bir önceki aya göre %0,9 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1 arttı.
Aralık ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,5, protein oranı ise ortalama %3,2 olarak tespit edildi.
Toplanan inek sütü, Aralık 2019
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Aralık ayında bir önceki aya göre %0,9 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1 arttı.
Aralık ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,5, protein oranı ise ortalama %3,2 olarak tespit edildi.
Toplanan inek sütü, Aralık 2019
Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan içme sütü üretimi %0,4 artarak 141 bin 301 ton olarak gerçekleşti. Ocak-Aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre içme sütü üretimi %7,3 azalarak 1 milyon 540 bin 122 ton olarak gerçekleşti.
Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan yoğurt üretimi %1 azalarak 88 bin 479 ton, Ocak-Aralık döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,5 azalarak 1 milyon 181 bin 205 ton olarak gerçekleşti.
Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ayran üretimi %6,6, kaymak üretimi %5,6, artarken, inek peyniri üretimi %2,3, tereyağı üretimi %4,2, tam yağlı süt tozu üretimi %5,2, yağsız süt tozu %15,1 ve diğer peynirler (koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri) %65,7 azalmıştır.
Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmeleri tarafından yapılan yoğurt üretimi %1 azalarak 88 bin 479 ton, Ocak-Aralık döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,5 azalarak 1 milyon 181 bin 205 ton olarak gerçekleşti.
Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ayran üretimi %6,6, kaymak üretimi %5,6, artarken, inek peyniri üretimi %2,3, tereyağı üretimi %4,2, tam yağlı süt tozu üretimi %5,2, yağsız süt tozu %15,1 ve diğer peynirler (koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri) %65,7 azalmıştır.
Süt ürünleri üretimi, Aralık 2018-Aralık 2019
Ocak-Aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre kaymak üretimi %21,7, tereyağı üretimi %12,1, yağsız süt tozu %6,2 artarken ayran üretimi %1,4, inek peyniri %6, tam yağlı süt tozu %14,4 ve diğer peynirler (koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri) %15,9 azalmıştır.
Süt ürünleri üretimi, Ocak-Aralık 2018-2019