Besi OSB bir yılda 7 milyon 580 bin dolar kazandırdı

​Tarım Bakanlığı, Türkiye'nin ilk Tarıma Dayalı İhtisas olma özelliği taşıyan Amasya'nın Suluova Besi OSB içerisindeki tesisin, Türkiye'nin en yüksek kapasiteli biyogaz tesisi olduğunu açıkladı.

Ekleme: 07.02.2020 16:20:05 / Güncelleme: 07.02.2020 20:11:00 / Ekonomi / Amasya Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Tarım Bakanlığı tarafından, hayvanın üretiminden kesimine, bakımından pazarlanmasına kadar bütün aşamalarını tek noktada içinde barındıran ve bu kapsamda, Türkiye'nin ilk Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayii Bölgesi olma özelliği taşıyan Amasya'nın Suluova ilçesindeki Besi OSB, alanında gerçekleştirdiği fark ile ülke ekonomisine büyük katkı sağladığı açıklandı.

Açıklamada, Besi OSB'de Büyükbaş Hayvan Barınma Tesisi, Et Entegre Tesisi, Hayvan Hastanesi, Hayvan Pazarı, Biyogaz Tesisi ve Gübre Fabrikası bulunduğu belirtildi.

Türkiye'nin en yüksek kapasiteli biyogaz tesisi

Besi organize sanayi bölgesinin ekonomik döngüsünü tamamlamak anlamında en önemli yatırımlardan birinin de biyogaz tesisi olduğu belirtilen açıklamada, "OSB içerisindeki biyogaz tesisi, Türkiye'de tek noktaya kurulu en yüksek kapasiteye sahip olması açısından bir ilk olma özelliği taşıyor." denildi.

Biyogaz tesisinde atık gübreler, 2019 yılından buyana elektrik enerjisi üretiminde kullanılırken ayrıca tarım arazilerinde kullanılmak üzere sıvı ve katı gübreye dönüştürülüyor.

Biyogaz tesisi, bu gübrelerden ürettiği elektrik enerjisi ile yaklaşık olarak 52 bin hanenin elektrik enerjisini karşılayabilirken ülke ekonomisine böylece yıllık 7 milyon 580 bin dolar katkı sağlandığı açıklandı.

Yine bu biyogaz tesisi ile bağlantılı olarak bir de gübre fabrikası bulunuyor. Yani hayvan atıkları, biyogaz tesisinde elektrik üretimi için kullanılırken ardından da gübre üretimi için değerlendiriliyor.

 

Hem ekonomi hem çevre kazanıyor

Türkiye'nin ve bölgesinin en önemli hayvancılık noktalarından olan Suluova'da, gübresel atıkların değerlendirilmesi anlamında çevreye büyük katkı sağlandığı ifade ediliyor.

Bakanlık yaptığı açıklamada, "Çiftçilerimizin en önemli sıkıntılarından biri olan hayvan gübresi atıklarının çevreye ve insan sağlığına zararlarını önlemek adına işleyen gübre fabrikası, aynı zamanda da hayvan gübrelerinin daha verimli bir şekilde sıvı ve katı olarak tarım için çiftçilerimiz tarafından kullanılmasına imkân sağlanıyor." denildi.

2018 yılı itibari ile faaliyetlerine başlayan Amasya Suluova Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayii Bölgesi 35 besi 3 sanayi parseli olmak üzere toplamda 38 parselden oluşuyor.

12 parselde inşaat çalışmaları sürerken, diğer 26 tanesinde üretim devam ediyor.

Besi Organize Sanayi Bölgesinde 6 bin 700 büyükbaş hayvan üretim kapasitesi mevcut. Önümüzdeki 6 ay içerisinde ise 9 bin 100 büyükbaş hayvana kadar ulaşılması planlanıyor.

Hayvan yetiştirme kapasitesine ek olarak Besi OSB'de çok önemli modern bir et entegre tesisi de mevcut. Bu entegre tesisi de günlük ortalama 400 hayvan kesme kapasitesine sahip. 

Besi OSB'de 750 hayvan kapasiteli hayvan pazarı da bulunuyor

Şu an için yüzde 75 kapasiteyle çalışan ve 6 ay içerisinde kapasitesini yüzde 90'ların üzerine çıkaracak olan Suluova Besi Organize Sanayi Bölgesinde üretim, kesim ve enerji gibi döngülerin yanında bir de hayvan sağlığı merkezi yer aldığı belirtildi.

Hayvan hastanesi tesisinin de inşaatı tamamlanmış olup önümüzdeki günlerde açılışı gerçekleştirilecek.

Açıklamada, "Hayvancılık anlamında olabilecek ekonomik döngünün neredeyse tamamını, aynı tesis içerisinde gerçekleştiren, Suluova Besi Organize Sanayi Bölgesi'nde bütün bunlarla birlikte bir de hayvan pazarı alanı mevcut. Bu pazar alanı da 450'si kapalı, 300'ü açık olmak üzere 750 hayvan kapasiteli olarak hizmete hazır." ifadesi kullanıldı.

Türkiye'nin en büyüğü olmasıyla birlikte, Avrupa'nın da en büyükleri içerisinde yer alan Amasya Besi Organize Sanayii Bölgesinin büyüklüğü ve etkinliği ile dünya standartlarında bir tesis olduğu, üretimden kesime, atıkların enerjiye dönüştürülmesinden gübre olarak kullanıma sunulmasına kadar ekonomik döngünün tamamını karşıladığı hem bölge hem ülkemiz için oldukça önemli bir yer tuttuğu dile getirildi.

Türkiye'de 27 ilde toplamda 40 bitkisel ve hayvansal üretim konulu Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) projesi yürütülüyor. Bunlardan Amasya Suluova Besi OSB'nin de aralarında bulunduğu 8'inin altyapısı tamamlanmış bulunmakta.

"Biyogaz yatırımı Türkiye'de tek noktaya kurulu en yüksek kapasiteye sahip"

Besi OSB ile ilgili bilgi veren Amasya Valisi Osman Varol, "Suluova Besi Organize Sanayi Bölgesi, üç tanesi sanayi parseli olmak üzere toplam 38 parselde hizmet veriyor. Bu 38 parsel içerisinde 12 tanesi inşaat aşamasında ancak diğerlerinde üretim devam ediyor. Besi Organize Sanayi Bölgemizde 6 bin 700 büyükbaş hayvanlık üretim kapasitesi mevcut. Planlama 9 bin 100 büyükbaş hayvana kadar ulaşacak. Bunun da 6 ay içerisinde tamamlanmasını ekliyoruz. Hayvan yetiştirme kapasitesine ek olarak burada çok önemli bir entegre tesisimiz var. Özel bir yatırımcının bu alanda modern et entegre tesisi mevcut. Günlük ortalama 400 hayvan kesme kapasitesine sahip. Besi organize sanayi bölgemizin ekonomik döngüsünü tamamlamak anlamında çok önemli bir biyogaz yatırımımız mevcut. Bu biyogaz yatırımı, Türkiye'de tek noktaya kurulu en yüksek kapasiteye sahip. Yaklaşık 6.36 megawatt kapasitesi ile eşi benzeri olmayan bir tesisimiz var." dedi.

"Atıkların biyogaz tesisinde elektrik üretimi için kullanıyor"

Bu biyogaz tesisi ile bağlantılı olarak bir gübre fabrikasının da mevcut olduğunu dile getiren Varol, "Yani atıkların biyogaz tesisinde elektrik üretimi için kullanılmasının ardından, aynı zamanda gübre üretimi için değerlendirilmesini sağlayan, tamamına yakını parselleri dolu, neredeyse yüzde 75 kapasiteyle çalışan ve 6 ay içerisinde kapasitesini yüzde 90'ların üzerine çıkaracak olan bir fabrikadan bahsediyoruz. Bununla birlikte, bu hayvan kapasitesinde, bu hayvanlar burada besi yapılıp yetiştirilirken aynı zamanda bunların işlenebileceği, çok modern ve dünya standartlarında bir entegre üretim tesisine ve kesimhaneye sahip olan, aynı zamanda atık yönetimi anlamında çok ciddi kapasiteye sahip bir biyogaz ve elektrik üretim tesisine sahip bir fabrikadan bahsediyoruz. Ayrıca, bu atıkların değerlendirilip gübreye dönüştürülebildiği bir besi faaliyeti içerisinde olabilecek ekonomik döngünün tamamını neredeyse aynı tesis içerisinde gerçekleştiren, gerçekten entegre ve büyük bir Organize Sanayi Bölgesinden bahsediyoruz." ifadelerini kullandı.

Son olarak Varol, şunları kaydetti:

Böyle entegre ve her türlü fonksiyonun düşünüldüğü bir tesiste insanlarımızın da çok yoğun talepleri var.  Bu talepler doğrultusunda ayrıca bir hayvan sağlığı merkezi de gerçekleştirdik. Kalkınma ajansımızın desteği ile ayrıca yine yatırımcılarımızın sağladığı destekle de bir hayvan pazarı da gerçekleştirerek, büyükbaş hayvancılıkla ilgili her türlü fonksiyonların icra edilebildiği ve her türlü donanıma sahip bir besi Organize Sanayi Bölgesine sahibiz.

"Türkiye genelinde ilk biyogaz tesisi Suluova'da"

Amasya Suluova Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Bölge Müdürü Mahmut Hatipoğulları, Türkiye'deki ilk Besi Organize Amasya Suluova ilçesinde kurulduğunu açıkladı.  

Hatipoğulları, "Burada yaklaşık 7 bine yakın büyükbaş hayvan beslenmekte. Türkiye'nin kırmızı et tüketiminde faydası olması hasebi ile sonrasında, şehir içinde kalan besi işletmelerini şehir dışına taşımak manasında besi organize bölgemiz kurulmuştur. Türkiye genelinde ilk biyogaz tesisi Suluova'da. Sonrasında 2019 yılında tamamlanan diğer biyogaz tesisi de kuruldu ve bu Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük tesislerinden bir tanesi. Buradaki hayvan gübrelerini alıp enerjiye çeviren ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan tesislerimiz bunlar. Buradan üretilen enerji ise yıllık 52 bin konutun enerjisini karşılayacak kadar güçlü bir biyogaz tesisi; ihale aşamasındayız." şeklinde konuştu.

"Suluova'mızda büyük bir ihtiyaç olan modern bir hayvan pazarı yapıldı"

Suluova Kaymakamı Erdoğan Kanyılmaz, "Suluova'da yaklaşık 50 bin büyükbaş hayvan var. Bunların atıkları zamanla sıkıntı olmuş. Buradan Yeşilırmak'a kavuşan ters akan çayımız var. Bu atıkları ters akana atma durumu var vatandaşlarımızın. Bunun önüne geçmek için bu biyogaz tesisi çok önemli. Biyogaz tesisi hem enerji sağlayarak katkı sağlıyor hem de çevre için oldukça önemli. Suluova'mızda büyük bir ihtiyaç olan modern bir hayvan pazarı yapıldı. Bu hayvan pazarını da önümüzdeki günlerde faaliyete alacağız. Hayvan pazarımız da 450 kapalı ve 300 de açık olarak planlandı." dedi.

"Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verdiği desteklerden yararlanmaktayım"

İlçede üretici olan Mesut Karataş, "Amasya Suluova OSB'de çiftliğimiz bulunmakta. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verdiği desteklerden yararlanmaktayım. Hayvanlarımızın atıkları su kanallarına gitmemektedir. Biyogaz tesislerine, araçlarla biyogaz tesislerine göndermekteyiz. Biyogaz tesisine bunları ücretsiz olarak vermekteyiz ve biyogaz tesisi de enerji olarak bize geri dönüş sağlamaktadır. Amasya Suluova Besi Organize Sanayi Bölgesine vermiş olduğu desteklerden dolayı başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Tarım ve Orman Bakanlığımıza teşekküllerimi sunarım." diye konuştu. (Mehmet Sait Çelik–İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler