Salgınlara karşı nano dezenfektan

Bulaşıcı hastalıkları önlemek ve gıdaları dezenfekte etmek için yeni bir yöntem geliştirildi.

Ekleme: 06.02.2020 21:32:45 / Güncelleme: 06.02.2020 21:32:45 / Sağlık
Destek için 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Dünyada Corona virüsüne bağlı salgın hastalık paniği yaşanırken Harvard Üniversitesi’nden ilgi çekici bir nano-dezenfektan haberi geldi. Bu buluş salgın hastalıklarla mücadelede bir çığır açabilir. Harvardlı araştırmacılar su ve sabun ikilisi olmadan ellerimizi, gıdalarımızı mikroplardan koruyacak, hatta soluduğumuz havayı temizleyecek, nano boyutlarda bir dezenfekte etme yöntemi geliştirdi.

BULAŞMA YOLLARI

Araştırma ekibinden Dr. Philip Demokritou, her yıl solunum yoluyla bulaşan hastalıklar nedeniyle 1 milyon kişinin, besin yoluyla bulaşan hastalıklar nedeniyle 500 bin kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatıyor. Harvard T.H. Chan Kamu Sağlığı Fakültesi’nden araştırmacılar, bulaşıcı hastalıklarla mücadelede kullanılabilecek yeni bir dezenfektan ürettiler. Bu yeni dezenfektan; soluduğumuz havayı, besinlerimizi, ellerimizi ve mikrop barındırarak bizi hasta edebilecek her şeyi temizlemek üzere tasarlandı.

NANO DAMLACIKLAR

Araştırmacılar, nanoteknoloji araçlarıyla oluşturulmuş bir platformda küçük ve aerosolleştirilmiş nano su damlacıkları ürettiler. Bu nano damlacıklar, istenen yeri temizleyebilecek toksik olmayan dezenfektanlar barındırıyor. 12 voltluk elektro sprey ve iyonizasyon, suyu nano aerosole dönüştürüyor ve bu nano parçacıklar havada asılı kalıyor. Bu nano su damlacıkları, küçük boyutlara ve reaktif oksijen türevlerine sahip. Bunlar hücrelerimizin patojenlerle savaşta kullandığı hidroksil radikaller ve organik peroksitlerden oluşuyor. Parçacıklar, tasarımları gereği elektrik yükü de taşıyor. Böylece yüzey enerjisi artıyor ve buharlaşma azalıyor.

HAVADA KALIYOR

Nano parçacıklar bu sayede saatler boyunca havada asılı kalabiliyorlar. Elektrik yükü ortadan kalktığındaysa parçacıklar su buharı hâline gelip ortadan kayboluyor. 12 volt DC ile iyonize edilen su ve diğer antimikrobiyal maddeler ile dezenfekte sağlanıyor. Bunlar insanlar için toksik değil. Doğadan ilham alarak üretilen antimikrobiyalleri tasarlanmış su nano-yapılarına konulduğunda, antimikrobiyal güçleri önemli ölçüde artıyor. Geliştirilen bu yöntemle yiyeceklerin güvenle dezenfekte edilebileceğini söyleyen araştırmacılar yeni yöntem sayesinde gıdaların raf ömrünün artacağından da emin.

Kaynak, İTO