Batman İl Sağlık Müdürü Pamukçu: "681 bin çocuk istismar ve ihmal mağduru"

Batman İl Sağlık Müdürlüğü tarafından sağlık çalışanlarına yönelik "Çocuk İhmal ve İstismarı" konulu konferans düzenlendi.

Ekleme: 04.02.2020 13:15:08 / Güncelleme: 04.02.2020 13:20:03 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Programda bir konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Pamukçu, çocuk istismarlarıyla ilgili bilgiler paylaştı.

İstismarın 18 yaş altındaki çocukların güven duygusunu olumsuz yönde etkileyen tüm davranışlar olduğunu ifade eden Pamukçu, "İstismar bazen kendisini kaba bir söz, bedensel ve zihinsel şiddet, bazen de ne olduğunu anlamadıkları kötü niyetli dokunuşlar olarak kendini gösterir. 2011 yılında Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, 681 bin çocuk istismar ve ihmal mağduru olarak kayıtlara geçmiştir. Bu istismar olaylarının da yüzde 9 civarı cinsel istismar şeklindedir." dedi.

7-18 yaş arası çocuklarda yüzde 3 oranında cinsel istismar vakasının yaşandığını vurgulayan Pamukçu, "İstismar vakalarının yüzde 85’i tanıdık kişilerden olmaktadır ve bilinenin aksine boş sokak ve tenha mekânlardan ziyade, mağdurun evi veya okul civarında daha sık gerçekleşmektedir. UNICEF'in bu konudaki araştırmalarında 7-18 yaş arası çocuklarda yüzde 3 oranında cinsel istismar vakası görülmektedir. Ne yazık ki bunların yüzde 10 ya da 15’i ancak kayda geçmektedir." diye konuştu.

Batman’da 100’ü aşkın çocuğun cinsel istismar mağduru olduğunu aktaran Pamukçu şunları söyledi:

2014 TUİK verilerinde Batman’da 108 çocuk cinsel istismar mağduru olarak kayda geçmiştir. 2016 yılında 16 bin çocuk cinsel istismar mağduru olmuştur. Cinsel istismar olaylarının daha dramatik hale gelmesindeki en ciddi etken; çocuklar bu olaylarla karşılaştığında kendilerini nasıl savunacaklarını, neye hayır diyeceklerini ve karşılaştıklarında hangi mekanizmalarla bunu şikâyete dönüştürecekleri konusunda yeterince bilgi sahibi olmamalarıdır. Toplumsal olarak bu istismar vakalarını azaltmanın ve bırakacağı travmayı izole etmenin tek etkin yolu, bu konuyu doğru mekanizmalarla üstünü örtmeden, mesleki taassuplara girmeden üzerine gitmek olduğunu ifade etmek isterim.

Konuşmanın ardından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Doç, Dr. Serhat Nasıroğlu konuyla ilgili sağlık çalışanlarına konferans verdi. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)











Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar