Prof. Dr. Şenyiğit: "Akciğer kanserinin en büyük sebebi sigaradır"

"4 Şubat Dünya Kanser Günü" nedeniyle İLKHA'ya konuşan Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, kanser vakalarının artışında sigaranın etkisine dikkat çekti.

Ekleme: 04.02.2020 10:50:06 / Güncelleme: 04.02.2020 13:02:15 / Sağlık / Diyarbakır Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, günümüzde sigara kullanımının yaygınlaşmasından dolayı akciğer kanserinde artış yaşandığını söyledi.

Şenyiğit, "Son zamanlarda kanser hastalığı, revaçta olan hastalıklardan biri olarak kabul ediliyor. Tedavisinde ciddi anlamda ilerlemeler kat ettiğimiz bir hastalık grubu olarak kabul ediliyor.  Erkeklerde kanser ölümlerinin 3'te biri akciğer kanserinden olmaktadır. 1950'li yıllarda akciğer kanseri çok azdı ama son yıllarda sigara içiminin yaygınlaşmasından dolayı artış var. Sigaranın içilmesi akciğer kanserine çok etkin bir etmendir. Bunun sebepleri ise kaçak sigara ve nargile içiminin fazla olmasıdır. Sigara içme oranı artığı zaman, akciğer kanserine yakalanma oranı da artmaktadır." dedi.

 

"Kansere yakalanmamak için tütün ürünlerinden uzak durmamız gerekiyor"

Akciğer kanserine yakalanmamak için önerilerde bulunan Şenyiğit, "Kansere yakalanmak istemiyorsak tütün ve tütün ürünlerinden uzak durmamız gerekiyor. Radyasyona maruz kalma, tomografi cihazından geçme bunlardan birkaç tanesidir. Radyasyona maruz kalmamak için telefonla konuşurken kablolu kulaklık kullanmak gerekiyor. Yapılan araştırmalarda, stresin kanser üzerinde fazla bir etkisinin olduğu henüz bilinmiyor." ifadelerini kullandı.

Beslenme düzenine önem verilmesi gerektiğine dikkat çeken Şenyiğit, son olarak şunları söyledi:

"Organik beslenmek çok önemelidir. Günümüzde organik beslenme çok mümkün değil. Çünkü birçok gıdanın organikliği kalmamış, bundan dolayı suni besleniyoruz ama mümkün olduğunca bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Meyve ve sebzeleri çok iyi yıkamak gerekiyor. Elmalar jelatinli veya üstü kaplıysa kabuğu soyulmadan yenilmemelidir. Doğal beslenmek, akciğer kanseri koruyuculuğu açısından oldukça önemlidir." (Gıyasettin Tetik, Cihat Altun-İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar