İş görüşmelerinde yapay zeka

Güney Kore’de özel sektör eleman alımı mülakatlarını yavaş yavaş yapay zekaya teslim ediyor.

Ekleme: 29.01.2020 22:21:15 / Güncelleme: 29.01.2020 22:21:15 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Güney Koreli büyük firmalar artık işe alım mülakatlarını yapay zeka ile yapıyor. İş arayanlar ise bu hususta epey dertli. Ülkede yaygın bir genç işsizliği var, neredeyse dört gençten biri işsiz. İş bulmak bu kadar zorken bir de yepyeni bir teknolojiye ayak uydurmak söz konusu. Gangnam şehir merkezindeki ofisinde kariyer danışmanlığı yapan Park Seong-jung’a göre, karakteri analiz etmek için yüz tanıma teknolojisini kullanan video görüşmelerine bir an önce alışıp adapte olmak çok önemli. Çünkü bu yöntem her geçen gün geliştiriliyor ve şirketler arasında hızla yayılıyor.

37 FARKLI YETKİNLİK

Yapay zeka, video mülakat esnasında korku ve sevinç dahil yüz ifadelerini tespit ediyor ve sayıyor. Ardından kelime seçimlerini analiz ediyor. Sorular soruyor hatta zor sorular soruyor; “Patronunuzla bir iş seyahatindesiniz ve kendisine hediye almak için şirket (kredi) kartını kullandığını tespit ediyorsunuz. Ne yaparsınız?” Yapay zeka, çeşitli senaryolar kurarak başvuranın yeteneklerini keşfediyor. Güney Kore Silikon Vadisi olarak adlandırılan bir teknoloji merkezi olan Pangyo’daki bir yazılım firması Midas IT’nin Genel Müdürü Chris Jung, “Senaryolar sayesinde, işverenler bir başvuranın 37 farklı yetkinliğini ve kişinin bir pozisyona ne kadar uygun olup olmadığını analiz edebiliyor” diyor.

700 ÖĞRENCİ ALINDI

Bu tür testlere hazırlanmak, mutlaka cevapları ezberlemek anlamına gelmiyor. Bazı oyunlarda, işe başvuran adayın problem çözme tutumunu tespit etmek amaçlandığı için aslında bir doğru cevap bile olmayabiliyor. Danışman Park, 2019’da 700’den fazla üniversite öğrencisi, mezun ve öğretim görevlisine yapay zeka ile işe alım görüşmeleri yaptığını söyledi. Bu yeni yönteme hazırlıkları olmayan öğrencilerin ne yazık ki çoğu umutsuz. Ayrıca yapay zeka ile nasıl iletişim kuracaklarıyla ilgili zihinlerinde çok fazla soru işareti var. Kaynak, İTO