İstanbul'a gelen yaş meyve ve sebze tonajlarında son yıllarda azalış yaşanıyor. 2019'da hallere giren sebze miktarı artarken, meyve miktarı ise azaldı. En çok tüketilen ürünler domates, patates, salatalık ve karpuz olurken, tonajı en çok artanlar ise domates, üzüm ve kavun oldu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hal Müdürlüğü verilerine göre; İstanbul'un yaş meyve ve sebze ihtiyacını karşılayan Bayrampaşa ve Ataşehir Yaş Meyve ve Sebze Hallerine, 2019 yılında 2 milyon 779 bin 335 tona meyve ve sebze girişi yapıldı. Geçen yıl, hallere gelen toplam ürün miktarında 2018'e göre yaklaşık yüzde 1,3 oranında bir azama yaşandı. Tonaj bazında ise düşüş 37 bin 53 ton oldu.
Karpuz ve elma en çok yenen meyve
2019 yılında İstanbul hallerine en çok getirilen meyve 156 bin 555 ton ile karpuz oldu. Karpuzu sırasıyla 122 bin 110 ton ile elma, 120 bin 787 ton ile mandalina, 111 bin 640 ton ile portakal ve 87 bin 65 ton ile muz izledi.
Tonajı en çok artan meyvelere bakıldığında ise geçen yıl 2018'e göre en büyük artış üzümde yaşandı. Üzümün tonajı 12 bin 741 artarken, tonajı artan diğer meyveler ise sırasıyla 8 bin 748 tonla kavun, 3 bin 946 tonla limon, 3 bin 553 tonla çilek ve 1.834 tonla elma oldu.
İstanbul'a giren sebzelerde, domates ve patates büyük bir farkla ilk ve ikinci sırada yerini aldı. Şehre 2019 yılında 431 bin 893 ton domates, 190 bin 176 ton patates, 156 bin 750 ton salatalık, 121 bin 828 ton biber ve 91 bin 891 ton kuru soğan geldi.
Geçen yıl tonajları en çok artan sebzelerde de domates ilk sırada yer aldı. 2018 yılında 409 bin 281 ton olan domatesin tonajı, 2019 yılında 22 bin 612 ton artış göstererek 431 bin 893 tona yükseldi. Domatesi ise karnıbahar, havuç, semizotu ve maydanoz izledi. (Nizamettin Aşkın-İLKHA)