DOĞRUHABER
Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve yarasalardan bulaştığı tahmin edilen Korona Virüsü tüm dünyayı tehdit ediyor. Şuana kadar 17 kişinin hayatını kaybettiği virüs nedeniyle tüm dünya havalimanları alarm durumda. GİMDES Genel Sekreteri Hayreddin İşbilir, “Helal gıda tüketmenin maddi ve manevi etkisi vardır” derken Abdülhakim Sonkaya ise “helal kavramı sadece dini bir disiplini ifade etmiyor, sağlıklı ve kaliteli yaşamı da ifade ediyor” dedi.
“ALLAH, BU TÜR GIDALARI HARAM KILMIŞSA BUNLARIN ZARARLARI OLACAKTIR”
GİMDES Genel Sekreteri Hayreddin İşbilir, “Allah, bazı kurallar koymuşsa bunlara uymanın maddi-manevi birçok faydası olacaktır. Yapın dediklerini yapmamanın, yapmayın dediklerini ise yapmanın zararları olacaktır. Dolayısıyla yaratıcı bu tür gıdaları haram kılmışsa bunların zararları olacaktır. Ama bunların hastalıklarla ne kadar bağlantılıdır bunu bilemiyorum.” ifadelerini kullandı.
“HELAL GIDA KONUSUNDA BİR BİLİNÇ OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ”
Türkiye’deki gıda güvenliğiyle ilgili de konuşan İşbilir, “Son zamanlarda gıda güvenliği noktasında hassasiyetlerimizin arttığını görüyorum. Devlet yetkilileri de bu konu üzerinde hassas davranıyor. Denetimler ve cezaların arttığını görüyoruz. Bu da olumlu bir gelişme. Gıda güvenliğine uymayan firmaların bakanlık tarafından teşhir edilmesini beğeniyoruz. Bu teşhirlerle birlikte caydırıcı cezaların da artmasını bekliyoruz. Helal gıda konusunda da eskiye nazaran çok iyi durumdayız. Firmaların sayısı arttı. 10 binden fazla helal sertifikalı ürün var şuanda. Marketlerin sayısı da artıyor. Bir bilinç oluştu diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.
“BESLENME ALIŞKANLIKLARI İLE SAĞLIKLI VE HUZURLU YAŞAM ARASINDA DOĞRUDAN BİR BAĞ VARDIR”
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan yazarımız Abdülhakim Sonkaya ise “Virüsün bulaşması ve buna karşı korunma yolları ayrı bir konudur. Burada asıl mesele ortaya çıkan bu virüslerin sebebi nedir? Tabi bunun birçok nedeni olabilir. Araştırmalar bunu ortaya çıkarır. Ancak kesin olan şu ki bu tür virüslerin ortaya çıkması olumsuz beslenme alışkanlıklarından ayrı düşünülmemelidir. Çünkü beslenme alışkanlıkları ile sağlıklı ve huzurlu yaşam arasında doğrudan bir bağ vardır. Öyle olmasa neden örneğin Çin’e göre çok daha yoksul ve olumsuz yaşam koşullarına sahip Bangladeş’te, Afrika’nın Müslüman ülkelerinde böyle bir şey ortaya çıkmıyor. Bu noktada temiz, hoş, genel adıyla helal gıda maddelerinin seçilmesi önem kazanıyor. Çünkü helal denildiğinde temizlik, sağlık, lezzet akla geliyor. Kur’an “Ey iman edenler! Size kısmet ettiğimiz rızıkların hoş ve temiz olanlarından yiyin ve Allah'a şükredin…” (Bakara:172) ayeti bunu haber veriyor.” dedi.
“HELAL, SAĞLIKLI VE HUZURLU HAYATI TEMİN EDER”
“Gerçekten helal olan temiz, gerçek manada temiz olan da helaldir.” diyen Sonkaya şöyle devam etti: “Bu nedenle sağlıklı ve temiz beslenme için helal mefhumunun yeniden gündeme getirilmesi gerekir. Çünkü helal kavramı sadece dini bir disiplini ifade etmiyor, sağlıklı ve kaliteli yaşamı da ifade ediyor. Çin’e gidenler genel olarak Çinlilerin beslenme alışkanlıklarından nahoş bir şekilde bahsediyorlar. Elbette her toplumun tiksinme standardı farklılık gösterir. Ancak helal kavramının sadece bir topluma bir kavme hitap etmediğini, bütün insanlığa hitap ettiğini de unutmamak gerekir. Helal, bir toplumun sağlıklı ve güzel alışkanlıklarına müdahale etmez, sadece sağlıklı ve huzurlu yaşamlarını temin eder. “
“ÇİN’DE MEYDANA GELEN VİRÜSLERİN OLUMSUZ BESLENME ALIŞKANLIKLARINDAN KAYNAKLANMIŞ OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”
Bütün dünyanın beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmesi gerektiğine değinen Sonkaya, “Helal kavramı sırf bir halkın bir coğrafyanın beslenme alışkanlıklarına göre kriterler getirmiyor. Herkesin memnun olacağı, sağlıklı ve lezzetli besleneceği kriterleri esas alıyor. Bu nedenle Çin’de meydana gelen virüslerin olumsuz beslenme alışkanlıklarından kaynaklanmış olabileceğini unutmamak gerekiyor. Bu bağlamda bir helal seferberliğinin başlatılması güzel olur. Tabi bunun bir dayatma veya Çinlilerle alay etme şeklinde değil akıl ve hikmetle izah edilmesi gerekir. Sadece Çinliler değil Batılılar da bütün dünya, beslenme alışkanlıklarını yeniden gözden geçirmelidir. Domuz gribi, korona virüsü, sars virüsü ve daha birçok illet beslenme alışkanlıklarının düzelmesiyle eminiz en alt düzeye inecek belki tamamen ortadan kalkacaktır. Helal, hem korur hem de sağlıklı yaşamı teminat altına alır.” ifadelerini kullandı.