​'Şehit Mehmet Kamil tesettür için şehit edildi'

Mehmet Kamil'in işgalci Fransız askerleri tarafından şehit edilmesinin 100'üncü yılı dolayısıyla düzenlenen programda, Mehmet Kamil'in tesettüre el uzatılmasına müsaade etmediği için şehit edildiğine dikkat çekildi.

Ekleme: 17.01.2020 19:40:09 / Güncelleme: 18.01.2020 01:13:55 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Kurtuluş Savaşı döneminde sömürgeci Fransa'ya karşı iman ruhuyla direnen, İslam ile yoğrulmuş bu toprakların işgal edilmesine binlerce şehit ve gazi vererek izin vermeyen Anteplilerin, Kurtuluş Savaşı dönemindeki mücadelesinde çocukların da kahramanlıkları dikkati çekerken, annesinin tesettürünü açmak isteyen işgalci Fransız askerleri tarafından küçük yaşta şehit edilen Mehmet Kamil, Antep Savunmasının sembol ismi olarak anılıyor.

Gaziantep'te, Mehmet Kamil'in işgalci Fransız askerleri tarafından şehit edilmesinin 100'üncü yılında Şehitkamil Belediyesi tarafından "Antep Direnişi'nin İlk Kıvılcımı Şehitkamil" temalı program düzenlendi.

Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen programın açılışında konuşan Şehitkamil İlçe Kaymakamı Ömer Kalaylı, Şehit Kamil'in Gaziantep için çok önemli bir şahsiyet olduğunu söyledi.

"Şehit Kamil bizim çok önemli bir simgedir"

Şehit Mehmet Kamil'in şehit edilişinin yıldönümü olduğunu anımsatan Kalaylı, "Gaziantep Savunması, büyük bir savunma, büyük bir destandır. Tabi bu destanı da yazan Gaziantep halkıdır. 6 bin 317 şehidi ve gazileriyle gerçekten ülkemizde yazılmış büyük bir kahramanlık destanıdır. Bizler de istiyoruz ki bu kahramanlık destanını hem öğretmenlerimize hem de öğrencilerimize anlatalım. Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz geçmişlerini iyi bilsinler ve tanısınlar ki geleceğe daha emin adımlarla ilerlesinler. Tarih bilincini hep yaşatmak istiyoruz. Dolayısıyla ilçemize de ismini veren Şehit Kamil, bizim çok önemli bir simgedir. Şehit Kamil, Kurtuluş Savaşı, Gaziantep Savunması için önemli bir isim, önemli bir simgedir. Dolayısıyla şehit edilişinin 100'üncü yıldönümünde Şehit Kamil'i en iyi şekilde anmaya ve anlatmaya çalışıyoruz. Bir kez daha Şehit Mehmet Kamil ile 6 bin 317 şehidimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. İnşallah biz de şehitlerimize yaraşır bir şekilde onların bıraktıkları emanetlere en iyi şekilde sahip çıkmaya devam edeceğiz." dedi.

Programda "Antep Direnişi'nin İlk Kıvılcımı Şehitkamil" başlığı altında bir sunum yapan Akademisyen-Yazar Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, Mehmet Kamil'in hayatını detaylarıyla ele alarak anlattı.

Yakar'ın Mehmet Kamil'in hayatıyla ilgili fotoğraf ve belgelere dayandırdığı sunumu büyük bir dikkatle dinlenirken, Yakar sunumun ardından kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Programın ardından açıklamalarda bulunan Akademisyen-Yazar Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, gelecek nesillere Şehit Mehmet Kamil'i en iyi biçimde anlatmak istediklerini belirtti.

 

 

"Şehit Mehmet Kamil çok önemli bir şahsiyettir"

Mehmet Kamil'in Antep Savunmasının ilk kıvılcımı, halkı bir araya getiren, birlik ve beraberlik içerisinde tutan bir unsur olarak çok önemli bir şahsiyet olduğunu belirten Yakar, "Bir ilçeye, caddelere ve okullara adını vermiş Şehit Mehmet Kamil, Antep Savunmasının ilk kıvılcımı ve halkı bir araya getiren, birlik içerisinde tutan bir unsur olarak çok önemli bir şahsiyettir. 100 yıl önce 21 Ocak 1920 yılında Fransızların, annesi Hatice hanımın peçesine uzanan ellerini kırmak ve onlara mukavemet göstermek amacıyla şehit olmuş bir gençtir." dedi.

Gelecek nesillerin Şehit Kamil'i örnek alması için hayatının, yaptıklarının ve o şehadet anında ne için şehit olduğunun iyi anlatılması gerektiğini belirten Yakar, "Kamil'in göstermiş olduğu cesaret, o zaman Antep halkına nasıl bir kıvılcım, ışık olduysa bugünkü konferansta bulunan tarih öğretmenleri ve sosyal bilgiler öğretmenlerimizin burada almış oldukları bilgilerle şu anda hedef kitlemiz olan çocuklarımıza bunların düzgün bir şekilde anlatılması ve rol model olması açısından Şehit Kamil'in hayatının, yaptıklarının ve o şehadet anında ne için şehit olduğunun anlatılması için bu konferansı gerçekleştirdik. 21'inci yüzyılda yetişen çocuklarımız, teknolojiye hâkim olurken geçmişinden kopmadan, geçmişten aldığı ilhamı ve bir sonraki döneme yansıtarak, tarih bilinci ve şuuruyla beraber geçmişini de öğrensinler ve bu vatanın, bu milletin geçmiş 100 yılda nasıl bir olay geçirdiğini, hangi aşamadan geçildiğini unutmadan işlerine dört elle sarılsınlar ve yapmaları gereken tek şeyin çalışmak olduğunu düşünüp ona göre odaklansınlar diye bu konferansı gerçekleştirmiş olduk." ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)









Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar