Son bir ay içinde yaşanan volkanik patlamalar dikkat çekiyor

Dünya genelinde son bir ay içinde 10'a yakın volkanik patlama meydana geldi. Volkanik patlamaların ardından onlarca deprem yaşandı.

Ekleme: 14.01.2020 12:55:05 / Güncelleme: 14.01.2020 20:10:59 / Güncel
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Dünya genelinde son bir ay içinde 10'a yakın volkanik patlama meydana gelmesi dikkatlerden kaçmadı. Yeni Zelanda'nın kuzeyindeki Whakaari (Beyaz Ada) Yanardağı'nda meydana gelen patlamada 19 kişi hayatını kaybetti.

Yanardağ patlamaları nedeniyle on binlerce kişi bulunduğu yaşam alanlarını terk etmek zorunda kaldı. Bölge halkının evleri boşaltıldı, kül bulutlarının görüş mesafesini engellemesi riski nedeniyle uçuşlar iptal edildi.

Volkanik patlamaların ardından onlarca deprem yaşandı.

Yaşanan mağduriyetler volkanlara karşı öfke ve korkuyu beraberinde getirse de sülfür gazının ana kaynağı olan volkanlar, sera gazı olarak tanımlanan ve sıcaklığın artmasına neden olan başta CO2 gibi gazların tersine işlev görüyor ve dünyayı soğutuyor.

Patladıkları ilk andaki olumsuz etkileri ve her türlü tehlikelerine karşın, yeryüzüne taşıdıkları besleyici elementlerin çok verimli tarım alanları oluşturmaları nedeni ile hiç kimse volkanların yanından uzaklaşmıyor.

Yani, volkanlar yaşamın olmazsa olmazlarından olarak biliniyor. Eğer volkanlar patlamazsa dünya yaşanılamayacak kadar sıcak olur ve bu nedenle de yaşam olmazdı.

İşte son bir ay içinde yaşanan volkanik patlamalardan bazıları:

Yeni Zelanda'da yanardağ patlaması

Yeni Zelanda'nın kuzeyindeki Whakaari (Beyaz Ada) Yanardağı'nda meydana gelen patlamada 19 kişi hayatını kaybetti.

Ülkenin kuzeyindeki Whakaari Yanardağı'nda 9 Aralık'ta yaşanan volkanik patlamanın ardından Ada'da bulunan 47 kişiden 39'u tahliye edilmiş, 8 kişi ise mahsur kalmıştı.

Patlama anında Ada'da bulunan 47 kişiden 24'ünün Avustralya, 9'unun ABD, 5'inin Yeni Zelanda, 4'ünün Almanya, 2'sinin Çin, 2'sinin İngiltere ve birinin de Malezya vatandaşı olduğu kaydedilmişti.

Anak Krakatau Yanardağı patladı

Endonezya'da Cava Adası'nın batı açıklarında yer alan Anak Krakatau Yanardağı'nda patlama meydana geldi.

Volkanoloji ve Jeolojik Afet Azaltma Merkezi (PVMBG), Anak Krakatau Yanardağı’ndan püsküren kül ve dumanın, 2 bin metre yüksekliğe ulaştığını açıkladı.

Cava ve Sumatra Adası arasındaki Sunda Boğazı'nda, 22 Aralık 2018'de Anak Krakatau Yanardağı'ndaki patlamalar sırasında kopan büyük bir kütle tsunamiye sebep olmuştu. Banten ve Lampung bölgelerinin kıyı şeritlerini etkileyen tsunamide 437 kişi hayatını kaybetmişti.

Alaska'da Shishaldin Yanardağı'nda patlama

ABD'nin Alaska eyaletindeki Shishaldin Yanardağı'nda iki güçlü patlama meydana geldi.

Yetkililer, patlamalar sonucu püsküren küllerin 8 bin metre yüksekliğe ulaştığını belirtti.

ABD Ulusal Hava Servisi, küllerin uçuş güzergahında etkili olduğuna dikkati çekerek, özellikle Kuzey Amerika ve Asya arasında sefer yapan uçakların pilotlarını uyardı.

Popocatepetl Yanardağı'nda patlama

Meksika'da Popocatepetl Yanardağı'nda meydana gelen patlama sonucunda ortaya çıkan küller 3 kilometre yüksekliğe çıktı.

Küller, yanardağ yakınındaki yerleşim yerlerine ulaştı.

Yer bilimciler, başkent Meksiko'da Eylül 2017'de gerçekleşen 7,1 büyüklüğündeki depremin ardından yanardağdaki volkanik etkinliğin arttığını ifade etti.

Popocatepetl Yanardağı, 1994'ten bu yana aktif bulunuyor.

Taal Yanardağı'nda patlama

Filipinler'in başkenti Manila yakınlarındaki Taal Yanardağı'nda patlama meydana geldi.

Yanardağ çevresinde, patlamadan sonra onlarca volkanik deprem kaydedildi. Yanardağdan çıkan küllerin 100 kilometre kuzeye yayıldığı ve başkent Manila'nın güneyinde görüş alanını etkilediği ifade edildi.

Taal Yanardağı bölgesinde yaşayan 6 bin 346 kişi tahliye edildi. Ülke, Pasifik'te "Ateş Kuşağı" olarak adlandırılan, depremlerin ve volkanik patlamaların yoğun yaşandığı fay hattı üzerinde bulunuyor.

Galapagos Adaları'ndaki La Cumbre Yanardağı'nda patlama

Ekvador'a bağlı Galapagos Adaları'ndaki La Cumbre Yanardağı iki yıla yakın aradan sonra yeniden lav püskürttü.

1476 metrelik yanardağ en son 2018'de faaliyete geçmişti.

İnsan yerleşiminin bulunmadığı Ada, aralarında iguana ve penguenlerin de olduğu çok sayıda hayvan türüne ev sahipliği yapıyor. (Muhammed Nur-İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar