Doğu'da dondurucu soğuklar!

Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkisini gösteren soğuk havalar hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Ekleme: 08.01.2020 14:50:05 / Güncelleme: 08.01.2020 15:41:42 / Güncel / Ağrı Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, gece Ağrı'da ölçülen hava sıcaklığının sıfırın altında eksi 16 olduğu belirtildi. Soğuk hava nedeniyle kentteki bütün ağaçlarda kırağı oluştu.

Açıklamanın devamında, bölge genelinde havanın parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinden itibaren Erzurum, Erzincan çevreleri, akşam saatlerinden itibaren ise bölge genelinin aralıklı, hafif kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Sıcaklıkların mevsim normallerinde seyredeceği bölgede, rüzgârın güneyli yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette esmesi bekleniyor.

Gece en düşük hava sıcaklığı sıfırın altında olmak üzere, Ağrı'da 16, Kars'ta 10, Ardahan ve Erzincan'da 9, Erzurum'da 6 ve Iğdır'da 4 derece ölçüldü.

Gün içinde beklenen en yüksek sıcaklıkların, Iğdır'da 6, Erzincan'da 4, Erzurum'da sıfır, sıfırın altında olmak üzere Kars'ta 2, Ardahan'da 3, Ağrı'da 4 derece olması bekleniyor.

Bölgede kar kalınlıkları Kars'ta 5, Erzurum'da 6, Ağrı'da 10 santimetre ölçüldü.

Bölge genelinde gece ve sabah saatlerinde yer yer buzlanma ve don hadisesi ile birlikte pus hadisesi beklendiğinden başta sürücüler olmak üzere ve ilgililerin tedbirli ve dikkatli olmaları istendi.

 

Kentteki araçlar dondu

Havanın çok soğuk olması nedeniyle kentteki araçlar dondu. Aracı donan vatandaşlar başka araçların yardımı ile araçlarını çekerek sanayiye götürmek zorunda kaldılar.

Sanayide oto elektrikçisi olan Tahsin Kaya, kış mevsiminde Ağrı'da araçların, alınan tüm önlemlere rağmen soğuktan dolayı yine de donduğu ifade etti.

Kaya, "Havalar çok soğuk. Soğuktan donan araçlar çalışmıyor, çalışmayan araçlarla çok uğraşıyoruz. Önce ısıtıyoruz, ısıttıktan sonra akü takviyesi yaparak çalıştırıyoruz araçları. Bayağı sıkıntılı geçiyor. Normalde kış şimdiye kadar çok güzel gidiyordu ama bu saatten sonra gerçekten de havalar çok soğudu, artık çok zor durumdayız." dedi.

Yolda ilerlediği sırada aracı donan Yusuf Polat ise, "Gece çalıştırdım, araç çalışıyordu. Sabah saat 06.00 gibi yolda ilerlediği sırada dondu. Ballıbostan köyü ile Ağrı merkez arasında donan aracımı çağırdığımız traktör ile çekerek sanayiye getirdik. Sabahtan beri çalıştırmak için uğraşıyoruz." şeklinde konuştu.

Sürücülere tavsiyeler

Sanayi Sitesinde oto elektrikçi olan Yasin Işık, araçların soğuklardan olumsuz etkilenmemesi için tavsiyelere kulak verilmesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Bildiğiniz gibi Ağrı'da kış soğukları eksi 35-40 dereceyi buluyor. Müşterilerimiz geliyor yolda kalıyor. Gece soğuk olduğu için gece saat bir gibi 2 gibi kalkıp 5 dakika araçlarını çalıştırırsalar daha iyi olacak. Sürücüler bu şekil yaparlarsa hiçbir sıkıntı olmayacak, daha iyi bir şekilde ve performansı yüksek şekilde yola devam ederler. Bizim sürücülere tavsiyemiz; temiz yakıt almaları ve akülerinin sağlam olması, yerlerinin biraz daha sıcak olması. Bazı müşterilerimiz aracı çalıştırır çalıştırmaz yola çıkmaya çalışıyor. Yani 5 dakika bırakmıyor ki çalışsın. Bunu yapmasınlar, aracı çalıştırdığı zaman 5 dakika ya da 10 dakika yerinde çalışsın, çalıştıktan sonra devam edebilirler. Onun için de yolda kalmazlar." (Ömer Adıgüzel-İLKHA)



Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar