Bilim adamları, karıncaların yuvalarına dönerken yollarını nasıl bulduklarıyla ilgili yaptığı araştırmada, ilginç bir bulguyu ortaya çıkardı. Bilim adamları, karıncaların yollarını bulmak için ‘yol entegrasyonu' adlı bir strateji kullandığını keşfettiler.
Karıncaların garip bir şekilde yuvalarından çıkıp yine aynı yoldan muntazam şekilde geri dönüşleri bilim adamlarının merakını tetikledi.
Bir araştırmacı ekibi tarafından yapılan araştırmaya göre, karıncalar yollarını bulmak için çeşitli yollar kullanırlar ve geri çekildiklerinde bile tanıdık manzaraları tanıyabilirler, bu kadar küçük bir böcek için yüksek düzeyde görsel gelişim.
Almanya'daki Julius Maximilian Üniversitesi'nden bir nörobilimci olan Pauline Fleischmann'a göre, bunlar karıncaların doğal ortamlarında yüksek becerilerle nasıl hareket ettiklerini gördüğümüzde güzel davranış deneyimleridir.
Science Magazine'in ayrıntılarını yayınladığı çalışma, karıncaların "yol entegrasyonu" adlı bir strateji kullandığını, burada yaptığı dönüşümleri, dönüşleri ve yuvadan attığı adımların sayısını hatırladığını ve aynı zamanda en hızlı yolu hesaplamak için kullandığını belirtti.
Karıncalar ayrıca güneşin konumlarını belirleme pozisyonuna, aldıkları yolun etrafına bakmaya ve dönüş yolculuğunda onlara yardımcı olabilecek bazı özellikleri hatırlamaya bağlıdır.
Karıncalar ayrıca yiyeceklerini bırakarak, kırıntıları tekrar seçmeden önce yolu görmek için dönerek ve yürüyüş parkurlarını tamamlayarak yuvaya geri dönüş yolunu bilirler.
Bu sonuçlar hakkında yorum yapan Paul Sabatier Üniversitesi'nden bir bilim adamı olan Sebastian Schwarz, “Karıncaların geriye doğru yürürken görsel olarak bir şey bilip bilmediklerini öğrenmek istedik.” dedi.
Schwarz ve meslektaşları, çölde yuvalarına geri yürürken karıncaların geriye doğru yürüdüğünü, yol hakkında bilgi sahibi olduklarını ve dönüş yolunda onlardan faydalandıklarını keşfettiler.
Bilim adamlarının da ulaştığı heyecan verici bilgiler arasında, karıncaların gözlerinin yaklaşık 360 derece geniş bir görüş açısına sahip olmaları, insanlar ise başlarını çevirmeden çevrelerinin sadece üçte birini görebiliyorlar.
Schwarz, karıncaların davranışlarını analiz ettikten sonra, böceklerin yuvalarına geri dönüş yolunu bulmak için güneşin açısı veya bir adım sayacı gibi diğer bilgi kaynaklarına karşı görünür çevrelerine bağlı olduğu koşulları gösteren bir model oluşturabildi.