Tarihte bugün (31 Aralık)

Tarihte bugün yaşanan olaylar arasında; İstanbul-Ankara demiryolunun açılması, Hindistan bayrağının ilk kez açılması, Cumhuriyet tarihinde ilk kez gensoru ile hükümet düşürülmesi, Seyyid Ahmet Arvasi’nin vefatı var…

Ekleme: 31.12.2019 10:43:31 / Güncelleme: 31.12.2019 10:43:31 / Tarihte Bugün
Destek için 

GÜNÜN OLAYI

Ünlü Fikir Adamlarından Ahmet Arvasi Vefat Etti (1988)

Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji bölümü mezunudur. Eserlerin de çoğunlukla milli ve manevi değerleri konu olarak almıştır. Mütefekkir ve eğitimci yazar Seyyit Ahmet Arvasi 31 Aralık 1988’de İstanbul’da vefat etti.

Seyyit Ahmet Arvasi'nin biyografisi

1932 yılında Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde doğdu. Ailece Van'ın Bahçesaray (Müküs) kasabasına bağlı Doğanyayla (Arvas) köyündendir. Muhitlerinde bu köyün adına izafeten 'Arvasiler' olarak tanınırlar. Soyadı kanunu çıktıktan sonra köylerinin adı soyadları oldu. Babası Abdülhakim Arvasi'dir. 

1952 yılında Erzurum Öğretmen Okulu'ndan mezun oldu. Bir süre ilkokul öğretmenliği yaptı. 1958'de Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bölümü'nü bitirdi. Sırayla Balıkesir, Bursa ve İstanbul'daki Eğitim Enstitülerinde hocalık yaptı. 1979 yılında emekli oldu. Aynı yıl Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel İdare Kurulu'na seçilerek, bu partideki görevine, 12 Eylül 1980 ihtilaline kadar devam etti. MHP'den İstanbul Senatör Adayı da oldu. 

Hergün Gazetesi'nde, 'Türk-İslam Ülküsü' başlığıyla günlük makaleler yazdı. 12 Eylül darbesinden sonra, MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Davası'ndan yargılandı. Mamak Cezaevi'nde işkence gördü. Tahliye olduktan sonra ülkücü gazete ve dergilerde yazılar yazdı. Türkiye gazetesinde Hasbihal başlığı ile makaleleri neşredildi. 

56 senelik ömrünün her bölümünde hep konuştu ve yazdı. 31 Aralık 1988 tarihinde İstanbul Erenköy'deki evinde vefat etti. Saat 11.00'de ruhunu teslim etti.

Vefat ederken, çok sevdiği daktilosunun başındaydı. Ölümünü Yeni Düşünce Gazetesi, 'Bir Güzel Adam Hakk'a Yürüdü', Türkiye gazetesi ise 'S. Ahmet Arvasi'yi Kaybettik' manşetiyle verdi. Arvasi'nin cenaze namazı için yurdun çeşitli yerlerinden gelen binlerce kişi, Fatih Camii'ni ve bahçesini doldurdu. 

Merhumun akrabası Van Eski Müftüsü Seyyid Kasım Arvasi cenaze namazını kıldırdı. Arvasi Hoca, Edirnekapı'da damadı Reşat Yamankaradeniz'in yanına defnedildi. Kabrinin biraz aşağısında meşhur Osmanlı şeyhülislamlarından İbni Kemal hazretlerinin kabri vardır. 

ESERLERİ:

Türk-İslam Ülküsü (3 cilt), Kendini Arayan İnsan, İnsan ve İnsan Ötesi, Diyalektiğimiz ve Estetiğimiz, Şiirlerim, Eğitim Sosyolojisi, Doğu Anadolu Gerçeği, İleri Türk Milliyetçiliğinin İlkeleri, Hasbihal (6 cilt) Hasbihal, daha sonra konularına göre şu isimlerde yayınlandı: Emperyalizmin Oyunları, Devletin Dini Olur mu, Kadın Erkek Üzerine, İnsanın Yalnızlığı. 

GÜNÜN ÖNEMLİ OLAYLARI

İstanbul-Ankara Demiryolu Açıldı (1892)

İstanbul- Ankara demiryolu yapımı 1880’lerde başlamıştı. Sonunda 1892 yılında tamamlanan demiryolu 31 aralık 1892 tarihinde tamamlanarak resmi tören ile hizmete açıldı. Demiryolu Almanlar tarafından tamamlanmıştır.

Osmanlı Devleti Ermeniler İçin Islahat Çalışmalarını İptal Etti (1914)

Rusya’nın isteği doğrultusunda 1878 Berlin Antlaşmasında imzası olan devletler Doğu Anadolu’da Ermeniler için yapılacak ıslahat projesini görüşmek üzere bir toplantı yapıldı. Sonuçta Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz bölgeleri için iki yabancı müfettişin görevlendirilmesine karar verildi. Ancak I. Dünya Savaşının başlaması ile müfettişler göreve başlayamadılar. Osmanlı Devleti de 31 Aralık 1914’te aldığı bir karar ile müfettişlerin görevlerine son verdi.

Lahor’da Hindistan Bayrağı Açıldı (1929)

İngilizlerin Hindistan’a atadıkları anayasa komisyonunda Hintlilere hiç yer vermemeleri Hindistan’da ki tepkileri arttırdı. Gandhi 1928’de Kalküta’da yapılan toplantıda Hindistan’a İngiliz milletler Topluluğu içerisinde kendisini yönetme hakkı verilmesini istedi. Aksi durumda bağımsızlık ilan edeceklerini bunun için İngiltere’ye bir yıl süre verdiklerini bildirdi. İngilizlerin herhangi bir girişimde bulunmamaları üzerine 31 Aralık 1929’da Lahor’da Hindistan bayrağı açıldı. Böylece bağımsızlık mücadelesi yolundaki ilk ciddi adım atılmış oldu.

Cumhuriyet Tarihinde İlk Kez Gensoru İle Hükümet Düşürüldü (1977)

CHP 1977 seçimlerinde birinci parti çıkmasına rağmen hükümeti kuramadı. Bunun üzerine Adalet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve Milli Selamet Partisi arasında Süleyman Demirel başbakanlığında ikinci Milliyetçi cephe olarak adlandırılan hükümet kuruldu. Ancak bu hükümetten 11 milletvekilinin istifası hükümetin yeterli çoğunluğu kaybetmesine neden oldu. Sonuçta CHP’nin öncülüğünde hükümetin karşısındaki cephe birleşerek gensoru ile ikinci milliyetçi cephe hükümetini 31 Aralık 1977’de düşürdüler.

Rusya Federasyon’u Başkanı Boris Yeltsin Görevi Bıraktığını Açıkladı (1999)

Rusya Federasyon’u başkanı Boris Yeltsin 31 Aralık 1999 akşamı Rus televizyonlarından görevini başbakan Viladimir Putin’e devrettiğini açıkladı. Boris Yeltsin 1991 yılından beri Rusya Federasyonu başkanlığını yürütüyordu. Döneminin en önemli olayları BDT’nin kurulması ve Çeçenistan’a yaptığı müdahaledir. Son zamanlarda kamuoyu desteğini iyice yitirmiş ve akrabalarının karıştığı yolsuzluk olayları iyice onu zor durumda bırakmıştı.

GÜNÜN DİĞER ÖNEMLİ OLAYLARI

1609- İstanbul’da, Sultanahmet Camii’nin temeli atıldı. Mimarı Sedefkar Mehmet Ağa olan cami 8 yılda tamamlandı.

1808    Fransız kimyacı Joseph Louis, sonradan kendi adıyla anılacak olan gaz kanununu denklem haline getirdi.

1879- Edison, ilk elektrik lambasının kullanımını gündelik hayata soktu.

1892- Deutche Bank’ın bulunduğu grubun yaptığı demiryolu Ankara’ya ulaştı.

1921    Mustafa Kemal, Çerkez Ethem güçlerinin dağıtılması için Batı Cephesi Komutanlığı’na talimat verdi.

1946    ABD başkanı Harry Truman, II. Dünya Savaşının bittiğini resmen açıkladı.

1960    Demirköprü Barajı ve hidroelektrik santrali hizmete girdi.

1961- Eski DP’li bakanlardan ve Yassıada’da mahkum edilenlerden Tevfik İleri, Ankara’da 50 yaşında öldü.

1977    Cumhuriyet tarihinde ilk kez gensoruyla hükümet düşürüldü: İkinci Milliyetçi Cephe iktidarı sona erdi.

1988    Pedagog, ilahiyatçı ve siyaset adamı Ahmet Arvasi, öldü.

1989    Dünya Azerbaycan'lılarının "Dayanışma Günü" ilan edildi.

1998    Danıştay, Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız'ın belediye başkanlığını düşürdü.

1999    Rusya devlet başkanı Boris Yeltsin ani bir kararla istifa etti ve görevini başbakan Vladimir Putin'e devredeceğini söyledi.

2012    Mayalar’ın hazırlamış olduğu Maya Takvimi, son gününe erişti.