Yıkım kararı verilen Et Hali'nin kapatılmasına esnaf tepkili

Gaziantep'te depreme dayanıksız ve yıkılma riski olduğu gerekçesiyle yıkım kararı verilen yüzlerce işyerinin bulunduğu Et Hali'nin kapatılması ve alternatif bir yer verilmemesi kararına esnaf tepki gösterdi.

Ekleme: 30.12.2019 16:05:07 / Güncelleme: 30.12.2019 16:30:07 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Gaziantep'te yaklaşık 150 işyerinin bulunduğu Kasaplar ve Sakatatçılar Çarşısı ile çevresindeki işyerleri hakkında depreme dayanıksız ve yıkılma riski olduğu gerekçesiyle, Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkım kararı alındı. Alınan karar hafta içinde esnafa tebligat ile bildirildi.

Kendilerine dağıtılan tebligat öncesi söz konusu bu karardan haberdar olmadıklarını öne süren esnaf, karara ve belediye tarafından kendilerine taşınacakları bir yerin gösterilmemesine tepki gösterdi. 15 yıl önce eski Et Hali'nden yeni Et Hali'ne taşınan kasap esnafı, 15 yıllık binanın depreme dayanıksız ve yıkılma riski taşımasına ise, "Devlet bize depreme dayanıksız yer mi verdi?" şeklinde tepki verdi.

Şahinbey ilçesi İsmetpaşa Mahallesinde bulunan Et Hali'ndeki esnaf, kendilerine 1 Ocak 2020 tarihine kadar süre verildiğini ve alternatif olarak bir yer gösterilmediğini ileri sürerek, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nden kendilerine alternatif yer gösterilmesini istiyor.

 

"Bize hiçbir yer gösterilmeden Et Hali'nin 3 ay içerisinde boşaltılması kararı çıkmış"

15 senedir Et Hali'nde esnaf olduğunu belirten kasap Murat İyibiçer, "Bize dün bir tebligat geldi. 3 ay içerisinde bizden burayı boşaltılmamızı istediler. Burada 150 tane dükkân var. Her dükkânda 3 kişi çalışsa 450 kişi işsiz kalacak. Bize herhangi bir yer gösterilmeden tebligat verilip de bu dükkanların boşaltılmasını isteyen belediye kiminle görüştü, bu durumu kime izah etti? Ama bize direk tebligat gönderdiler. Fatma Şahin; bu halk sana oy verdiyse, seni desteklediyse, deprem riski var diye ani kararla 3 ay içerisinde buranın boşaltılması mı lazım? Gaziantep'in tüm milletvekillerinden yardım istiyoruz. Burada 150 esnaf var, bu esnafların her birinin yanında 3-4 eleman çalışıyor. Lütfen bize yardımcı olun, sesimizi duyun. Bize hiçbir yer gösterilmeden sadece bir tebligat gönderdiler ve deprem riski olduğundan dolayı 3 ay içerisinde boşaltılması kararı çıkmış. Bu kadar esnaf nereye gidecek? Burası bir anda boşalmaz. Bize bir yer gösterilmesini istiyoruz." dedi.

"Yetkililerinden süre ve alternatif alan istiyoruz"

Bütün esnafın mağdur olduğunu belirten Yıldıray Lök ise, "Esnafa bir gün içinde tebligat dağıtıp '2 ay içerisinde dükkânı boşalt.' diyorlar. Burası bir anda bu şekilde boşalmaz. Çünkü hak ve hukuk var. Ben özellikle de Cumhurbaşkanına sesleniyorum; burada yüzlerce esnaf var, yüzlerce kişi ailesinin geçimini buradan sağlıyor. Bir anda çık git olmaz. Bize bir yer gösterilmesi lazım. Daha önce de buraya biz başka bir yerden geldik. Uygun imkanlarla bize bir yer göstersinler veya bize bir yer yapsınlar. Ama 3 kişiye verip de 300 kişiyi de kapı dışı edilirse olmaz. Bize herhangi alternatif bir yer sunulmadı. Daha dün tebligat dağıtıldı. '3 ayda boşaltınız ve burayı yıkacağız' diyorlar. Hiç bir yerde böyle bir şey yoktur. Bir kiracı bile çıkartılırken 6 ay süre verilir. Bütün esnaf dükkân kirasını düzenli olarak ödüyor. Biz 15 yıldır buradayız, hiçbir sorun yok. Bugüne kadar depremle ilgili bir sorun olmadı. Yetkililerinden en azından bir süre ve alternatif alan istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Esnafın tek isteği işlerine devam edebilecekleri yeni bir kompleksin verilmesi"

Esnafa alternatif olarak bir yer gösterilmeden dükkanların boşaltılmasının istenilmesinin adaletsizlik olduğunu belirten Tamer Abuşoğlu da şunları söyledi:

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ani bir karar ile içinde bulunduğumuz bu çarşının tasfiye kararını almış. Esnaf olarak biz bu tasfiye kararına hazırlıklı değiliz. Hazırlıklı olmamakla birlikte bize alternatif bir yer göstermiyorlar. Bizi kapı dışarı etmek istiyorlar. Bu verilen karar kesinlikle hakkaniyet ölçüleri ile bağdaşmayan bir durumdur. Yapılan analizlerde bu binanın depreme dayanıklı olmadığı ve çürüme belirtisinin olduğu söyleniyor. Ama biz biliyoruz ki bu binada 150-200 tane ayak var, bina kolonlarla desteklenmektedir. Bu bina 15 yıllık bir bina ve depreme dayanıklıdır. Ancak belediye böyle bir karar almış. Biz bu karara direnmiyoruz, muhalefet etmiyoruz. Ama esnafın tek isteği işlerine devam edebilecekleri, nafakalarını sağlayabilecekleri ve halkımıza hizmet edebilecekleri yeni bir komplekstir. Esnaf olarak sadece bunu istiyoruz. Bu isteğimizde son derece basit, makul ve insani bir istektir. Bize tebligat dün itibari ile geldi. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren dükkanları kapatmamızı ve 1 Nisan 2020 tarihinde de anahtarları belediyeye teslim etmemizi istiyorlar. Bu esnaf bir yeri olmazsa, kedi yavrusu gibi kapının dışına çıkartılamaz. Bu konuda bir anlayış bekliyoruz.

"Et Hali kapanırsa halk da esnaf da perişan olur"

Et Hali'ndeki esnafın perakende et satışı yapan esnaf olduğunu ve Et Hali'nin kapanması durumunda hem esnafın hem de halkın mağdur olacağını belirten Durmuş Köseoğlu, "Burası Gaziantep halkının bütün ihtiyaçlarını karşılıyor. Vatandaş et, ciğer, kelle başta olmak üzere bütün ihtiyaçlarını buradan karşılıyor. Burası kapanırsa halk perişan olur. Buradaki esnafın her biri bir yere giderse halk ihtiyacını karşılayamayacak ve istediğini bulamayacaktır. Belediye nasıl taziye evleri ve park yapıyorsa, bunlar nasıl ihtiyaç ise Gaziantep'in de buraya ihtiyacı var. Halk et alanında tüm ihtiyacını buradan karşılamaktadır. Biz toptancı değiliz. Toptancı Hali ile bizim branşlarımız ayrıdır. Et ve Balık Kurumu'nda et toptan olarak satılıyor. Ama biz ise perakende ve uygun fiyata et satışı yapıyoruz. Dört ay içerisinde bizden burayı boşaltmamızı istiyorlar. Bu karar gerçekten doğru değildir. Bir dükkânda 15 kişi çalışıyoruz ve bu şekilde bize aniden 'çıkın' denildiği zaman, bu adaletsizlik olur." diye konuştu.

"70 yıldır bir arada olan esnafa 'hepiniz dağılın' denilmesi dünyanın hiçbir yerinde yoktur"

Belediyeden yeni yer istediklerini ve kendilerine belli bir süre verilmesini isteyen Sadettin Özyağcı ise, "Devlet eski yerimizden alıp bizi buraya getirdi. 10 yıl boyunca burada esnaf olarak zarar ettik. 10 yıl boyunca burada iş olmadı. Gaziantep halkı burayı tanıyana kadar zarar ettik. Kazanmaya başladık, son 4-5 yıldır Suriyelilerin gelmesiyle halk burayı öğrenmeye başlayınca işlerimiz rayına oturdu derken, şimdi bize 'çıkın' diyorlar. Daha önceki gibi bir yer yapılırsa, biz de oraya geçeriz. Biz esnaf olarak burada kalmaya razıyız. Antep'in içerisinde ve çevresinde artçı depremler de dahil olmak üzere birçok deprem gerçekleşmiş, burada bir tane fayans bile düşmemiştir. Biz nasıl oluyor da deprem riskinden dolayı taşınıyoruz. Devlet bize burayı yaptırırken bunları göz önünde bulundurmadı mı? Devlet bize burayı depreme dayanıksız olarak mı verdi?" diyerek tepki gösterdi.

Et ve sakatat ihtiyaçlarını Et Hali'nden karşıladıklarını belirten Cuma Güner ve Abdullah Yılmaz da halin kapanması halinde mağdur olacaklarını belirterek, halin kapanmamasını istedi.

"Et Hali esnafına Et Borsası'nda yer verilecek"

Konuyla ilgili görüştüğümüz Gaziantep Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise, söz konusu Et Hali'nin şehir merkezinde olduğundan dolayı yıkım kararı verildiği, Et Hali'ndeki esnafa da Şehitkamil ilçesinde inşaat çalışmaları devam eden Et Borsası'nda yer verileceği belirtildi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar