Tacik hükümetinden tesettürlü kadınlara zulüm!

Tacikistan'da Müslümanlara yönelik baskı ve zulümler devam ederken, tesettürlü bir kadın polisler tarafından gözaltına alınarak işkence ve hakaretlere maruz kaldı.

Ekleme: 29.12.2019 14:15:05 / Güncelleme: 29.12.2019 14:31:47 / Dünya
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Nüfusunun yüzde 98 Müslüman olan Tacikistan'da, Tacik hükümeti, İslami giyimi eleştirmekle kalmıyor, baskı ve zulümlerle özelikle kadınların İslami giyimine engel olmaya çalışıyor.  

Tacikistan Polisinin baskı ve hakaretlerine maruz kalan Nilufar Rajabova gözyaşları içerisinde yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

2 kişi beni hayvan gibi bodrum katına sürükledi. 'Sen hainsin, seni 15 gün tutuklayacağız' dediler. Telefonumu zorla elimden aldılar. Dedim ki: Hangi kanunlarla bir kadına böyle davranıyorsunuz? Dediler ki 'sen bir kadın değilsin, sen lanetli birisin, sen provokatörsün.'

Bodrum katına girdik ve yaklaşık 15-20 kadın ve kız vardı. Bize sordular: Güzel kadınlarsınız neden başınızı örtüyorsunuz? Nefes almanız zor olmuyor mu? Bu nasıl bir elbise burası Afganistan ve İran değil. Afganistan ve İran'a defolup gidin orada böyle giyinin. Şehrimizin manzarasını mahvettiniz.

Kadınlardan ve kızlardan kaç kişinin başörtüsünü çıkardığımızı yetkililere bildiriyoruz.

Tacik hükümeti tarafından tutuklanan ve baskı ve züllüme maruz kalan Nilufar'in annesi Valamat Ibrokhimzoda ise şöyle konuştu:

"Onlara (polislere) senin de annen var, benim halimi ancak o anlayabilir. Yüksek bir sesle çığlık attım. Onu kim dövdü? Allah kızımı dövenin cezasını versin, kim dövdüyse elleri kırılsın dedim. Kızım bana, kendisini döveni işaret etti. O da dövmediğini söyledi. Allah kızımı dövenin belasını versin ve ellerini kırsın."  

 

"İslami giyim 'önerilmeyen' kıyafetler arasında gösterilmişti"

Geçtiğimiz yıl Tacikistan Kültür Bakanlığı tarafından yayımlanan 'Tavsiyeler Kitabı'nda '7'den 70'e kadınlara uygun kıyafetler' tanıtıldı. Tanıtımlarda; siyah giysiler, başörtüsü, tesettür, İslami giyim 'önerilmeyen' kıyafetler arasında gösterilmişti.

Bakanlığın yayımlandığı kitapta; mini etekler, göğüs ve sırt dekoltesi olan 'çok Batılı' görünen kıyafetler tavsiye ediliyor.

Tacik toplumunda başörtüsü ve tesettür yaygın olmasına rağmen Devlet Başkanı Emomali Rahmon İslami giyimi eleştirmişti. (İLKHA) 

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar