İdlib'ten sınıra yoğun göç dalgası sürüyor

Suriye rejimi ve Rusya'nın İdlib kentine yönelik düzenlediği bombardıman nedeniyle İdliblilerin Türkiye sınırındaki güvenli bölgelere göçü devam ederken, son 10 günde 130 binden fazla sivilin İdlib'ten göç etmek zorunda kaldığı kaydedildi.

Ekleme: 28.12.2019 16:40:05 / Güncelleme: 28.12.2019 16:45:40 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Türkiye'nin Rusya ile vardığı mutabakat kapsamında sözde "Gerginliği Azaltma Bölgesi" olarak ilan edilen İdlib ve çevresinde, rejim güçleri Rusya ile birlikte katliam yapıyor. Son 2 ayda 200'den fazla sivil katledildi. Artan saldırılar sonrası katliamdan kaçan on binlerce İdlibli, akın akın Türkiye sınırına göç ediyor.

İdlib kentinin güney kırsalına yönelik rejim ve Rusya tarafından yapılan bombardımanlardan kaçmak zorunda kalan siviller, Türkiye'nin kontrolünde bulunan güvenli bölge Azez, El Bab, Afrin ve Cerablus'a göç etmeye devam ediyor.

Her gün binlerce İdlibli, evini terk ederek yanına alabildikleri eşyalarla güvenli noktalara göç ederken, yerleşecek mekân bulamayan çok sayıda sivil, sınıra yakın yerlerdeki tarım arazilerine çadır kurmak zorunda kalıyor.

İç savaştan önce 1,5 milyon Suriyelinin yaşadığı İdlib kentinin nüfusu, Suriye rejimi ve Rusya'nın saldırılarıyla muhaliflerin topraklarını kaybetmesi üzerine oluşan iç göçle 4 milyona ulaştı.

Kentin güneydoğusundaki ilçelere savaş uçaklarıyla yapılan bombardıman nedeniyle her gün onlarca sivil hayatını kaybederken, yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, evlerini terk etmek zorunda kalan sivillerin sayısı 130 bini aştı.

 

Siviller güvenli bölgelere sığınıyor

Canlarını kurtarmak için yaşadıkları kenti terk etmek zorunda bırakılan ve Türkiye sınırına yakın olan bölgelere göç eden İdlibliler, göç yolunda uzun araç konvoyları oluşturdular. Araçlarına yükledikleri eşyalar ve hayvanlar ile birlikte yaşam mücadelesine atılan sivillerin büyük bir çoğunluğu, Fırat Kalkanı ile Zeytin Dalı Harekatıyla kontrolün sağlandığı bölgelere göç ederken, bazıları da Türkiye sınırına yakın arazilerde çadır kurmaya başladı.

"Saldırılar bir an önce son bulsun"

Bombardıman nedeniyle evlerinin yıkıldığını ve canlarını kurtarmak için de aileleri ile birlikte İdlib'i terk etmek zorunda kaldıklarını belirten İdlib halkı, İdlib'e yönelik gerçekleştirilen saldırıların son bulmasını istiyor.

Çadır kentlerde yaşayan Suriyeliler zor şartlarda yaşıyor

İdlib'in çeşitli bölgelerinden göç eden Suriyeliler, Türkiye sınırına yakın bölgelerde sığındıkları çadır kentlerde kış mevsiminin zor şartlarıyla mücadele ediyor. Çadır kentlere sığınan Suriyelilerin zorlu göçü ve yaşamları, havaların soğuması ve yağmurla beraber daha da zorlaştı.

Havaların soğuması üzerine bir yandan ısınma problemini gidermeye çalışan Suriyeliler, diğer yandan da yağmur sonrası çamur deryasına dönüşen yol ve çadırlar için çözüm bulmaya çalışıyor. Özellikle de çocukların soğuklardan daha çabuk etkilendiği çadır kentlerde bazı çocukların üzerinde yazlık elbiseler ve terlik olması Suriyelilerin ne denli zor şartlar altına yaşadığını gösteriyor.

Suriyeli mağdurlar acil yardımlara ihtiyaç duyuyor

Bölgede aralıksız yağan yağmurlarla birlikte hayat şartları zorlaşırken, ailelerin acil olarak battaniye, kışlık kıyafet, soba, yakacak ve gıda ihtiyacı bulunuyor.

Kış mevsiminin çok zor şartlarıyla mücadele eden Suriyeliler, İHH başta olmak üzere bölgedeki yardım kuruluşlarının ve hayırseverlerin desteğiyle hayata tutunuyor.

Göç yolunda olan İdliblilere yardım elini uzatarak erzak desteğinde bulunan İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, İdlib'ten güvenli bölgelere göç eden sivillere yönelik yardım faaliyetlerini sürdürüyor.

"Son 10 günde 130 binden fazla sivil İdlib'ten göç etti"

İdlib'teki son durum ve yaptıkları yardımlarla ile ilgili bilgi veren Suriye İHH Babu Selam sorumlusu Hasan Aksoy, son 10 günde 130 binden fazla sivilin İdlib'ten göç etmek zorunda kaldığını ifade etti.

Aksoy,"Rejim ve Rusya'nın bölgede artan saldırılarından dolayı sivil insanlar, güvenli bölgelere doğru göç ediyorlar. Son 10 günde Azez, El Bab, Afrin ve Cerablus bölgelerine yaklaşık 4 bin aile göç etti." dedi.

"Göçe maruz kalan ailelere yardımları ulaştırıyoruz"

Göç eden ve acil yardım noktasına yerleşen ailelere yardımlarda bulunduklarını belirten Aksoy, "Kış ayında zorunlu göçe maruz kalan ailelere acil yardım paketi, battaniye, soba, gıda kolisi ve yatak/sünger dağıtımına devam ediyoruz. Azez kent merkezinin girişinde kurulan acil yardım noktasında İdlipli aileleri tespit edip, yardımları ulaştırıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Bölgeye acil olarak insani yardım malzemelerinin ulaştırılması gerekiyor"

Aksoy, "Gidecek yerleri olmayan ailelere çadır veriyoruz ya da boş evlere yerleştiriyoruz. Şu an her bir evde 5-6 aile birlikte yaşamak zorunda. İdlib'teki saldırılarda eşyalarını kaybeden ailelere, elimizdeki imkanlar dahilinde dağıtımlar gerçekleştiriyoruz. Fakat imkanlarımız kısıtlı. Bu ailelerin ihtiyaçlarının giderilmesi için bölgeye acil olarak insani yardım malzemelerinin ulaştırılması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Acil olarak ihtiyaç duyulan malzemeler ile ilgili de bilgi veren Aksoy, "Halı, hasır, soba, yakacak, mutfak seti, un, temiz içme suyu, konserve çeşitleri, gıda kolisi, bebek kolisi, hijyen paketi, yaralı ihtiyaç çantası, battaniye, sünger yatak, erkekler, kadınlar ve çocuklar için kışlık mont, bot, çizme ihtiyacı var." diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar