Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bulunan bir ilkokulun yöneticileri, "Askıda Ekmek" projesine yeni bir şekil kazandırarak ilk kez bir okulda "Askıda İyilik Var" projesini hayata geçirdi. Proje sayesinde durumu düşük öğrenciler, oluşturulan bu köşeden ihtiyaçları olan malzemeleri alırken, öğrencilerde de paylaşma bilincini oluşturuyor.
Mezopotamya İlkokulu idarecileri, öğretmen ve velililerin de desteğiyle ihtiyaç sahibi öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanması ve öğrencilerde yardımlaşma ve paylaşma bilincinin oluşması için "Askıda İyilik" köşesini oluşturdu.
Öğrenciler, evlerinde kullanmadıkları kitap, kırtasiye, giyim gibi malzemeleri okula getirip ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için askıya asıyor. Maddi durumu düşük öğrenciler de her sabah "Askıda İyilik" köşesinden ihtiyacı kadar kalem, silgi ve defter alıyor.
"Çocuklarda yardımlaşma ve paylaşma duyguları gelişiyor"
Projelerinin, Milli Eğitim Bakanlığının önem verdiği karakter eğitiminin bir parçası olduğunu vurgulayan ve uygulamanın içeriği hakkında bilgiler veren Okul Müdürü Mecdel Demir;
"İyilik yap köşesi oluşturduk. Bizim köşemizin amacı çocuklarda yardımlaşma ve paylaşma duygularını geliştirebilmektir. Öğretmen arkadaşlarımız ve velilerimizin de bu konuda duyarlılık göstererek yardımcı olmaları sonucu öğrencilerimiz, evlerinde kullanmadıkları fazladan kırtasiye, giyim ve buna benzer eşyalarını getirip buraya bırakıyorlar. İhtiyacı olan öğrencilerimiz de bu köşeden faydalanıyorlar." diye konuştu.
"Fazla kalemlerimi buraya getirip bırakıyorum"
Okulun öğrencilerinden Hadi Alpaslan, "Ben ve arkadaşlarım fazla kalemlerimizi getirip buraya bırakıyoruz. Sonra okulda ihtiyacı olan çocuklar da gelip buradan alıyorlar. Mesela birinin birine yardım etmesine 'iyilik' denir. Biri yerdeki bir çöpü gördüğünde onu alıp çöpe koyduğunda o da bir iyilik sayılır. İyilik yaptığında sevapların artar." dedi.
"Paylaşmayı ve yardımlaşmayı öğreniyoruz"
Uygulama sayesinde yardımlaşmayı öğrendiğini anlatan öğrenci Tuba Nur Özer de:
"Biz de fazla olan defter, kalem ne varsa, burada gördüğünüz kutulara koyuyoruz ve onlara gönderiyoruz. Böylece yardımlaşıyor ve paylaşmayı öğreniyoruz." şeklinde konuştu. (M. Salih Keskin–İLKHA)