'Diyanet dışında kimse Kur’an Kursu açamayacak' haberine açıklama geldi

Kur'an eğitim ve öğretimine yönelik kurslar ile Kur'an kursu yurt ve pansiyonlarının açılış, eğitim-öğretim, yönetim ve denetimleri, çalışma usul ve esasları ile personelin görevleri düzenlendi. Buna göre, vakıf ve dernekler de dahil olmak üzere, Diyanet İşleri Başkanlığı dışında hiçbir gerçek veya tüzel kişi tarafından Kur'an kursu açılamayacak. Diyanet İşleri Başkanlığı Basın Müşaviri, haberin yanlış anlaşıldığını söyledi.

Ekleme: 22.12.2019 12:41:04 / Güncelleme: 22.12.2019 18:41:36 / Güncel
Destek için 

ANKARA

Diyanet İşleri Başkanlığının "Kur'an Eğitim ve Öğretimine Yönelik Kurslar ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları yönergesi" yayımlandı. Vakıf ve dernekler de dahil olmak üzere, Diyanet İşleri Başkanlığı dışında hiçbir gerçek veya tüzel kişi tarafından Kur'an kursu açılamayacak. Bu haber üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı Basın Müşaviri Burak Orhan bilgilendirmede bulundu. Orhan, haberde geçen ifadenin yanlış anlaşıldığını söyledi.

VAKIF VE DERNEKLER KUR’AN KURSU AÇAMAYACAK!

Yönergede, Kur'an eğitim ve öğretimine yönelik kurslar ile Kur'an kursu yurt ve pansiyonlarının açılış, eğitim-öğretim, yönetim ve denetim işleri, çalışma usul ve esasları ile personelin görevleri yer aldı. Buna göre A, B, ve C olarak gruplandırılan Kur'an kurslarının açılış ve kapanış işlemleri ilgili il müftülüğünün teklifi ve Diyanet İşleri Başkanlığının onayı ile gerçekleştirilecek.  Kurslarda eğitim öğretime ara verme, yeniden başlatma, isim değişikliği işlemleri, il müftülüğünün teklifi ve valiliğin onayı ile yapılacak, elektronik sistem üzerinde Başkanlığa gönderilecek. Vakıf ve dernekler de dahil olmak üzere, Diyanet İşleri Başkanlığı dışında hiçbir gerçek veya tüzel kişi tarafından Kur'an kursu açılamayacak.

HAFIZLIK TAKİP KOMİSYONU KURULACAK

En az bir sınıf hafızlık eğitimi yapılan il veya ilçelerde müftünün teklifi ve mülki amirin onayıyla kurulan Hafızlık Takip Komisyon üyeleri müftü veya görevlendireceği personelin başkanlığında, en az ikisi hafız olmak şartıyla kurs çeşidine göre belirlenecek. Bu belirlemede, aşere-takrib, tashih-i huruf mezunu veya hafızlık eğitiminde tecrübeli olma hususları göz önünde bulundurulacak. Yurt içinde ve yurt dışında Hafızlık Tespit Sınavı Komisyonları da Başkanlıkça belirlenecek. Hafızlık tespit sınavları Başkanlıkça belirlenen kriterler çerçevesinde sözlü olarak, bu komisyonlar tarafından yapılacak.

4-6 YAŞ GRUBU KUR'AN KURSLARI ÖĞRETİM PROGRAMI UYGULAMASI

Yönergede, Başkanlık tarafından hazırlanan ve uygulamaya konulan Kur'an kursları eğitim öğretim programlarına da yer verildi. Buna göre A, B, C veya D grubu Kur'an kurslarında, 4-6 yaş grubuna yönelik eğitim öğretim vermek üzere sınıflar açılabilecek veya Kur'an kurslarının tamamı 4-6 yaş gurubuna yönelik eğitim-öğretim veren sınıflardan oluşabilecek. 

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Diyanet İşleri Başkanlığı Basın Müşaviri Burak Orhan,yönergenin ilgili maddesinin 2012 yılında yayınlanan yönergeyle aynı olduğunu ifade etti. Orhan, "Haberde teknik bir problem var. Bu madde de değişen bir şey yok. Burada kast edilen Diyanet İşleri Başkanlığından izin alınmadan kurs açılamayacağıdır. Zaten Diyanet İşleri Başkanlığından izin alınmadan Kur'an Kursu açılamıyordu. Açılınca da kaçak sayılıyordu." dedi.

Yusuf Kaplan'dan Kur'an Kursu açıklaması

Konuyla İlgili sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Yazar Yusuf Kaplan, "Ali Erbaş Hocamız'la görüştük. Diyanet dışında kimsenin Kur'ân Kursu açamayacağına dair haberlerin yanlış ve maksatlı olduğunu Diyanet'in denetleme yaptığını söyledi. Ayrıca geleneksel eğitim kurumlarımızla Kur'ân eğitimi konusunda işbirliği yaptıklarını beyan etti" dedi.

İlgili Haberler