Hindistan'da popülist söylemleriyle ön plana çıkan aşırı sağcı Başbakan Narendra Modi hükümetinin uygulamaya koyduğu, Müslüman göçmenleri saf dışı tutan Vatandaşlık Yasası karşıtı protestolar sürüyor.
Eylemlerin başladığı günden bu yana resmi rakamlara göre en az 11 kişi hayatını kaybetti, 4 binden fazla kişi de gözaltına alındı. Eylemciler ise hayatını kaybeden göstericilerin sayısının daha fazla olduğunu belirtiyor.
Sivil toplum kuruluşlarının destek verdiği, on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen eylemler ülke genelinde birçok eyalette yayılarak devam ediyor.
İnternete erişim büyük oranda kısıtlanırken bazı bölgelerde ise tamamen kesildi. Protestocuların toplanmak istediği bölgelere giden toplu ulaşım araçları durduruldu.
Bazı bölgelerde gösteri için toplanmalar yasaklandı
Başkent Yeni Delhi'nin bazı semtleri başta olmak üzere diğer kentlerde polis, toplu yapılan protestoların yasaklandığını bildirdi. Göstericiler ise polisin 'toplanma yasağını' dinlemedi.
Yeni Delhi'de aralarında parlamento binasının yakınındaki Hindistan Kapısı, Eski Delhi'deki Jamia Camisi ve şehrin güneyindeki Jamia Millia Islamia Üniversitesinin bulunduğu çeşitli bölgelerde hükümet karşıtı gösteriler düzenlendi. Ancak cuma namazı sonrası Jamia Camisi'nden parlamento binasına yürümek isteyen göstericilere polis izin vermedi. Protestocular eylemlerini caminin önünde yaptı.
Uttar Pradeş'te 6 kişi öldü
Uttar Pradeş eyaletinin batı bölgelerinde cuma namazı sonrası gösteriler düzenlendi. Eyaletin 15 bölgesinde göstericiler ile polis arasında çatışmalar yaşandı.
Eyalet genelinde çıkan olaylarda 6 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı. İki gün içinde eyalet genelinde ölenlerin sayısı 7'ye yükseldi.
Bulandşahr'da protestocular, aralarında bir polis aracının da bulunduğu çeşitli araçları ateşe verdi. Sosyal medyada yayılan bazı görüntülerde polisin bazı araçları ateşe verdiği yönünde videolar yayıldı.
Müslümanlar yasa kapsamının dışında kalıyor
Ülkeye 31 Aralık 2014'ten önce giren, Müslüman olmayan göçmenlere vatandaşlık verilmesine imkan tanıyan ancak aynı pozisyondaki Müslümanları bu kapsamın dışında tutan yasaya karşı protestolar düzenleniyor.
Yürürlüğe giren kanun kapsamında, özellikle Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'da dini baskıdan kaçan Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ve Hristiyanlar, kimliklerini ve Hindistan'da 6 yıldan uzun süredir yaşadıklarını kanıtlamaları halinde vatandaşlık elde edebilecek, aynı pozisyondaki Müslümanlar ise yasanın dışında tutulacak.
Dünyada en çok Müslüman nüfusa sahip ikinci ülke Hindistan'ın, 200 milyon Müslüman'ı ikinci sınıf vatandaş haline getirmek ve birçoğunu vatansız bırakmak için attığı bir adım olarak görülen kanun, Müslümanların sınır dışı edileceği veya hapse atılacağı gerekçesiyle eleştirilmişti.