“Psikoteknik uygulaması, trafiği güvenli hale getirecektir”

İçişleri Bakanlığının, insan hatalarından kaynaklanan trafik kazalarını en aza indirmek için yayımladığı genelgeyle, ticari araç kullanan sürücülerin, psikoteknik teste girmesi zorunlu hale getirildi. Düzenleme 3 Şubat'ta başlayacak.

Ekleme: 17.12.2019 15:45:04 / Güncelleme: 17.12.2019 15:47:44 / Güncel / Van Haberleri
Destek için 

Van Psikoteknik Değerlendirme Merkezinde psikolog olarak görev yapan Psikolog Nurşen Karakoç, yeni düzenlemenin neden gerekli olduğu hakkında bilgiler aktardı.

Psikolog Nurşen Karakoç; “Psikoteknik, sürücülerin güvenli sürüş becerilerini ölçen bir uygulamadır.  Psikoteknik değerlendirmede yaptığımız testler ile sürücülerin trafik ortamında ne kadar güvenli sürüş yaptıklarını ölçüyoruz. Adayları farklı farklı testlerden geçiriyoruz. Testlerin farklı bölümlerinde kimi adaylarda dikkat, kimi adaylarda da muhakeme yetenekleri ölçülüyor. Trafikte bunlara ne kadar vakıf olduklarını ölçüyoruz. Bunun sonucunda yeterli ya da yetersiz olarak bir sonuç elde ediyoruz.

Yetersiz sonuç alan adaylarımız ticari araç kullanamıyor. Henüz tüm sürücüleri kapsayacak bir zorunluluk haline getirilmedi. Şu an sadece ticari araç kullanıcıları için zorunludur bu belge. Aynı zamanda alkolden ehliyetini kaptıranlar ve hız sınırını aşanlar da psikoteknik değerlendirme testine girmek zorundalar.  Yine farklı şekillerde değerlendirmeleri oluyor.  Ek tanı içinde psikoteknik değerlendirme merkezimize başvuranlar da var. Ama genellikle bizim bölgemizde ticari araç kullanıcıları daha çok başvuruda bulunuyor. Psikoteknik değerlendirme merkezimizi hizmete yeni açtık. Ticari araç sürücülerini değerlendirme merkezimize mutlaka bekliyoruz.” İfadelerini kullandı.

“3 Şubattan itibaren zorunlu olacak”

Karakoç; “Psikoteknik belgesinin zorunlu olduğu halde cezai işlem uygulanmıyordu. 3 Şubattan itibaren hazırlanan yeni yasaya göre cezai işlemler uygulanacaktır. Psikoteknik belgesini alması gerekenler, almamışsa 3 Şubat 2020 itibari ile bunlara cezai işlemler uygulanacaktır. Bu yüzden sürücülerimize en kısa zamanda belgelerini almalarını tavsiye ediyoruz. Telefon ile randevu alarak değerlendirme merkezimize gelip gerekli testlere girebilirler.  Değerlendirme testlerimiz bir saat kadar sürebiliyor. Algılama yeteneğine göre biraz daha uzayabilir. Biz elimizden geldiği kadarıyla adaylarımıza anlatmaya çalışıyoruz. Deneme testlerimizden sonra adayımızı değerlendirme sınavına tabi tutuyoruz.” dedi.

“Bu uygulama, trafiği güvenli hale getirecek”

Karakoç konuşmasının devamında; “Bu uygulama aslında bütün ehliyet alacaklar için zorunlu hale getirilirse çok daha iyi olacak. Bu elemeler şu anda sadece ticari araç kullanıcıları için getirildi. Bu uygulama trafiği tabiki daha güvenli hale getirecek. Çünkü dikkati dağınık olan sürücüler, trafiği tehlikeye atamayacaklar. Çünkü trafikte olma hakları olmayacak. Ehliyet alacak kişiler için bu zorunlu hale getirilirse trafik çok daha güvenli hale gelecektir.  Psikiyatrilere de çok iş düşüyor. Öfke kontrolü olmayan sürücüleri orada tespit edebilirler. Onlar da bu konulara dikkat edelerse, trafik daha düzenli bir hale gelecektir.” dedi. (İLKHA)