TEKNOFEST Gaziantep’te!

ST Bakanı Varank, “Ayakları yere basmayan festivalimize üçüncü yılında Gaziantep ev sahipliği yapacak.” dedi.

Ekleme: 15.12.2019 10:41:12 / Güncelleme: 15.12.2019 10:41:12 / Bilim & Teknoloji / Ankara Haberleri
Destek için 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 2020 yılı bütçesinin TBMM Genel Kurulundaki bütçe görüşmeleri sırasında konuştu. Varank’ın konuşmasından bir bölümü şu şekilde oldu: “İkincisini düzenlediğimiz TEKNOFEST, 1 milyon 720 bin ziyaretçiyle dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali oldu. Yerli ve yabancı 17 bin 373 takım ve 50 bin yarışmacı, 19 farklı teknoloji yarışmasında TEKNOFEST heyecanını yaşadı. Çok yeni bir gelişmeyi sizlerle paylaşayım. Ayakları yere basmayan festivalimize üçüncü yılında Gaziantep ev sahipliği yapacak. Adeta bir dip dalgaya dönüşen teknoloji ve inovasyon ruhunu bu sefer Güneydoğu Anadolu’dan tüm Türkiye’ye yayacağız.”

BAŞARI HİKAYESİ

“KOSGEB aracılığıyla bu sene 64 bin işletmeye 2.3 milyar liralık ödeme yaptık. Bu ödemeler içinde imalat sanayinin payı yüzde 62 oldu, bu oranı 2023’e kadar yüzde 75’e çıkaracağız. Yüce Meclisimizin bütçemize onay vererek vesile olduğu başarı hikâyelerine bu kürsüden geçtiğimiz sene örnekler vermiştim. Bu yıl da çok dikkat çekici bir örneği, KOSGEB ve yatırım teşvikleriyle yazılan bir başarı hikâyesini sizlerle paylaşmak istiyorum.”

AKREP ZEHİRİ

“Hikâyemiz bir kadın girişimcinin akrep zehrini konu alan programı izlemesiyle başlıyor. Urfalı iki gencin hayalinden etkilenen bu girişimcimiz bu hayali bir projeye dönüştürüyor. Melek yatırım ağları kanalıyla 40 yatırımcıyı bu işe destek vermeye ikna ediyor. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi işbirliğiyle Ar-Ge çalışmalarına başlanıyor. Bu noktada Bakanlık olarak biz devreye giriyoruz. Firmaya KOSGEB’ten Ar-Ge ve Stratejik Ürün Desteği veriyoruz. Bu sayede firma hedeflerine ulaşıyor.  Peki bu hikayenin sonucu ne?”

İHRACAT DEĞERİ 25 BİN DOLAR

“Şu anda firmanın ruhsatlı iki ayrı akrep anti-serumu var. Elimde gördüğünüz bu ürünün kilogram başına ihracat değeri 25 bin dolar. Buraya çıkan arkadaşlar Iphone telefonu çok seviyorlar. Onun kilogram başına hiracat değeri 5 bin dolar. Bunun 25 bin dolar. İşte katma değer, işte yüksek teknoloji, işte üreten Türkiye. Bakın Türkiye bu ürünü küresel kalite standartlarında üretebilen 4 ülkeden biri.”