Amerikan Time dergisinin gelenekselleştirdiği yılın kişisi ödülleri farklı zamanlarda farklı kişilere veriliyor ve seçiciliği tartışılsa da gündem oluşturabiliyor.
1938 yılında Adolf Hitler’i, 1942 yılında Stalin’i yılın kişisi seçen Time Dergisi ödülü genelde Batılılara veriyor ama bazen Afrikalı ve Asyalı liderler de yılın kişisi seçilebiliyor.
Dergi editörleri ve okurların oyları ile seçilen yılın kişisi seçimine bazen editörler müdahale edebiliyor.
Misal "2011 Yılın Kişisi" olarak okuyucu anketinde yaklaşık 123 bin oyla birinci olan Cumhurbaşkanı Erdoğan yerine, 61 bin oy alan "Arap Baharı protestocuları" seçildi.
Dergi 2015 yılında Almanya Başbakanı Angela Merkel'i "Yılın Kişisi" seçti. Seçme nedeni Merkel’in mültecilere olan olumlu yaklaşımıymış!
2016 yılında Trump’ı yılın kişisi seçen dergi, 2017 yılında “Yılın Kişisi” olarak “tacize uğrayan ve ses çıkaran kadınlar”ı seçmişti.
2018 yılında Cemal Kaşıkçı’yı yılın kişisi seçen Time bu yıl ise 16 yaşındaki Greta Thunberg'i seçti.
Hatırlanacağı üzere Eylül ayında New York'ta yapılan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi'nde de konuşan İsveçli aktivist, iklim değişikliğine karşı mücadelede gerekli adımları atmadığı için devlet ve hükümet başkanlarını eleştirmişti.
Greta’yı yılın kişisi seçenler bu konuşmanın liderleri etkilediğini ve kararlarını değiştirdiğini iddia etse de hangi liderin bu konuşmanın etkisi ile karar değiştirdiğine dair bir ayrıntı yok.
Yılın kişisi seçilen Greta’nın destekçisinin Soros olduğu gerçeği üzerinden hareket edilirse “gençliğin gücü” olarak lanse edilen bu 16 yaşındaki kızın ileride hangi projelerde kullanılabileceği şimdiden tartışılıyor.
İklim zirvesinde Türkye'nin yanı sıra Fransa, Almanya, Brezilya ve Arjantin’i hedef alan Greta, dünyanın en büyük karbon salınımı yapan iki ülkesi olan ABD ve Çin’i gündemine bile almamıştı. Çünkü ABD küreselcilerin bugünkü limanı Çin ise önümüzdeki yıllardaki yeni limanı olacak gibi görünüyor.
Fotoğraf çok net! Greta bir proje ama neyin projesi ve ne yapacak? Kafa yorulması gereken soru bu!
2019’da yılın kişisi seçtirilen Greta yarın aile karşıtı bir açıklama yaparsa şaşmamak gerek. Zira şu anki saldırı noktası ailesiz bir yaşam…
Ya da Greta iklim aktivisti olmanın yanı sıra yarın LGBT yürüyüşlerinde öne geçerse de şaşmayın. Zira işleyen bir proje var ve 16 yaşındaki bir genç kız şu an nümune olarak gençliğe “önderlik” olarak sunuluyor.
Popüler kültürün idolleştirdiği önderlik ve örnekliklerin daha sonra kendisine öykünen kitleyi sürüleştirdiği ve istediği mecraya çektiği biliniyor.
2019 yılında yılın kişisi seçtirilen Greta üzerinden neyin kurgulandığı sanırım kısa bir zaman zarfında ortaya çıkacak.