Günlük yol ücretinde sınır 10 liraya yükseltildi

Torba yasadaki düzenleme ile, çalışanlara ödenen yol ücretlerine günlük 10 lirayı aşan kısma Gelir Vergisi getirildi. Ödeme, akbil gibi yolcu kartlarına yapılan ödemeleri de kapsıyor.

Ekleme: 11.12.2019 14:51:32 / Güncelleme: 11.12.2019 20:24:48 / Ekonomi
Destek için 

Şirketlerin çalışanlarına yaptığı yol yardımının günlük 10 TL’yi aşan kısmı vergilendirilecek. Bu kapsamda bir şirket çalışanına aylık 22 gün için 220 TL üzerinde yol yardımı yapması durumunda vergiye tabi olacak.

ANKA'nın haberine göre, 7 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayınlanan 11’inci maddeye, “İşverenlerce taşıma hizmeti verilmeyen durumlarda, çalışılan günlere ait bir günlük ulaşım bedelinin 10 Türk lirasını aşmaması ve buna ilişkin ödemenin toplu taşıma kartı, bileti veya bu amaçla kullanılan ödeme araçlarının temini şeklinde yapılması şarttır. Ödemenin bu tutarı aşması hâlinde aşan kısım ile hizmet erbabına ulaşım bedeli olarak nakden yapılan ödemeler ve bu amaçla sağlanan menfaatler ücret olarak vergilendirilir” ifadesi eklendi.

SERVİS TUTULURSA VERGİ YOK

Şirketler personellerini bir şirketle anlaşıp taşıma yapmaları maaşa yansımadığı için vergiye tabi değil. Personeline servis hizmeti sunan şirketler servis şirketine yaptıkları ödemeyi ücret bordrosuna yansıtmadıkları için bu kısımda Gelir Vergisi uygulanmıyor. Personel taşıma hizmeti için ödenen bedeller direkt gider yazılabiliyor.

İŞTE O DÜZENLEME:

MADDE 11 – 193 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (10) numaralı bendinde yer alan “taşıma giderleri” ibaresinden sonra gelmek üzere aşağıdaki parantez içi hüküm eklenmiştir.

(İşverenlerce taşıma hizmeti verilmeyen durumlarda, çalışılan günlere ait bir günlük ulaşım bedelinin 10 Türk lirasını aşmaması ve buna ilişkin ödemenin toplu taşıma kartı, bileti veya bu amaçla kullanılan ödeme araçlarının temini şeklinde yapılması şarttır. Ödemenin bu tutarı aşması hâlinde aşan kısım ile hizmet erbabına ulaşım bedeli olarak nakden yapılan ödemeler ve bu amaçla sağlanan menfaatler ücret olarak vergilendirilir. Bu istisnanın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.)