Şanlıurfa Tabip Odası, düzenlemiş olduğu basın açıklamasıyla, Türkiye tarafından Fırat’ın doğusuna yönelik gerçekleştirilen “Barış Pınarı Harekâtı”ndan dolayı sağlık çalışanlarının izin ve tayin haklarının askıya alındığını belirterek, sağlık çalışanlarının mağduriyetine son verilmesi gerektiği ifade edildi.
Şanlıurfa Tabip Odasında düzenlenen basın açıklamasını Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Doktor Ömer Melik okudu.
Basın açıklamasında, hiçbir ilde sağlık çalışanlarının izin ve tayin hakkının askıya alınmadığını belirten Melik, “Suriye’ye yapılan sınır ötesi operasyonunun başlaması ile beraber ilimizde sağlık emekçilerinin izinleri ve tayinleri askıya alınmış olup üzerinden 3 aya aşkın süre geçmesine rağmen hala açılmamıştır. Hiçbir ilde böyle bir uygulamaya ihtiyaç duyulmazken, Sağlık Bakanlığının bu kolaycı yaklaşımı ciddi mağduriyetlere yol açmakta ve bu konuda kurumumuza birçok başvuru olmaktadır.” ifadeleri kullanıldı.
Şanlıurfa’da doktor ihtiyacının farklı illerden gelen doktorlarla giderildiğini belirten Melik, “Güvenlik güçleri dâhil hiçbir kurumda izin kısıtlaması olmazken, sağlık çalışanlarının izinlerinin iptal edilmesi ayrıca düşündürücüdür. Sınır ötesi operasyon için ilimize farklı dallardan birçok hekim görevlendirilmiş olması personel ihtiyacını fazlasıyla gidermektedir. Şanlıurfa Tabip Odası olarak İl Sağlık müdürlüğü ile defaatle yapılan görüşmelerde ve TTB Merkez Konseyinin konu ile ilgili yaptığı girişimlere rağmen duyarsız kalınmıştır. İhtiyaç varsa izinlerin kısıtlanması yerine farklı zamanlarda izin kullandırılması ve icap nöbetleri ile çözüm bulunabileceği, Valilik düzeyinde yapılan görüşmelerde bu bilgilendirme yapılmış olup sağlık emekçilerinin mağduriyetleri anlatılmıştır. Birçok sağlık çalışanının valilik nezdinde başvurularının olduğu tarafımıza iletilmesine rağmen sorun halen çözüme kavuşmamıştır.” dedi.
“İzin kısıtlamalar en kısa süre kaldırılmalıdır”
Sağlık çalışanlarının mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini vurgulayan Melik, “Sağlık emekçileri olarak bizler bundan önceki dönemlerde olduğu gibi olağanüstü hallerde görevlendirmeye ihtiyaç duymadan gönüllü olarak görev aldık almaya da devam edeceğiz. Fakat ihtiyaç olmamasına rağmen maksadı aşan bu izin kısıtlamasının en kısa süre kaldırılmasını ve bu zamana kadar izinlerini kullanamayan sağlık çalışanlarının izinlerinin bir sonraki döneme aktarılması talep ediyoruz. Sağlık bakanlığı görevlendirmeleri ile kentte çalışan personelin ek mesai ücretlerinin hastanelerimize fatura edildiğini ve döner sermayelerden kesinti yapılarak ödendiğini üzülerek öğrenmiş durumdayız. Zaten son 5 yılda hemen yanı başımızda yaşanan savaşın bedelini misliyle ödeyen sağlık personelimizin bir de maddi olarak mağdur edilmesi kabul edilemezdir.” diye konuştu.
Melik, son olarak şu ifadeleri kullandı: “Gerek yaşanan olağan üstü durumlar gerek kentin yaşam koşulları göze alındığında ardı arkasına gelen istifalar kentimiz için sıradan bir hal almıştır. Bunlar yetmezmiş gibi bir de idari kadronun hekimler üzerindeki gereksiz ve onur kırıcı davranışları iş barışını bozmakta, ilimiz özelindeki zorluklar göz önünde bulundurulduğunda zaten zor olan hekimlik mesleğini yapılamaz kılmaktadır. Sağlık bakanlığı ve Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğünün çalışma koşulları ve yönetimsel problemleri bir an önce iyileştirerek var olan sorunları gidermesini talep ediyoruz.” (Abdurahman Uğurlu-İLKHA)