İsmini bile bilmedikleri moringayı Türkiye’ye tanıttılar

Gaziantep’te, Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün desteğiyle bir araya gelen kadın çiftçiler, ismini bile bilmedikleri, anavatanı Hindistan olan ve 300 çeşit hastalığa iyi geldiği belirtilen moringa oleifera bitkisini azimleriyle Türkiye’ye tanıttılar.

Ekleme: 08.12.2019 10:20:05 / Güncelleme: 08.12.2019 14:57:42 / Ekonomi / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Türkiye'de sadece Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde, kadınların oluşturduğu kooperatifle 50 dönümlük arazide ekimi yapılan moringa oleifera bitkisinin hasadı tamamlandı. 57 ton yaş ürünün elde edildiği bitki, yaprağından tohumuna, kabuğundan köküne kadar tüm unsurlarıyla beslenme başta olmak üzere sağlıkta, sanayide, kozmetikte ve hayvancılık gibi birçok alanda kullanılıyor.

Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Nurdağı Meslek Yüksekokulu ve Nurdağı Belediyesinin destek verdiği projeyle Nurdağı ilçesinin Gözlühüyük Mahallesi'nde ekilen ve tüm işlemleri kadın çiftçiler tarafından gerçekleştirilen moringa oleifera bitkisi Gaziantep dışında diğer illerde de yetiştirilmeye başlandı.

Ana vatanı Hindistan olan ve dünyada da pazarı gittikçe büyüyen moringa bitkisinin üretimi için 2017 yılında Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan projenin ardından da moringa oleifera bitkisi ile tanışan 20 kadın çiftçi, ismini bile bilmedikleri bitkinin üretimi için eğitim aldı.

Aldıkları eğitimin ardından Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Nurdağı Meslek Yüksek Okulu’nun organik tarım arazisinde 15 dönümlük alanda bitkinin ekimine başlayan kadın çiftçiler, daha sonra Girişimci Kadınlar Üretim ve Kalkınma Kooperatifi'ni kurdu.

Hindistan'dan getirilerek yetiştirilen fidelerin ağaçlara dönüştüğü proje kapsamında, kadın çiftçilerin ekimini, bakımını ve hasadını yaptığı moringa yaprakları özenle kurutulup işlendikten sonra moringa tozu, moringa çayı, zeytinyağlı moringa sabunu olarak "Morigantep" markasıyla piyasaya sunuldu.

Moringa yetiştiriciliğine ilk başladıklarında garipsenen ancak garipsenmelerine rağmen azimleriyle moringa oleifera bitkisini Türkiye’ye tanıtan kadın çiftçiler, 300 çeşit hastalığa iyi geldiği belirtilen bitkiyi azimleriyle Türkiye’ye tanıtmanın sevincini yaşıyor.

Moringa oleifera bitkisinin ismini bile bilmediğini belirten kadın çiftçilerden Nazmiye Çetin, “Ben ev hanımıydım. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Aysel ve Ayşe hocamız geldi. Bir ay moringa bitkisi ile ilgili kurs gördük. Hocalarımız Hindistan'dan moringa tohumu getirdiler. Bir ay sonra da moringa bitkisinin tohumlarını araziye diktik. Üç seneden beri moringa bitkisini üretmeye devam ediyoruz. Arkadaşlarımızın da bizimle çalışmasını istiyoruz.” dedi.

“Moringa bitkisini yetiştirmeyi öğrendik”

Moringa bitkisinin 300 hastalığa faydasının olduğunu belirten Çetin, “Sürekli aynı ilaç kullanıldığı gibi moringa da sürekli kullanıldığında faydası görülür. Ama bir gün kullanılıp bir gün kullanılmazsa hiçbir faydası görülmez. Düzenli kullanıldığı zaman her şeye faydası oluyor. Hocalarımız sayesinde moringa bitkisini yetiştirmeyi öğrendik. Bu bitki ile ilgili her şeyi öğreniyoruz, çalışmalarımızda da başarılı oluyoruz. Daha önceleri moringa bitkisinin ismini bile söyleyemiyorduk. Ama şu an içindeyiz gün be gün her şeyi öğreniyoruz. Moringa bitkisinin neye faydası olduğunu, ne olduğu hakkında kendimizi geliştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

300'den fazla hastalığa iyi gelen moringa bitkisinin hasadı başladı

“Moringanın 300 hastalığa faydası vardır”

Bir ay boyunca aldıkları eğitimin ardından moringa oleifera bitkisi yetiştiriciliğine başladıklarını ifade eden Elmas Yücedağ ise, “Arkadaşlarla otuz  gün boyunca kurs gördük ve eğitimini aldıktan sonra da bu araziye tohumlarını ektik ve daha sonra da hasat ettik. Moringa oleifera bitkisi ile ilgili daha önce hiçbir bilgimiz yoktu. Bu alanda kendimizi geliştirdik, güvencemiz oldu. Bende ‘moringa nedir?’ diye merak ettim. Ama geldik, gördük ve çok memnunuz. Moringadan ilaç yapılıyor sallama çayı, şampuan ve sabun ile burun spreyi oluyor. Şu an eczanelere veriliyor. Moringa tansiyon, kolestrol ve diyabet başta olmak üzere 300 hastalığa şifası vardır.” şeklinde konuştu.

“Türkiye'de ilk defa biz yetiştirdik”

Moringa bitkisinin çok faydalı bir bitki olduğunu belirten Döne Doğan da “Bizi bu bitki ile tanıştıranlardan Allah razı olsun. Moringa bitkisi 300 hastalığa şifa olan bir bitkimizdir. Şampuanımız ve sabunumuz var. Şampuanımız antibakteriyel özelliğe sahiptir ve deri döküntülerine, egzamaya şifa olan bir bitki. Moringa ile mühendislerimiz sayesinde tanıştık. Anavatanı Hindistan olmak üzere Türkiye'de ilk defa biz yetiştirdik. Moringa bitkisi çok şifalı bir bitkidir, herkesin kullanmasını tavsiye ederiz. Bu işi yaptığımızdan dolayı çok mutluyuz. Moringa bizim hayatımız ve yaşam kaynağımız oldu.”

“Moringanın ismini bile söyleyemiyorduk”

Moringa oleifera bitkisini bu kadar kısa bir sürede Türkiye’de tanıtılacağını tahmin etmediklerini ifade eden Havva Kuş ise, şunları söyledi:

“Bu bitki ile tanıştık. İlk tanıştığımızda ‘moringa nedir?’ diye tuhafızımıza gidiyordu ve ismini bile söyleyemiyorduk. Arkadaşlarımıza anlattığımızda ‘moringa nedir?’ diye bizi garipsiyorlardı. Ama zamanla moringanın faydalı bir bitki olduğunu öğrendik. Analizler Hindistan'daki analizlerden çok daha yüksek ve iyi geldi. Osman Konak hocamızla beraber çalışıyoruz. Bütün analizlerimizi kendisi yapıyor. Eczanelerde ilaçlarımız çıktı. İnşallah daha da iyi olacak. Moringanın bu kadar mucize bir bitki olup Türkiye’mize kazandıracağımızı bilmiyorduk. Arkadaşlarımızla da konuştuğumuz zaman moringa bitkisinin gerçekten şifalı olduğunu öğrendik. Kullananlar olumlu geri dönüş yaptı ve çok memnun kaldılar. Daha da iyi olacağını inşallah umutla bekliyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.” (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar