HÜDA PAR Genel Başkanvekili Zekeriya Yapıcıoğlu: ASGARİ ÜCRET VERGİDEN MUAF OLSUN

HÜDA PAR Genel Başkanvekili Zekeriya Yapıcıoğlu gündemdeki asgari ücret tartışmalarını gazetemize değerlendirdi. Yapıcıoğlu, “Faize para bulunuyor ama asgari ücretliye bulunmuyor. Asgari ücret vergiden muaf olmalı.” dedi.

Ekleme: 07.12.2019 08:28:28 / Güncelleme: 08.12.2019 12:13:18 / manşetler / İstanbul Haberleri
Destek için 

 DOĞRUHABER

HÜDA PAR Genel Başkanvekili Zekeriya Yapıcıoğlu asgari ücretin vergiden muaf olması gerektiğini söyledi. Yapıcıoğlu,Asgari ücretin vergiden muaf tutulması gerektiğini parti programımızda belirttik. Açlık sınırının altında yaşayan bir vatandaştan park-bahçeleri yapmak için para alıyorsunuz. Faize verilecek parayla asgari ücretlinin vergisi karşılanabilir.” açıklamasında bulundu.

“ASGARİ ÜCRETLİDEN VERGİ ALMAK UTANÇTIR”

Asgari ücretin vergiden muaf olması için geçmişte mecliste bulunan dört partinin anlaştığını hatırlatan HÜDA PAR Genel Başkanvekili Zekeriya Yapıcıoğlu, “Biz yıllardır diyoruz ki işe temelden başlamak gerekir. Çünkü temel yanlış atılmıştır. Asgari ücretin tanımında sorun vardır. Resmi tanıma göre asgari ücret sadece işçinin gıda, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücrettir. Bu tanımda işçinin geçindirmek ile yükümlü olduğu ailesi yoktur. Önce aileyi de bu tanımın içine almak gerekir. Şu anda asgari ücret, bekâr ve çocuksuz bir kişinin bile tüm ihtiyaçlarına yetecek durumda değildir. İşçi sendikası da bir kişinin hayatını devam ettirebilmek için ihtiyacı olan rakamı telaffuz ediyor. Peki bu işçi evli ve çocukları da varsa onlar ne ile geçinecek. Bunun için diyoruz ki tanımının değiştirilmesinden başlamak gerekir. İkinci olarak da diyoruz ki asgari ücretten vergi alınmamalıdır. 2012 yılında o zaman mecliste grubu bulunan dört parti anayasa uzlaşma komisyonunda asgari ücretten vergi alınmaması konusunda anlaştılar. Eğer o gün üzerinde uzlaşma sağladıkları 59 maddelik anayasa değişikliğini gerçekleştirseydiler bugün asgari ücretten vergi alınmıyor olacaktı. Biz de o partilere ve mecliste temsil edilen diğer partilere diyoruz ki o değişiklik olmuş gibi kabul edin ve el birliği ile asgari ücreti vergi dışı bırakacak düzenlemeyi geçirin. Karnını doyurmakta zorlanan asgari ücretliden vergi almak utançtır. Bu utançtan kendiniz da kurtulun, bu ülkeyi de kurtarın. Asgari ücretten vergi kesintisi yapılmasa bile asgari ücretli yine ciddi anlamda vergi vermeye devam edecek. Aldığı ücreti harcarken vergi veriyor ama farkında bile değil. Türkiye’de bugün toplanan vergilerin üçte ikisi KDV, özel iletişim vergisi, özel tüketim vergisi gibi dolaylı vergilerden oluşuyor. En azından ücretinden yapılan vergi kesintisine son verin diyoruz.” ifadelerini kullandı.

“HEM KAZANIRKEN HEM HARCARKEN ASGARİ ÜCRETLİDEN VERGİ ALINIYOR”

Devletin geçimini sağlayamayan bireylere destek olması gerektiğinin altını çizen Yapıcıoğlu, “Devlet çalışmayan vatandaşa yardım etmesi gerekiyorken çalışan vatandaş bile kendi alın teriyle aldığı maaşıyla geçimini sağlayamıyor. Karnını doyuramıyor bir de üstüne devlete vergi ödüyor. Önce kazandığı maaşından vergi alınıyor ardından onu harcarken de dolaylı vergiler alıyor. Öyle ki Türkiye’de alınan vergilerin üçte ikisi dolaylı vergiler. Yani KDV, ÖTV vb. harcarken ödenen vergiler. Bu vergiler fiyata dahil olduğu için fark edilmiyor ama aldığımız ürünlerin içinde ciddi manada vergiler var. Hem kazanırken hem harcarken asgari ücretliden vergi alınıyor.” şeklinde konuştu.

“FAİZCİYE PARA VAR AMA ASGARİ ÜCRETLİYE PARA YOK”

“Vergi yükünün altında en fazla ezilen kişiler asgari ücretlilerdir” diyen HÜDA PAR Genel Başkanvekili Zekeriya Yapıcıoğlu şöyle devam etti: “Bunun kaynağını nereden bulacağız diyorlar. İşletmelerin zarar edeceğinden söz ediyorlar. Eğer madem işletmeleri düşünerek asgari ücretliye hak ettiği zam yapılmıyorsa o zaman devlet kendi vergi alacağından vazgeçsin. Örneğin faize vereceği parayla asgari ücretlinin vergisi karşılanabilir. Eğer siz 150 milyar lira faiz ödüyorsanız ve ülkenizde 6 milyon asgari ücretli varsa bu parayı dağıttığınız zaman yıllık 25 bin lira yani kişi başına aylık 2 bin lira düşer. Kamunun da israftan vazgeçmesi gerekiyor. 700 küsur milyar lira vergi toplanıyor bunun 1/5’ini faize veriyorsunuz. Devletin faiz yükünden de bir an önce kurtulması gerekiyor. Faize, faizciye para var ama asgari ücretliye gelince para yok. Çalışan kadına kreş yardımı var ama eşi çalışmayıp kendi çocuğuna bakan asgari ücretliye para yok diyorsunuz.”

TÜRK İŞ:  ASGARİ ÜCRET 2 BİN 578 LİRA OLSUN

Asgari ücrette Ocak 2020'den itibaren geçerli olacak zam oranını belirlemek için taraflar 2 Aralık’ta ilk defa bir araya geldi. Milyonlarca çalışanın merakla beklediği süreç başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını yaptı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Temel gayemiz hem işçi hem de işvereni ortak noktada buluşturmak" dedi.  Asgari Ücret Tespit Komisyonu 15 kişiden oluşuyor. Komisyonda işçileri Türk-İş, işveren kesimini ise TİSK temsil ediyor. Türk-İş, yaşam şartlarının dikkate alınmasını istiyor. İşçi kesiminin talebi, asgari ücretin 2 bin 578 liranın altında olmaması. İşveren ise asgari ücret desteğinin devam etmesini talep ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı 10 Aralık'ta Türk-İş'in, üçüncü toplantı ise 17 Aralık'ta TİSK'in ev sahipliğinde yapılacak. Komisyonun dördüncü ve son toplantısı Bakanlık'ta olacak. Sürecin tamamlanmasıyla 1 Ocak 2020'den itibaren geçerli olacak asgari ücret belirlenecek.