Kur'an-ı Kerim'de açıkça yasaklanan kumar ve şans oyunları, "Milli Piyango" adı altında yılın her günü olduğu gibi özellikle yılbaşı öncesi kent merkezlerinde vatandaşların yoğun olarak kullandıkları çarşı ve pazarlardaki cadde ve kaldırımlara kurulan tezgâhlarda yerini almaya başladı.
Toplumda kolay yoldan zengin olma hayali kuranlar, bu hayallerine ulaşmak adına "şans oyunları" adı altında kumara bulaşıyor. İslam'a göre kesinlikle haram kılınan bu tür şans oyunları, maalesef "Milli Piyango" adı altında devlet tarafından oynatılarak halk kumara ve harama teşvik ediliyor.
Hiçbir izahı bulunmayan ve adına "milli" denilen şans oyunlarının dinimizce haram olduğu bilinmesine rağmen her yıl şans oyunlarının devlet eliyle teşvik edilmesi ise tepkilere neden oluyor.
Konuyla ilgili İLKHA'ya konuşan Diyanet-Sen Gaziantep Şube Başkanı Müslüm Göral, Müslüman halkın inanç ve değerleri ile uyuşmayan yeni yıl kutlamalarını, devlet eliyle oynatılan "Milli Piyango" ve diğer şans oyunlarının toplumu ifsat ettiğini ve günaha sürüklediğini belirtti.
İslam dini ile alakası olmayan bu tür geleneklerin ve Allah'ın haram kıldığı kumarın özendirilmesinden rahatsızlık duyduklarını belirten Göral, devletin toplumun hassasiyetlerini dikkate alması gerektiğini ve bu tür şans oyunlarını engellemesi gerektiğini söyledi.
"Yılbaşı kutlamalarının İslam dini ile hiçbir alakası yok"
İslam'da asla yeri olmayan yılbaşı kutlamaları için hazırlıkların yapılmasının doğru olmadığını belirten Göral, "Miladi yılbaşına yaklaştığımız günlerdeyiz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da yine maalesef hummalı bir telaş başladı. Yılbaşı kutlamaları, 'milli piyango' ve buna benzer hazırlıklarla ilgili çarşıda pazarda bazı hazırlıkların yapıldığı, mağazaların da yılbaşına özel ışıklandırmalar ve süslendirmeler yaptığını görmekteyiz. Yılbaşı kutlamalarının ve 'milli piyango'nun kesinlikle İslam dini ile yakından ve uzaktan hiçbir alakası bulunmamaktadır." dedi.
"Haramın millisi olmaz"
Piyangonun bir şans oyunu olduğu için haram olduğunu ve adının da "milli" olmasının çok utanç verici olduğunu belirten Göral, "Özellikle 'milli piyango' ile ilgili olarak 'milli' kelimesinin bir defa piyango ile yan yana getirilmesi doğru değildir. Piyangonun 'milli' olması diye bir şey olamaz. Yani haramın millisi olmaz ve piyangonun 'milli' olarak nitelendirilmesi ayrı bir tartışma konusudur. Haram olan kumarın 'milli' olması diye bir şey olamaz. Öncelikle bunun düzeltilmesi lazım." ifadelerini kullandı.
"Piyango kesinlikle haramdır"
Kumarın ve şans oyunlarının Kur'an-ı Kerim'de açıkça yasaklandığına da dikkat çeken Göral, "Piyango kesinlikle haramdır. Bu Kur'an-ı Kerim'de ve sünnette açıkça belirtilmiştir. Kumarın ne olduğu ve neden haram olduğu da açık ve detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığının açık fetvası bulmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı, devlet eliyle de olsa, şahıs eliyle de olsa fark etmez, 'milli piyango'nun kumar olduğunu ve kumarın da Kur'an-ı Kerim'de birçok ayet ve hadisi şerifte haram kılındığını belirtmektedir. 'Milli piyango'nun toplumun kanayan bir yarası olduğu ve birçok aile felaketlerine neden olduğu açık bir şekilde belirtilmiştir, açıklanmıştır ve detayı ile birlikte bu durum anlatılmaktadır." şeklinde konuştu.
"Yılbaşı bizim dinimize ait olmayan bir kutlamadır "
Yılbaşı kutlamalarının İslam dini ile bir alakasının olmadığını belirten Göral, "Yılbaşı kutlamaları da ayrı bir sıkıntı. Peygamber Efendimiz hadisi şerifte 'Kim bir kavme benzerse o da onlardandır.' buyuruyor. Buradaki ifade çok açık ve çok ağırdır. Eğer biz Müslüman isek, Müslüman gibi yaşamalıyız, hayatımızın çizgilerini ona göre çizmeliyiz. Kumar, piyango ve yılbaşı kutlamalarının dinimizle alakası yoktur. Yılbaşı bizim dinimize ait olmayan bir kutlamadır. Devletin de bu minvalde hareket ederek, toplumun hassasiyetlerine ve dinamiklerine göre hareket etmesini istiyoruz. Piyango, yılbaşı kutlamaları İslam dini ile yakından ve uzaktan bir alakası yoktur. Halkımızın da bu duyarlılığı göstermesini istiyoruz." diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)