Bitlisli işadamı Yaşar İzsiz tarafından düzenlenen organizasyonda, Bitlis'in kalkınması ve turizme kazandırılması amacıyla işadamları istişare toplantısı düzenlendi.
Ülkenin farklı illerinde bulunan Bitlisli işadamları, sivil toplum kuruluşları, turizm temsilcileri ve girişimcilerin katıldığı istişare toplantısının açılış konuşmasını yapan Turizm Tanıtma Platformu (TUTAP) Bitlis İl Temsilcisi Cengiz Şahin, Bitlis'in tüm renklerinin bu toplantıda bir arada olduğunu ve Bitlis'in bütün değerlerini bir arada görmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Zor bir coğrafyada yaşadıklarını hatırlatan Şahin, "81'inci sırada bulunmamız bizi yıldırmayacaktır. Genç nüfus potansiyelimiz çok yüksek, ülke ortalamasının çok üstündeyiz. Yeter ki buradaki Bitlis'in birbirinden kıymetli işadamları bir birleriyle koordineli bir şekilde çalışma yürütsün. Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 13 civarında iken, bizde yüzde 21'dir. Bitlis'in IPART kapsamına alınması, ilimizin kalkınması için çok önemlidir. Dünya genelinde geçerli olan 13 turizm çeşitliliğinin 10'u bizde mevcut ama maalesef turizmde ilerleme kaydedememişiz." ifadelerini kullandı.
Bitlis'in sorunlarını anlatan Şahin, konuşmasında devamla, "Turizm kenti olarak ilan edilmiş olan Bitlis'in havaalanı yok. Doğu Anadolu'da hava alanı olmayan 2 ilden birisidir Bitlis. Türkiye'de güneş enerjisini en iyi alan şehir sıralaması Konya, Van, Hakkari ve Bitlis'tir. Ama maalesef bunda da sonlardayız ve bunun nedenlerinden biri de buraya tanınan kotanın yeterli olmaması. Bitlis ilimizde 18 tekstil atölyemiz mevcut ve burada 3 bin 500 kişi istihdam edilmektedir. Havaalanı sadece turizm için değil, tanıtım ve ticaret için de gereklidir." dedi.
İşadamları İstişare Toplantısını organize eden Bitlisli işadamı Yaşar İzsiz ise, Bitlis'in tanıtılması ve her yönüyle gelişmesi adına bugüne kadar çalışma yürüttüklerini, bundan sonra da bu memleket için hizmet yapacaklarını belirtti.
İki dönem üst üste Bitlis Dernekler Federasyonu başkanlığını yürüttüğünü hatırlatan İzsiz, şunları söyledi:
Bitlisli hemşerilerimize faydalı olmak ve ülke genelinde Bitlis'in tanıtımını yapmak için belirli projeler yürüttük. Bitlis'e katkı sunmak adına işadamlarını, dernek başkanlarını ve farklı illerin federasyon başkanlarını ilimize getirerek burada misafir ettik. Tanıtım amacıyla özellikle batı ve Karadeniz illerindeki federasyon başkanlarını davet ettik. Aynı zamanda ülke genelindeki illerde bulunan tüm hemşerilerimize destek olmak için elimizden geleni yaptık. Şu an burada bulunmamızın nedeni; Bitlis ilimiz, ilçelerimiz, bölgemiz ve hemşerilerimiz için ne yapabiliriz? Ne yapmamız gerekiyor? Bunları konuşmak, talep, istek, öneri ve buradaki ağabeylerimizin, ablalarımızın, kardeşlerimizin fikirlerini, düşüncelerini dinlemek amacıyla bir aradayız.
Yaptıkları toplantıların amacını anlatan İzsiz, "Birlik ve beraberlik içinde çalışmalar yürütmek, el birliğiyle projeler üretmek, ilimizin daha çok kalkınması adına İstanbul'daki gücümüzü ve buradaki gücümüzü birleştirmek için buradayız. Allah'ın izniyle bu tür toplantılarımızı daha sık gerçekleştireceğiz. Toplantımız siyaset dışı ve tamamıyla Bitlis'imizin kalkınmasına, gelişmesine yöneliktir. Hiçbir ayırım yapmadan, hep birlikte, tek çatı altında, Bitlis ve hemşerilerimiz için çalışmalar yürüteceğiz İnşallah." şeklinde konuştu.
En az 60 bin civarında kayıtlı istihdam beklediklerini, mevcut kayıtlı 29 bin kişiden 4 binin kursiyer olduğunu belirten Bitlis Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Sadullah Korkut ise, bölgeye hizmet edenlere her türlü kolaylığı sağlayacaklarını ifade etti. (Şükrü Tontaş-İLKHA)