EKONOMİ SERVİSİ
Gaziantep Ticaret Odasının (GTO) Kasım ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı M. Hilmi Teymur başkanlığında, Yönetim Kurulu, Meclis ve Disiplin Kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, son günlerde açıklanan makroekonomik verilere bakıldığında Türkiye için oluşan olumsuz ekonomik tablonun yavaş yavaş iyileşmeye başladığını, toparlanma sürecine girildiğini ifade etti.
“AMA YÜKSEK BORÇLULUK, İŞSİZLİK, DOLARİZASYON VE KAYNAK BULMA GÜÇLÜKLERİMİZ HALÂ DEVAM EDİYOR”
Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin büyüme oranında olumlu revizeler yaptığını, yılı eksi büyüme oranı ile kapatmayacaklarını söyleyen Yıldırım şöyle devam etti: “Başta otomotiv ve inşaat sektörleri özellikle faiz oranlarının düşmesinin etkisi ile toparlanma işaretleri veriyor. Ama yüksek borçluluk, işsizlik, dolarizasyon ve kaynak bulma güçlüklerimiz halâ devam ediyor. Önemli olan iyileşme göstergelerinin tüm ekonomiye yayılması ve kalıcı olmasıdır. Bunun için de uzun vadeli düşünmek gerekir. Hep yaptığımız, kısa ve orta vadeli ekonomik sorunlarla mücadele etmek, günü kurtarmak… Geçici parasal genişlemeler bugüne kadar ülkemizde de küresel ekonomide de kalıcı sonuçlar doğurmadı. İhtiyacımız olan uzun dönemli stratejiler… Ekonomik büyümenin sürdürülebilir yüksek seviyelere çıkabilmesi ve işsizlik oranlarının hızla aşağıya çekilebilmesi için yatırımlara ihtiyacımız var.”
“SURİYE İLE SINIRI OLAN VE SURİYELİLERE EV SAHİPLİĞİ YAPAN ŞEHİRLERE YENİ VERGİLER DEĞİL, TEŞVİKLER OLMALI”
Vergi artışlarının kayıt dışılığı da artırdığını vurgulayan Başkan Yıldırım, “Bizim üretimimizi artırmaya ihtiyacımız var. Maalesef artan vergiler kayıt dışılığı, işsizliği, kaçakçılığı artırır. Kaçak sigara kullanımı da yalnızca bir örnek... Bu anlamda da yüksek bir vergi kaybımız var. Aynı şekilde Suriyeli işletmelerin yaptıkları ticaret ve ne kadar vergi tahakkuk edilmiş ne kadar tahsil edilmiş onun da irdelenmesi gerek. Ayrıca, her zaman dile getirdiğim gibi şehrimize, Suriyeli mülteci sorunu olan illere yönelik bir teşvik sistemi olmalı. Suriye ile sınıra sahip olan ve Suriyelileri barındıran illerde faaliyet gösteren firmalara yönelik teşvikler olmalı yeni vergiler değil.” ifadelerini kullandı.