Örümcek Kendi Ağına Nasıl Dolanmaz?

Birçok örümcek türü avını yakalamak için çapı 1 milimetrenin binde birinden daha ince olan yapışkan iplikçiklerle ağ kurar. Ama örümcekler bu ağa yapışmadan üzerinde nasıl dururlar? Peki pürüzsüz dik yüzeylerde nasıl düşmeden durabilirler? “Dantel örücü örümceğin” ağlarında yaratılmış olan sıra dışı yüksek teknoloji özelliği nedir?

Ekleme: 01.12.2019 17:44:56 / Güncelleme: 01.12.2019 17:44:56 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

Genel olarak örümcekler ağlarında iki tip iplikçik kullanırlar. Bunlardan ilki ağın merkezinden etrafa doğru yayılan spiral şeklindeki ıslak iplikçiklerdir. Bu iplikçikler üzerlerindeki mikro boyuttaki sıvı kaplama ve minik damlacıklar sayesinde ava yapışırlar.
Diğer tip iplikçikler ise ağın merkezinden uçlara doğru düz uzanan iplikçiklerdir; ağda bir çemberdeki yarıçaplar gibi konumlanmışlardır ve ağın merkezinde birleşirler. Radyal iplikçikler olarak da isimlendirilen bu iplikçiklerin üzerlerinde herhangi bir yapışkan kimyasal sıvı olmadığından, spiral iplikçiğin aksine kurudurlar. Radyal iplikçikler örümcek yapışkan iplikçilerle ağ kurarken iskele görevi görürler.

Örümcek Kendi Ağına Nasıl Dolanmaz?

Örümcekler ağlarını kurduktan sonra yapışkan olanların da olmayanların da üzerinde rahatlıkla gezinirler. Peki nasıl oluyor da örümceğin kendisi yapışkanlı ağa takılı kalmıyor?
Örümcek bilimi ilgilenen iki araştırmacı Dr William Eberhard ve Dr. Daniel Briceño özel mercekli kameralar kullanarak bu sorunu cevabını bulmuşlardır. İki bilim insanının yaptığı araştırmaya göre;
Allah örümceklerin bacaklarını yağlı bir madde ile kaplı olarak yaratmıştır. Bu kaplama onların yapışmadan ağlarının üzerinde rahatlıkla gezinebilmelerini sağlar. Ayakları yıkanmış ve temizlenmiş örümceklerin ağ iplikçiklerine kolaylıkla yapıştığı gözlenmiştir.

Örümceğin ağa yapışmasını engelleyen bir diğer özellik bacaklarının yapısı ile ilgilidir. Örümceklerin bacakları ağdaki yapışkan damlacıklarla daha az yüzeyde temas etmelerini sağlayan kıllarla kaplı şekilde yaratılmıştır. Bu kıllar, üzerlerine bulaşan yapışkan damlaları kolayca aşağıya doğru kaydırırlar. Böylece örümcekler, avları gibi yapışkana bulanmazlar.

Ayrıca örümcekler, ayaklarında yapışkan ipliğe yapışmadan tutunabilmelerini ve sallanmalarını sağlayan kanca benzeri yapılarla yaratılmışlardır. Bu yapı sayesinde örümcekler, ağ üzerinde yapışkan ipliklere en az temas edecek bir yürüme tekniği kullanırlar. 

Evrimciler, örümceklerin bu karmaşık özelliklere nasıl sahip olduklarını açıklayamazlar. Çünkü canlılar evrim geçirmemiştir. Canlıları ihtiyaç duydukları özelliklere sahip olarak Allah tarafından yaratılmıştır.

Cam Gibi Pürüzsüz Dik Yüzeylerde Bile Düşmeden Durmak

Örümcekler, yapışkanlı ağlarına yapışmadan rahatlıkla basarken aynı zamanda dik yüzeylerde düşmeden durabilmektedirler.
Örümceğin cam gibi pürüzsüz dik zeminlere bile tutunabilmesini sağlayan ayaklarındaki muhteşem yaratılış mucizesidir. Örümceğin ayakları kıllarla kaplıdır. Her bir kılın ucunda onlarca mikroskobik tüycük bulunur. Bu tüycükler temas halindeki yüzeylerde (geko kertenkelesinde olduğu gibi) Van der Waals çekim etkisi oluşturarak örümceğin bastığı zemine tutunmasına yardımcı olurlar. Yani örümcek için yerçekiminden daha güçlü bir çekim oluştururlar.
Burada yapıştırıcı özelliği taşıyan hiçbir salgı vb yoktur. Bu yapışma olayında sadece tüycüklerin fiziksel yapısı yani şekli ve de sayısı etkilidir.

Bu yapışma o kadar etkilidir ki örümceğin kendi ağırlığının 173 katı ağırlığa kadar etkisini devam ettirir. Buna karşın bacağını bükerek zemine temas eden tüycükleri açısını ve sayısını değiştirmesi Van der Waals moleküler çekim kuvvetinin ortadan kalkması için yeterlidir. Yani örümcek yapıştığı zeminde adım atarken asla zorlanmayacak şekilde yaratılmıştır.

Kaynak: Yaradılış.com