Adıyaman Belediyesi tarafından, Adıyaman Valiliği bahçesinde düzenlenen Adıyaman Kitap Günleri Fuarı açılış programına; Vali Yardımcısı Bekir Deveci, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, Milli Eğitim Müdürü Ahmet Alagöz, Müftü Mehmet Taşçı, bazı STK temsilcileri, Yazarlardan Ali Bozkurt, Ferhat Özbadem, Ahmet Işık, Ahmet Sırrı Özbek ve kitapseverler katıldı.
"Kitap almak için bütçe ve kitap sevgisi için bilinçlendirme önemli"
'Adıyaman Kitap Günleri Fuarına' katılan yazarlar, öğrencilerin yoğun ilgisinden memnun olduklarını ancak bütçelerinin olmamasından dolayı öğrencilerin kitap alamadıklarına dikkat çekerek, yetkili makamların öğrenciler için bütçe ayırması gerektiğini ifade ettiler.
Yazarlardan Ali Bozkurt, "Kitap fuarı, öğrenciler, öğretmenler ve kitap merakı olan vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Elbette ilginin daha fazla olmasını arzularız. Fuarı gezen çok sayıda öğrenci var. Fakat yanlarına harçlık almadıkları için gözleri kitapta kalıyor ama alamıyorlar. Bu konuda hazırlıklı gelmiş olsalardı hem yazarlara hem de kendi kültürlerine sahip çıkmış olacaklardı. Bundan sonraki fuarlarda, bu konuya dikkat edilmesi konusunda daha hassas davranılması gerekmektedir." dedi.
İnternette gezerek kitap okuma ihtiyacının giderilemeyeceğini dile getiren Bozkurt, "Kitap okuma konusunda bir bilinç uyanması gerekiyor. Bu bilincin şuan önündeki en büyük engel, dijital durumdur. Cep telefonları ve bilgisayarlar kitap okumanın önünde bir engel durumuna gelmişlerdir. Gençlerimiz kitap okuyacaklarına cep telefonları ve sosyal medyada zamanlarını harcamaktadırlar. Bu durum kitap okumanın yerine geçmez. Dolayısıyla internete girmekle kitap okuma ihtiyacı giderilemez." İfadelerini kullandı.
"Kitapların okuyucuyla buluşması yazarlar açısından önemli"
Fuara katılan Yazar Ferhat Özbadem, 'Adıyaman Kitap Günleri Fuarı' Adıyaman kültür ve düşünce dünyasının gelişmesi açısından önemli bir organizasyondur. Bu organizasyonun bir önceki seneden farklı olarak yerinin olması ve stantların daha profesyonel olması organizasyonun iyi yönleridir. Bir kısım eksiklikleri de yok değil. Bu organizasyonun ileride daha çok okuyucuya ulaşabilmesi için daha geniş bir alanda yapılması ve büyük yayın evlerinin de davet edilmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.
Öğrencileri kitap alabilmeleri için desteklenmesi gerektiğini dile getiren Özbadem, "Organizasyona katkı sunan kurumların özellikle öğrencilere kitap alımı noktasında diğer illerin yaptığı gibi kitap kuponları vermeleri, bu organizasyonu daha güzel kılacaktır. Bununla birlikte, Adıyaman Kitap Günleri Fuarı ortalama bir yoğunluğa sahiptir. Kitapların okuyucuyla buluşması yazarlar açısından önemlidir." dedi.
Sosyal medyanın olumsuz yönlerinin ortadan kaldırılması için çalışma yapılması gerektiğini vurgulayan Özbadem, "Sosyal medya dediğimiz dijital dünya şuan çok olumsuz etkileri olan ve bu olumsuz etkileri yakın zamanda daha iyi görebileceğimiz durumdayız. Özellikle gençlerin zihin dünyasını kirleten, ahlaklarını dejenere eden, gençleri gerçek hayattan koparan bir düzlemle karşı karşıyayız. Bu konuda mutlaka bir çözüm bulmamız gerekiyor. Hayatın bir gerçekliği olarak teknolojiyle ilgili olan gerçekliklere karşı olmak değil, bu gerçeklikleri gençlere ve topluma olumsuz etki yapmaktan kurtarmak gerekiyor. Bundan dolayı, özelde teknolojiyle alakalı akademik çalışmalar ve genelde ise gençlerin bilinçlendirilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.
"Toplum olarak bir şeyler üretme noktasında biraz yetersiziz"
Okuma bilincinin geliştirilmesi gerektiğini belirten Yazar Ahmet Işık, "Bu yılki kitap fuarı hem yer olarak hem katılım olarak önceki yıllara göre çok daha iyidir. Önceki yıllarda düzenlenen fuarlarda katılım az oluyordu. Bu konuda toplumumuz gittikçe bilinçleniyor. Ancak yeterli değildir. Toplum olarak bir şeyler üretme noktasında biraz yetersiziz. Bu sadece öğrencilerin veya bizim değil tüm Adıyaman'ın belki de bütün Türkiye'nin sorunudur. Bu konuda özellikle eğiticiler ve uzmanlar tarafından öğrencilere okuma bilinci verilmelidir. Bu konuda öncelikle ailelerden başlanarak toplumun her katmanına okuma bilinci verilmelidir." dedi.
Yetkili makamların çocukların kitap almaları noktasında yardımcı olması gerektiğine değinen Işık, "Kitap fuarına gelen öğrencilere valilik veya belediye bünyesinden destek olunabilirdi. Onları kitap okumaya teşvik etmek amacıyla ziyaret ettikten sonra çıkışta birer kitap hediye edilseydi daha etkili olurdu." İfadelerini kullandı.
Dijital ortam ve sosyal medyanın kitap okumanın verdiği duyguları vermediğini belirleten Işık, "Günümüzde teknoloji fiziki şartları biraz daha zorluyor. Dijital ortamda her türlü yayın ve yayın evine ulaşabiliyorsunuz. Ancak bu durumda, asıl maksadı aşan durumlarla karşı karşıya kalınabiliyor. Bu durum kitabın kokusunu almak, ona dokunmak gibi olmuyor." şeklinde konuştu.
"İnsanlar bin bir gözlü olmak istiyorsa okuyacak"
Yazar Ahmet Sırrı Özbek ise, öğrencilere maddi anlamda cüzi bir katkı sunulması gerektiğini belirttikten sonra "Bazı belediyeler, bu katkıyı sunuyor. Öğrencilere sadece kitap almada kullanabilecekleri küçücük miktar ayırıyorlar ve çok faydalı oluyor. Maharet insanları okumaya heveslendirmektir. Onun için gençler ve çocuklar önemlidir. Gelip bir yazarlarla tanışmaları, kitaba dokunmaları kitaba karşı bir duygu uyandırıyor." dedi.
Televizyon ve sosyal medyanın kitap okumayı olumsuz etkilediğine değinen Özbek "Televizyon ve sosyal medya, akıllı telefonlar var. İnternet çağı diyoruz ama hiçbiri kitabın yerini tutamaz. Çünkü orada kısıtlı şeylerle sınırlısınız. İnsanlar bin bir gözlü olmak istiyorsa okuyacak."
Adıyaman Kitap Günleri Fuarı, 1 Aralık tarihine kadar devam edecek. (Cemil Özdaş - İLKHA)