Seramik Tarihi

İlandır...

Ekleme: 28.11.2019 11:50:58 / Güncelleme: 29.11.2019 11:02:20 / Tanıtım
Destek için 

Hangimiz unuttuk ki o unutulmaz sahneyi… Başrollerini Patrick Swayze, Demi Moore, Tony Goldwyn ve Whoopi Goldberg’ün paylaştığı Ghost (Hayalet) filminin unutulmaz seramik sahnesi. Seramik sanatını aşk ile birleştirmiş ve sinema tarihine adını altın harflerle yazdırmıştı. Tam olarak da anlatılan doğruydu aslında; seramik sanatı bir nevi aşktı üstelik binlerce yıl öncesine dayanan… Toprak ve ateşin aşkını simgeler seramik. Çok yüksek ısılarda pişirilen toprağın işlenmesi ile elde edilir. Seramik, geçmişte bir rivayete sahne olur. Gerçekliği bilinmeyen bu rivayete göre, insanoğlu su ihtiyacını karşılayabilmek için çareler ararken yağmurdan ıslanan bir cins toprak bulur. Bu toprak, suyu uzun süre muhafaza edebilir, ıslanınca şekil alabilir ve su geçirgenliği azdır. Bu malzemeden yapılan ve su taşıyan bu kabı, yanan ateşe düşüren insanoğlu bu sayede bu cins toprağın ateşi görünce çanağa dönüştüğünü keşfeder. Bu toprak cinsi kilin ta kendisidir. Böylelikle kil, ateş ile buluşur ve ortaya seramik çıkar.

Neolitik Çağ ile insanların tarım yapmaya, hayvan evcilleştirmeye ve hatta sabit köyler kurduğu bir dönem başladı. Bu dönem kilden kap kacak yapımı ile 2 bölümde incelenir; çanak çömleksiz ve çanak çömlekli. Kil, çanak çömleksiz Neolitik Çağ’da genellikle duvar sıvası, çatı örtüsü, ocak kenarı, ev tabanı gibi değişik şekillerde kullanıldı. Kilin kuruduğu zaman şeklini koruduğunu fark ettikten sonra hasırlardan yaptıkları sepetlerin yüzeylerini kil ile sıvamaya başladılar. Kilin her geçen gün yeni özelliklerini keşfettikçe kullanım alanları da oldukça genişledi. Elle biçimlendirilerek güneşte kurutulan kil, yapı malzemesi olarak kullanılmaya başlandı. Bu dönem insanoğlunun yeni keşifler konusunda çığır açtığı bir dönemdi öyle ki artık kilin farklı kullanım alanlarının keşfedilmesi ile her geçen gün yeni bir ihtiyaç doğuyordu. Bunlardan biri de çanak çömlekti. Kil şekillendirilip yüksek ısıda pişirildi ve böylece çanak-çömlek haline getirildi. Kilin yüzyıllar öncesinde kap kaçak olarak kullanılması, bugün “çömlekçilik” sanatının doğmasına neden oldu.

Ev Dekorasyonu: 2019 Seramik Trendleri

Sadece giyim kuşam değil evin de bir modası var günümüzde. Gün geçmiyor ki arama motorlarına yeni yeni ev dekorasyon trendleri düşmesin, farklı tasarım örnekleri ile günümüz renklenmesin. Önce basit başladık işe; ev dekorasyonu koltuk perde uyumlarından ve belki de renkli birkaç biblodan ibaretti. Sonra işi büyüttük; duvar kağıtları, dekoratif ürünler, sıra dışı dekorasyon fikirleri eklendi portföyümüze. Geçtiğimiz senenin modası flamingo desenli duvar kağıtlarını unutmak ne mümkün! Günümüzde artan trendlerden biri de her dönem bir yeni modeli ile karşılaşır olduğumuz seramik. Dekorasyon ve iç tasarımdaki en yeni seramik trendini porselen ya da ağaç görünümlü yer seramik modelleri olarak söylesek sanırız hata etmeyiz. Zira özellikle 2019’da seramikler, dekoratif ve kaplama unsuru da taşıyor. Seramik trendleri bu artan talep ile günden güne yenileniyor ve eskiden fayans, banyo olarak sıklıkla rastladığımız bu “seramik dokunuşlar” yerini evin her bir köşesine bırakıyor. Peki 2019 yılının en iyi seramik trendleri hangileri, gelin birlikte göz atalım.

  • Light Marble (Açık mermer)

Doğal taş üretimi, sezonun en göze çarpan dekoratif seramik trendlerinden biri. Buradaki amaç, ürünü gizlemek değil aksine malzemenin doğasını vurgulamak ve dekoratif önemini gözler önüne sermek. Elementlerle dolu benekli yüzeylerin, cesurca sergilendiği bir trend olarak karşımıza çıkıyor.

  • Grafik Motifli Seramikler

Özellikle iç mekân döşemesinin önde gelen trendlerinden biri. Geometrik formlar, grafik detaylar göz yormayan nüanslar ile harmanlanıyor. İlk başta gözünüze karışık gibi yansısa da beraberindeki modern çizgiler, mekâna derinlemesine bir anlam katıyor.

  • Karanlık ve Suluboya

Koyu tonlu yer, duvar seramik çeşitleri 2019 yılının popüler trendleri olarak karşımıza çıkıyor. Aslında bu karanlık model için biraz da gizemli tabirini kullanabiliriz. Sadece koyu renkli seramik olarak değil tarz sahibi, lüksü çağıran, niş tasarımları da yansıtıyor. Kontrast oluşturmak için koyu ve açık tonlar da birleştirilebilir. Bu desen, monokromatik düz yüzeylerden oldukça uzak. Kusurları ve aşınma / yıpranmanın etkilerini gösteren tekstüre yüzeylere sahip olması nedeniyle özel olarak karakterize edilir. Zarif degrade renklerle birlikte koyu ve toprak renkleri hakimdir.

  • Brütalist Stil

Brütalist, Fransızca “ham” kelimesinden türemiştir. Le Corbusier tarafından materyal seçimini ifade etmek için kullanılmış. Brütalist etkinin özelliklerinden biri yapının kaba bir estetiğe sahip olması. Geniş alanlar için mükemmel bir seçimdir; yer döşemeleri ve duvar döşemeleri arasında canlanmalarını sağlar.

  • Desenli Seramik Mozaikler

Modası geçmeyecek trendlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. En çok beğenilen modellerden biri. Desen seçenekleri çok, renkler ise tamamen hayal gücünüze ait. Genelde kalabalık dekorlarda önerilmez ancak düz mekanları hareketlendirmek ve zeminleri parlatarak göz alıcı hale getirmek için ideal bir seçim olabilir.

  • Marn Dokunuşlar

İç ve dış mekanlarda uygulanabilen Marn, beton dokulu bir seramik modelidir. Marn, sakin ve derin bir anlama sahiptir. Gizemli ve bir o kadar iddialı yapısı ile “Less is more” (Az, çoktur) felsefesinin güzel bir örneğidir diyebiliriz. Sofistike ve benzersiz yapısı ile sezon trendleri arasında gösteriliyor.

  • Doğal Ahşap

Aslında bu trend son yıllardan günümüze gelen ve doğallığı simgelemesi nedeniyle her dönem trend olmaya devam edecek gibi görünen bir model. İç ve dış mekanlarda uygulanabilen ahşap dokulu seramikler, doğal ve sıcak bir etki yaratıyor. Her şeye rağmen doğallıktan vazgeçmeyenlerin uzun yıllar vazgeçemeyeceği bir seramik modeli olarak karşımıza çıkıyor.

Etiketler: