Pompeo'nun "Yasal" kararına Demokrat Partililerden tepki

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, Yahudi işgal merkezlerinin uluslararası yasalara uygun olduğu yönündeki açıklamasına bir tepki de Demokrat Partili milletvekillerinden geldi.

Ekleme: 23.11.2019 17:35:06 / Güncelleme: 23.11.2019 17:41:37 / Güncel
Destek için 

ABD Kongresi'nde Demokrat Parti üyesi 135 milletvekili Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Filistin'in işgal altında bulunan Batı Yaka bölgesinde kurulu yahudi işgal merkezlerinin uluslararası yasalara uygun olduğunu iddia eden açıklamasından dönmesi talebiyle Dışişleri Bakanlığı'na dilekçe verdi.

Dilekçeye imza atan Kongre üyeleri Dışişleri Bakanı'nın ABD'nin 1978'de çıkardığı ve Batı Yaka'daki yahudi işgal merkezlerinin yasalara aykırı olduğuna dair kararından dönmesine son derece tepkili olduklarını ve bu yerleşim merkezlerinin kesinlikle yasalara uygun olmadığını düşündüklerini dile getirdiler.

Dilekçede ayrıca Trump'ın daha önce vermiş olduğu kararlara ek olarak böyle bir karar çıkarmasının ABD'nin, işgal rejimi ile Filistin Yönetimi arasında aracılık yapma konusunda güvenilirliğini tamamen ortadan kaldırdığına, çözüm faaliyetlerine de büyük zarar verdiğine dikkat çekildi.

Dilekçeye imza atan Kongre üyeleri Dışişleri Bakanlığı kararının, Cenevre Sözleşmesi'nin bir yeri işgal eden gücün, orada oturan sivilleri, topraklarını terk etmeye ve işgal ettiği yerden çıkmaya zorlamaması gerektiğini vurgulayan 49. maddesini görmezden geldiği ifade edildi. (İLKHA)