Bolivya’da postmodern darbe

Venezuela’da Maduro’nun karşısına Juan Guaidó ile çıkan CIA bir başka Latin ülkesi Bolivya’da da sahneye çıktı. 13 yıldır ülkeyi yöneten Eva Morales asker ve polisin baskıları sonucu istifa etti

Ekleme: 11.11.2019 10:19:53 / Güncelleme: 11.11.2019 10:27:56 / manşetler
Destek için 

Mustafa Karakaş/Doğruhaber

Bolivya’da Eva Morales 20 ekimde yapılan seçimlerde yüzde 47,8 ile birinci geldiği halde yönetimi bırakmak zorunda kaldı. Çünkü Bolivya Genelkurmay Başkanı Williams Kaliman, Devlet Başkanı Eva Morales'in istifasını istedi.

Bizde 1997 yılındaki 28 Şubat sürecini andıran bir durum bu.

"Genç subaylar rahatsız" manşetleri ile Çevik Bir’lerin Merhum Erbakan’a yönelik sert açıklamaları hala hatıralarda.

Bugün aynısını Morales yaşıyor.

Venezuela’da Maduro’nun karşısına Juan Guaidó ile çıkan CIA bir başka latin ülkesi Bolivya’da benzer bir oyun sahneliyor. Morales’in antiemperyalist oluşu bu süreci tetiklemiştir.

Morales tekrar seçime gidilmesini kabul ederek istifa etti.

Morales’in Maduro kadar direnme şansı yok zira Venezuela ordusu CIA’ya boyun eğmezken Bolivya’da ordunun Morales’in arkasında durma gibi bir durumu yok. Tersine istifaya zorlayan orduydu.

PEKİ MORALES NEDEN HEDEF OLDU?

Morales 2006 yılında seçimi kazanır kazanmaz ABD ile ilişkilerde hızlı bir değişim yaşandı.

Amerika kokainin hammaddesi olan Koka bitkisinin Bolivya’da yasaklanması için çaba harcarken Eva Morales “Koka Yes Kokain No” (Koka’ya evet Kokain’e hayır) politikası çerçevesinde koka üretimini yasallaştırmış ve koka için koka çayı gibi alternatif kullanım alanları oluşturmuştur. Koka’nın kokain dışında başka alanlarda da kullanılabileceğini ifade eden Morales Amerikanın bu politikasını geriletmiştir.

Morales 2007’de ABD vatandaşları için vize zorunluluğu getirmiş, 2008’de ABD Büyükelçisi ve İlaç Tatbik Kurumunu ülkeden kovmuştur.

Morales’in yaptıkları bunlarla sınırlı kalmadı ve eski hükümetin ABD ile imzaladığı ticaret anlaşmasını iptal etmiş ve Bolivarcı ülkelerden oluşan ABD karşıtı ALBA‘ya katılmıştır.

Petrol ve doğalgaz alanlarını kamulaştıran maden ve ormanları da kamulaştıracağını açıklayan özelleştirme karşıtı politikaları ile bilinen  Morales’in ABD’nin hedefinde olması sanırım garipsenmez.