Anayasa Mahkemesi (AYM), 2008 yılında Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) üyesi olduğu gerekçesiyle 'terör örgütü üyeliği'nden hakkında mahkumiyet kararı verilen Ahmet Urhan'ın 'hak ihlali' başvurusunda kararını açıkladı.
Yüksek mahkeme, Urhan'a yönelik mahkumiyet kararında yasal statüdeki Sosyalist Gençlik Dernekleri'nin (SGD) 'terör örgütü üyeliği'ne delil olarak gösterilmesinin örgütlenme hakkının ihlali olduğuna hükmetti.
Urhan'ın 2014'teki başvurusunda kararını açıklayan mahkeme, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasının ise kabul edilemez buldu.
AYM, mahkumiyet kararını veren Adana 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
Başvurucunun örgütlenme özgürlüğü kapsamında kalan eylemlerinin terör örgütü üyeliğinin delili olarak kabul edilmesiyle başvurucunun söz konusu hakkına bir müdahalede bulunulduğu açıktır. Bu müdahale, Anayasa’nın 13. maddesinde belirtilen koşulları yerine getirmediği müddetçe örgütlenme özgürlüğünü ihlal edecektir.
"Emniyet raporuna dayandırılmış, tatminkar bir açıklama yok"
Olayların yaşandığı tarihte başvurucunun mensubu olduğu derneğin (SGD) yasal olduğu hususu ilk derece mahkemesi tarafından kabul edilmiştir. Ancak ilk derece mahkemesi, bu derneğin MLKP’nin yasal zeminde faaliyet yürüten örgütü olduğunu ve doğrudan örgütün amaçları doğrultusunda çalıştığını ifade etmiştir. İlk derece mahkemesi, bu çıkarımı SGD’nin terör örgütü (MLKP) ile bağlantısı olduğu yönündeki bir emniyet raporuna dayandırmıştır. İlk derece mahkemesi kararında bu hususta tatminkâr bir açıklamada bulunmamış, ilgili ve yeterli bir gerekçeye yer vermemiştir.
"Deliller gösterildi"
Diğer yandan ilk derece mahkemesi, emniyet raporuna dayanarak MLKP'nin SGD adı altında yasal olmayan birçok faaliyette bulunduğunu ifade etmiştir. Buna karşın kararda SGD'nin MLKP'nin amaçları doğrultusunda hareket ettiğine ilişkin delillerin neler olduğu gösterilmemiş; SGD'nin yasal olmayan faaliyetlerine ilişkin herhangi bir bilgiye yer verilmemiştir.
"Amaçları doğrultusunda hareket ettiği değerlendirmesi yok"
Kararda ayrıca başvurucunun SGD'nin MLKP'yi destekleyici bir örgüt olduğunu bilip bilmediği hususunda herhangi bir açıklama yapılmamış, başvurucunun SGD içinde yer alarak hangi surette MLKP'nin amaçları doğrultusunda hareket ettiği konusunda da bir değerlendirmede bulunulmamıştır.