Halkın sömürü ve yolsuzluğa isyanı büyüyor: Irak’ta kan durmuyor

Irak’ta gösteriler geri dönülemez noktaya vardı. Şu ana kadar 254 kişinin hayatını kaybettiği olaylar dinmek bilmiyor. Yolsuzluk, işsizlik ve ekonomik sıkıntılar sebebiyle hükümeti protesto eden halkın hedefindeki isim Başbakan Adil Abdülmehdi, istifa etmemekte direniyor. Ülkenin bu hale gelmesindeki en büyük pay ise zengin petrol yatakları için işgal altında tuttuğu sekiz yıl boyunca ülkede milyon katliamlara imza atan Amerika’nın sömürgen zihniyeti ve emperyal hayalleri yatıyor.  

Ekleme: 07.11.2019 07:21:06 / Güncelleme: 07.11.2019 09:11:47 / manşetler
Destek için 

Dış Haberler Servisi

Irak’ta yolsuzluk, işsizlik ve ekonomik sıkıntılar sebebiyle 1 Ekim’de başlayan gösteriler, hız kesmeden devam ediyor. Ülkenin güneyinde yoğunlaşan gösterilerde son olarak 3 milletvekilinin evi ateşe verildi. Birleşmiş Milletler’in (BM) verilerine göre gösterilerde şu ana kadar 254 kişi hayatını kaybederken, protestoların hedefindeki isim olan Başbakan Adil Abdülmehdi, istifa etmemekte direniyor.

BM: GÖSTERİLERDE 254 KİŞİ ÖLDÜ

BM Irak Misyonu, gösterilerde şu ana kadar 254 göstericinin hayatını kaybettiğini, binlerce kişinin yaralandığını açıkladı.

BM tarafından yayımlanan "25 Ekim-4 Kasım Irak Gösterileri" raporunda, başkent Bağdat başta olmak üzere orta ve güney kesimlerinde devam eden gösterilerin ikinci dalgasında, 97 eylemcinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Raporda, güvenlik güçlerince atılan gaz bombasının 16 göstericinin ölümüne neden olduğu kaydedildi.

Raporda açıklamalarına yer verilen BM Irak İnsan Hakları Ofisi Sorumlusu Danielle Bell, "Güvenlik güçlerinin silahsız göstericileri gaz bombasıyla hedef almasının herhangi bir gerekçesi olamaz." ifadelerini kullandı.

BM tarafından 22 Ekim'de yayımlanan "1-9 Ekim Irak Gösterileri" raporunda ise 157 göstericinin hayatını kaybettiği, 5 bin 494 göstericinin yaralandığı bildirilmişti.

GÖSTERİCİLER 3 MİLLETVEKİLİNİN EVİNİ ATEŞE VERDİ

Ülkenin güneyinde devam eden protestolarda, göstericiler Zikar vilayetinde 3 milletvekilinin evini yaktı.

Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, göstericiler, "Sairun" Koalisyonu milletvekillerinden Naci es-Saidi, "El-Fetih Koalisyonu'ndan Muna el-Gurabi ile Kanun Devleti Koalisyonu milletvekili Zeynep el-Hazreci'nin evini ateşe verdi.

Olaylarda can kaybı yaşanmadı.

Göstericiler iki hafta önceki protestolarda da güney şehirlerde bazı hükümet binaları ve parti binalarını ateşe vermişti. Bu binalara düzenlenen saldırıları geri püskürtmeye çalışan güvenlik güçleri, göstericilere ateş açmış ve çok sayıda kişinin ölümüne neden olmuştu.

ABDÜLMEHDİ İSTİFA ETMİYOR

Öte yandan protestoların hedefindeki isim olan Başbakan Adil Abdülmehdi, bir kere daha istifa etmeyeceğini söyledi.

Bağdat'taki Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı basın açıklamasında, hükümet karşıtı gösterilerin ve eylemcilerin tüm taleplerinin meşru olduğunu belirten Abdülmehdi, ancak hükümetin istifası halinde sorunların daha da derinleşeceği uyarısında bulundu.

Hükümetin feshedilmesi halinde ülkede meydana gelecek tehlikelere değinen Abdülmehdi, şöyle devam etti: "Hükümetin istifası ülkedeki sorunların daha da derinleşmesi ve boşluğun meydana gelmesine yol açabilir. Geçici hükümetin yetkilerinin kısıtlı olması sebebiyle bütçe onaylanamaz ve istenilen reformlar gerçekleştirilemez."

Abdülmehdi, siyasi partilerin kendisine alternatif bir şahıs üzerinde anlaşmaya varması halinde ise görevini derhal bırakmaya hazır olduğunu vurguladı.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI İRAN’I SUÇLADI

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, Irak ve Lübnan'daki protestolardan İran’ı sorumlu tuttu.

Pompeo, Irak ve Lübnan'daki gelişmelere ilişkin, Twitter'dan yazılı açıklama yaptı. Ülke içindeki işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerinin yetersizliği gibi sebeplerle başlayan protestolara dikkati çeken Pompeo, "Irak ve Lübnan halkı ülkelerini geri istiyor. İran rejiminin devrim adı altında ihraç ettiği tek şeyin yolsuzluk olduğunu görüyorlar. Irak ve Lübnan halkı kendi söylemlerini, Ali Hamaney'in dayatmasından kurtarmayı hak ediyor." ifadesini kullandı.

ÜLKE EKONOMİK SIKINTILARLA BOĞUŞUYOR

ABD’nin 2003’teki işgalinden sonra uzun bir süre iç savaşın hüküm sürdüğü Irak, son yıllarda halkın sokak gösterilerine şahit oluyor. Iraklılar, ülkedeki yolsuzluk ve sonu gelmeyen ekonomik sıkıntılar nedeniyle ara ara sokaklara dökülüyor.

Geçen yıl da ülkenin güneyindeki Basra kentinde halk, elektrik ve su kesintilerini gerekçe göstererek sokağa çıkmıştı. Hükümet ise her zaman yaptığı gibi bazı ekonomik vaatlerde bulunmuş ancak bunların hiçbiri yerine getirilmemişti.