Rus keskin nişancılar Libya'da

Rus paralı askerleri ve keskin nişancıları Libya'da faaliyet göstermeyi sürdürüyor. Son olarak 200 ek Rus paralı askerinin bölgeye gittiği, içerisinde keskin nişancıların bulunduğu belirtiliyor. Bu keskin nişancıların imzalarıysa Doğu Ukrayna'dan biliniyor...

Ekleme: 06.11.2019 17:35:35 / Güncelleme: 06.11.2019 17:35:35 / Dünya
Destek için 

The New York Times'ta David D. Kirkpatrick imzasıyla "Rus Keskin Nişancılar, Füzeler ve Savaş Uçakları Libya Savaşını Düşürmeye Çalışıyor" başlıklı bir makale yayınlandı.

İşte makaleden ayrıntılar:

Trablus'un güneyindeki Aziziya sahra hastanesinde meydana gelen vakalarda, topçu ateşi olduğu anlaşılan yaralar, parçalanmış bacaklar bulunurdu. Fakat şimdi sağlık görevlilieri yeni bir şey gördüklerini söylüyor: Bedenden hiç çıkmamış, anında öldüren, kafada delikler.

Bunlar, Libyalı savaşçıların yetenekli keskin nişancılarının da dahil olduğu Rus paralı askelerin eseri. Kurşunun çıkış izinin olmaması ise, Rus paralı askerlerinin bir imzası.

UKRAYNA'DAKİ İZLERLE AYNI

Avrupa güvenlik yetkililerinden biri, içi boş bir mühimmatın işareti olan çıkış yaralarının bulunmamasının, doğu Ukrayna'daki Rus keskin nişancılarının neden olduğu yaralanmalarla eşleştiğini söyledi.

SON 6 HAFTADIR LİBYA'YA GELİYORLAR

Son altı hafta içinde Libya'ya gelen 200 Rus savaşçı içerisinde bulunan keskin nişancılar, Kremlin'in Ortadoğu ve Afrika'daki etkisini yeniden ele alan geniş çaplı kampanyanın bir parçası.

KESKİN NİŞANCILAR WAGNER İÇİN ÇALIŞIYOR

 Üst düzey üç Libyalı yetkiliye ve savaşı yakından takip eden beş Batılı diplomata göre Rus keskin nişancıları, Rusya'nın Suriye'ye müdahalesine önderlik eden Kremlin'e bağlı özel şirket Wagner Group'a ait.

RUS MÜHADALESİ

Rusya, artık Libya'nın dağınık iç savaşını sonlandırmak için büyük baskı yapıyor. Kremlin'e sıkı sıkıya bağlı olan özel Rus paralı askerlerin söz konusu müdahalesiyse Suriye iç savaşı ile paralelliklerden sadece biri. Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, konuyla ilgili "Suriye ile tamamen aynı" diyor. Sonuç üzerindeki etkisi ne olursa olsun, Rus müdahalesi zaten Moskova'ya ihtilafın çözülmesi konusundaki fiili veto hakkını vermiştir.

Ruslar, doğu Libya'da bulunan ve aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Suudi Arabistan ve bazen de Fransa tarafından desteklenen milis lideri Halife Hafter adına araya girdiler.

Batı Libya'daki Trablus hükümeti ise 2015 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kuruldu ve resmen ABD ve diğer Batılı güçler tarafından destekleniyor. Ancak pratik açıdan, Türkiye tek koruyucusu.

Her iki tarafta da yerel aktörler, bölgesel güçler tarafından silahlandırılıyor.


Trablus hükümetini devirmek için mücadeleye liderlik eden Halife Hater, 2017 yılında Moskova'da Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi.

Her iki ülkede de (Suriye ve Libya) barışı engellemeye çalışan ve başaramayan BM, Libya'daki sekiz yıllık silah ambargolarının -BM Libya özel elçisinin söylediği üzere- “alaycı bir şaka” haline gelmesini izledi.

Yine de bazı yönlerden, Libya'daki menfaatler daha yüksek.

Teksas'ın üç kat büyüklüğünde bir alana shaip olan Libya, mevcut ihtilaflara rağmen günde 1,3 milyon varil petrol çıkarılabilen büyük rezervlere sahip.

İtalya'dan sadece 300 mil uzaklıktaki uzun Akdeniz kıyı şeridi, on binlerce göçmen için bir sıçrama noktası. Ve Libya'nın çölleri etrafındaki açık sınırlar, Kuzey Afrika ve ötesindeki aşırılık yanlılarına cennetler sağladı.

Nisan ayının başlarında, çatışma büyük ölçüde sona ermişti ve Birleşmiş Milletler genel sekreteri Guterres, bir barış anlaşmasını sonuçlandırmak için Trablus'a geldi. Ancak ertesi gün Hafter, iç savaşı yeniden başlatarak başkentte sürpriz bir saldırı başlattı.

"DAHA FAZLASI GELECEK"

Trablus hükümeti yetkilileri, Rusya'nın şu an haftaya kadar daha fazla paralı asker getireceğini söylüyor.

General Usame el Juwaili, “Rusya'nın bu çatışmaya karıştığı çok açık. Batı, bu hükümeti, Hafter'i iktidara itmeye kararlı olan yabancı güçlerden korumak için hiçbir şey yapmadı.

Rusya daha önce arka planda kalmıştı; Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır, Hafter'in askeri desteğinde öncü rolleri üstlenmişti. Ancak Eylül ayında, Hafter'in Trablus'a yaptığı saldırı durmuş gibiydi ve Rusya bir fırsat gördü.

Kara savaşın amatör doğası göz önüne alındığında, bazı diplomatlar, 200 Rus profesyonelinin gelişinin büyük bir etkisi olabileceğini söyledi.

Hafter'in güçlerinin sözcüsü yorum talebine cevap vermedi.

SAVAŞIN BÜYÜK ÖDÜLÜ: TRABLUS

Merkez bankasının kontrolü ve petrol geliri, Trablus'u savaşın büyük ödülü haline getirdi.

Rusya'nın Hafter'e verdiği destek hayatiydi. Fakat Trablus'taki yetkililerle de temas sürdürüldü.

LİBYA PARASI BASIP HAFTER'E GÖNDERDİLER

Rusya milyonlarca dolarlık Libya banknotu bastırdı ve bunları Hafter'e gönderdi. 2015 yılına kadar Rusya, Batı diplomatlara göre, Batı Mısır'da teknik destek ve onarım ekipmanları sağlamak için bir üs kurdu.

ASKERİ DANIŞMAN DESTEĞİ

Geçen yıla kadar, Rusya ayrıca, Hafter'in Bingazi'deki kuvvetlerine en az bir avuç askeri danışman gönderdi.

HAFTER, PRIGOZHİN İLE AYNI MASADA

Geçtiğimiz Kasım ayında Hafter, Rus Devlet Başkanı Putin ve Wagner Group'un başındaki Yevgeny Prigozhin'in bulunduğu bir masada, Moskova'da görüntülendi.

Rus paralı askerlerin başkanı olan Prigozhin, 2026 ABD seçimlerini sabote ettiği iddia edilen internetteki trol haretini de yönettiği iddiasıyla suçlanıyor.