Kurtuluş Savaşı’nda Fransızlara ve İngilizlere karşı tek yumruk olarak dünyaya örnek gösterilecek bir mücadele ortaya koyan Anteplilerin örnek kurtuluş destanının anlatıldığı Milli Mücadele Müzesi’ni ziyaret eden ziyaretçiler, işgalci Fransız ve İngiliz askerlerinin de zulmüne şahitlik ediyor.
Anteplilerin Kurtuluş Savaşı'nda vermiş olduğu destansı mücadelenin gelecek nesillere aktarılması için Şahinbey Balediyesi tarafından geçtiğimiz yıllarda restore edilen Şahinbey Milli Mücadele Müzesi’nde Anteplilerin, İngiliz ve Fransız işgaline karşı iman gücüyle kahramanca yürüttüğü destansı savunmaya dikkat çekiliyor.
Gaziantep kent merkezindeki Şehitler Caddesi'nde bulunan Şahinbey Milli Mücadele Müzesi'ni ziyaret eden ziyaretçiler, Kurtuluş Savaşı’nda Fransızlara ve İngilizlere karşı tek yumruk olarak dünyaya örnek gösterilecek bir mücadele ortaya koyan Anteplilerin örnek destanına şahit olmakla birlikte sömürgeci ve işgalci Fransızlar ile İngilizlerin zulmüne de şahit oluyor.
Anteplilerin zor koşullar altında düşmanın teknolojik silahlarına karşı verdiği destansı mücadele bal mumu heykeller ve ses efektleri ile profesyonel rehberler anlatımında gelecek nesillere aktarılırken, müzeyi ziyaret edenler, 12 oda, livas, kastel ve bin 100 metrekare mağaranın yer aldığı, o döneme ait yaşantının sergilendiği mağarada şehir halkının kullandığı tabanca, tüfek, kılıç, kama, et satırı, kazma, kürek ve nacak gibi birçok tarihi eşyayı görme fırsatı bulabiliyor.
Gaziantep halkı başta olmak üzere kenti ziyarete gelen ziyaretçiler tarafından büyük bir ilgi gören ve ziyaretçileri hiç eksik olmayan Şahinbey Milli Mücadele Müzesi tarihe ışık tutuyor.
Samsun’dan Gaziantep’e gelen Abdullah Dönmez, müzede Fransızların ve İngilizlerin zulmüne şahitlik ettiğini söyledi.
“Fransa'nın zulmüne şahitlik ettik”
Müzeyi gezerken çok duygulandığını belirten Dönmez, “Bugün Antep’e geldik, Antep’te de böyle bir savaş müzesinin olduğunu öğrendik. Müzeyi ziyarete geldik ve çokta beğendik. Çokta güzel bir müze olmuş, emeği geçenlerden Allah razı olsun. Ecdadımız bu topraklarda çok emekler vermişler. Müzede savaşın başlangıcından sonuna kadar her şey anlatılıyor. Burada Fransa'nın zulmüne şahitlik ettik. Müzede anlatılanlardan, yazılan ve çizilenlerden gördüğümüze göre gerçekten çok zulmetmişler. Yani ecdadımız zor şartlarda buraları kurtarmış. Çok duygulandım. Bizim bugün ecdadımızdan daha çok atalarımızın bize bıraktığı mirasa sahip çıkmalıyız. Özellikle gençlerin bu destanı görmesi ve daha iyi sahip çıkması gerekiyor.” dedi.
“Fransızların Antep halkına yaptıkları zulümleri gördük”
Fransızların Kurtuluş Savaşında Antep halkına yaptıkları zulümlere şahit olduğunu belirten Muzaffer Gürocak ise “Müzeye ailemle birlikte geldim. Geçmişte yaşadığımız savaşların burada birebir örneğini gösteren bir müze yapılmış. Özellikle Fransızların Kurtuluş Savaşında Antep halkına yapmış oldukları zulümleri birebir canlı örneği ile gördük. Çocuklarımıza da bunları gösterdik, onların ders alması için bunlara bakıp geçmişi öğrenip geleceğinde ona göre ders çıkarabilmesi için burada müzeye gezdirdik. Burada Fransızların yapmış olduğu zulüm birebir yaşatılmış. Fransızların Antep halkına yaptığı zulüm anlatılmış. Müzeyi gezdik, gayet memnunuz. Müzemizi yapan belediyemize teşekkür ederiz. Burayı eskiye uygun şekilde düzenlemişler, Antep halkının ve kente gelen turistlerin hizmetine sunmuşlar. Milli mücadeleye sahip çıkmamız gerekiyor ve bunun için öncelikle tarihimizi iyi bilmemiz gerekiyor. Çünkü ‘tarih tekerrürden ibarettir’ sözü boşuna söylenmemiştir. Geçmişimizi bilirsek geleceğimizi de ona göre yönlendiririz. Çünkü sadece bilmek yetmiyor.” ifadelerini kullandı.
“İnsan tarihini öğrendikçe duygulanmamak elde değil”
Manisa’dan Gaziantep’e gelen Ahmet Kocabekir de müzede Fransızların Antep halkına uyguladığı zulmün çok iyi anlatıldığını belirterek, şunları söyledi:
“Daha önce Gaziantep'e geldim ve buraları da gezdim. Milli mücadele dönemimizi anlatan Kurtuluş Savaşı’nda Antep halkının Fransızlara karşı verdiği mücadeleyi anlatan tarih dolu yerlerini gezdim ve bugün de kendi çocuklarımı da getirerek tarihi yaşamalarını ve tarihe tanıklık etmelerine vesile olduk. Fransızların Antep halkına karşı yaptığı zulmü resimlerle ve heykellerle çok iyi anlatılmaya çalışılmış. Gayet çok başarılı bir ortam sunulmuş. İnsan tarihini öğrendikçe duygulanmamak elde değil. Yani o tarihe gidiliyor. Bu savaşların nasıl kazanıldığı ve topraklarımızın nasıl kurtarıldığı çok iyi bir şekilde anlatılıyor ve insan gerçekten çok duygulanıyor.”
“Fransızların zulmünü asla unutmamamız lazım”
Her hafta mutlaka müzeyi bir defa ziyarete geldiğini belirten Veysel Altun da “Bu müzeye her hafta ailemle birlikte gelen biriyim. Çocuklarımı müzeyi görüyorlar. Tarihte ne yaşamışız, neler çekmişiz ve o dönem Gaziantep’te neler olmuş, bunları görmelerini istiyorum. Geleceği için örnek alsın. İnşallah gelecek nesillere örnek olur. Gerçekten Gaziantep için gururluyuz. Fransızlar Gaziantep’i işgal ettiği zaman halka çok zulüm yaptılar. Bir gün bile zulümsüz geçmedi. Sefalet içerisinde büyüdük. Ecdat çok zorlu günlerden geçti. Bugünlere kolay gelmedik. Bugünkü halimize şükürler olsun. Fransızların yaptığı bu zulmü asla unutmamamız lazım. Zaten bizim ülkemizi işgal edenler ve en büyük düşmanlarımız da Yunanlar, Fransızlar ve İngilizlerdir.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)