Tarihte Bugün (1 Kasım)

Çeçenistan Devlet Başkanı Cahar Dudayev, bağımsızlıklarını ilan etti, Cezayir'de Milli Kurtuluş Cephesi kuruldu.

Ekleme: 01.11.2019 12:19:53 / Güncelleme: 01.11.2019 12:20:12 / Güncel
Destek için 

Osmanlı Devleti Rus ültimatomunu kabul etti, II.Mahmut'un fermanı ile ilk Türk resmi gazetesi Takvim-i vekayi yayınlanmaya başladı.

Türk Tarihinin İlk Resmi Gazetesi Yayınlandı (1831)

II.Mahmut'un fermanı ile yayın hayatına başlayan ilk Türk resmi gazetesi Takvim-i vekayi 1 Kasım 1831'de yayın hayatına başladı. Beş bin adet basılan ilk gazetenin o günkü konusu II.Mahmut'un Çanakkale gezisi, Şehzade Abdülmecit'in derse başlaması ve Arnavutluk isyanı ile ilgili gelişmelerden oluşuyordu.

Osmanlı Devleti Rus Ültimatomunu Kabul Etti (1876)

Osmanlı Devletinin Sırpları yenilgiye uğratması üzerine Sırpları korumak için Rusya çok ağır koşullar içeren kırk sekiz saatlik bir ültimatom vermişti. Osmanlı Devleti hiçbir devletten destek göremeyeceğini anlayınca çaresiz 1 Kasım 1876'da bu ültimatomu kabul ettiğini açıkladı.

Sultan Abdülhamit İstanbul'a Getirildi (1912)

Balkan Savaşlarında Selanik şehrinin kaybedileceği anlaşılınca Sultan II. Abdülhamit gözaltında tutulduğu Selanik'teki Alatini köşkünden İstanbul'a getirildi.

Ruslar Kafkas Cephesinde hücuma Geçti (1914)

Osmanlı Devletinin I.Dünya savaşına girmesi ile Ruslar hemen Kuzey Anadolu'yu ele geçirmek için 1 Kasım 1914'te saldırıya geçtiler. Bu ilk saldırı Türk Kuvvetleri tarafından durduruldu. Bu olayın arkasından Enver Paşa meşhur Sarıkamış harekatını başlattı.

623 Yıllık Osmanlı Devleti Sona Erdi (1922)

TBMM aldığı bir kararla 1 Kasım 1922'de saltanatı kaldırdı. Böylece Osmanlı Devletinin 623 yıllık yaşantısı da sona ermiş oldu.

Yeni Türk Alfabesi Kabul Edildi (1928)

TBMM 1 Kasım 1928 Tarihinde aldığı bir kararla Latin alfabesi esas alınarak düzenlenmiş olan yeni Türk alfabesini yürürlüğe koydu.

Mustafa Kemal İkinci Kez Cumhurbaşkanı Seçildi (1927)

Üçüncü dönemine başlayan TBMM, 1Kasım 1927'de Mustafa Kemal'i ikinci kez cumhurbaşkanlığına seçti.

Cezayir'de Milli Kurtuluş Cephesi Kuruldu (1954)

Cezayir'de Ulema'nın öncülüğünde Milli Kurtuluş Cephesi 1 Kasım 1954'te kuruldu. Milli Kurtuluş Cephesi ilk bildirisinde amaçlarının Cezayir'i işgalden kurtararak bu topraklar üzerinde islami esaslara göre şekillenen bağımsız bir devlet kurmak olduğunu ilan etti. Fransızlar sekiz yıl süren bağımsızlık savaşı süresince bir buçuk milyon Cezayirli müslümanı katlettiler.

Çeçenistan Bağımsız Oldu (1991)

Çeçenistan'da seçimler ile oluşan yeni meclis Çeçenistan'ın 1 Kasım 1991'de bağımsızlığını ilan etti. Boris Yeltsin Çeçenistan'ın bağımsızlığını tanımayarak bölgeye askeri birlikler sevk etmeye başladı. Çeçenistan Devlet Başkanı  Cahar Dudayev mücadele için hazırlanmaya başladı.