Sağlık alanında yaşanan sorunlara çözüm önerileri

Bingöl Hasta Hakları ve Yaşlı Bakım Hizmetleri Derneği (BİN-HASAD), sağlık alanında hazırladığı yıllık raporunda, Bingöl'deki sağlık hizmetleri ile ilgili durumu değerlendirildi.

Ekleme: 27.10.2019 11:00:14 / Güncelleme: 27.10.2019 11:01:35 / Sağlık / Bingöl Haberleri
Destek için 

Sağlık alanında hazırladığı yıllık raporunda Bingöl’deki hastanelerin durumunu değerlendiren BİN-HASAD Derneği, Bingöllülerin sağlık alanındaki sıkıntıları ile beraber çözüm önerilerini de dile getirdi.

Bingöl hasta hakları ve yaşlı bakım hizmetleri derneği (BİN-HASAD), 26 Ekim 2019 dünya hasta hakları günü münasebetiyle,  hasta hakları ve sorumlulukları ile ilgi yapmış olduğu saha çalışmalarında sorunlar ve çözümler ile ilgili olarak basın açıklaması yapıldı.

 BİN-HASAD Başkanı Mehdi Değişman tarafından yapılan açıklamada, 2019 yılında sağlık alanında yaptıkları çalışmalarda hasta memnuniyeti, sağlık alanındaki sorun ve sıkıntıların yer aldığı rapor kamuoyuyla paylaşıldı.

Sağlık alanında yaşanan sorunlara çözüm önerileri

Sürekli ve sıklıkla yaşanan sorunlar hakkında çözüm önerilerinde bulunan Değişman,  “Hasta hakları ile ilgili tüm mevzuatlar, bildirgeler, yönetmelikler ve yeni çalışmalar bir araya getirilerek güncel, uygulanabilir yeni ve özel bir Hasta hakları yönetmeliği oluşturulması gerektiğini belirtti.

Değişman, “Yeni yönetmelikte hasta hakları birimine yapılan başvurulara uygun olacak, ceza ve ödülleri gerektirecek usuller açık ve anlaşılır olmalı. Hizmet aşamalarında, kim nerede ihlal yapmışsa ilgili maddeye göre işlem yapılmalıdır. Kamu kurumlarında hasta hakları eğitimleri zorunlu olmalı, aksi halde yaptırım uygulanmalı. Poliklinik girişlerinde kıyafetleri ayrı olan danışmanların sayısı artırılarak triaj uygulaması ile bilgilendirme ve yönlendirme yapılmalı. Hastanelerde çalışan tüm personel mutlaka açık görünür, anlaşılır, okunur ve fotoğraflı tanıtıcı yaka veya boyun kartı kullanmalı, kullanmayanlar hakkında cezalar uygulanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Hastane personeli vatandaşa karşı güler yüzlü olmalı”

Hastane personelinin vatandaşa karşı tatlı dil ve güler yüzle bilgilendirme ve yönlendirme yapması sağlanması gerektiğini belirten Değişman, “Mesai saatlerine uymayan ve görev yerinde bulunmayan personeller sürekli denetlenmelidir. Hasta, hasta yakınları, personel ve idarecilerin mağduriyetine neden olan muayene düzeni ve mahremiyet ihlallerini engelleyici çalışmalar yapılarak süreklilik sağlanmalı. Danışmanlar aktif, güler yüzlü, donanımlı, özel ve ayırt edici kıyafetleri ile profesyonel hizmet sunumu sağlayabilecek personel arasından seçilmelidir.” diye konuştu.

“Hasta yakınlarına barınma yeri sağlanmalı”

“ASKOM, acil, engelli ve yaşlılar için taşıyıcı personel ve tekerlekli sandalye sayıları artırılmalı.” diyen Değişman, şunları söyledi:

Temizliklerin sürekli ve denetlenen bir şekilde yapılması sağlanmalı. Hastanede herhangi bir sebepten beklemek zorunda kalanların ya da ihtiyaç hissedenlerin WİFİ ağıyla ücretsiz internet hizmetleri alabilmesi sağlanmalıdır. Özellikle yoğun bakım birimlerinde uzun süre yatan hastaların bekleyen yakınları için çok yüksek maddi ve manevi maliyetlere ulaşan otel, yiyecek, barınma ve insani ihtiyaçlarını karşılayacak tedbirler alınmalı. Hastanın iradesi dışında olarak tedavisinin devamı mahiyetinde sunulan hizmetler bitene kadar yapılacak işlemlerden tek kalem ücret kesintisi yapılacak şekilde düzenlemeler yapılmalıdır.”

“Her görevli işinde dürüst olmalı halkın sağlığı için görev yapmalı”

“İşe hiç gitmeyenler hakkında mutlaka yasal işlemler yapılıp basın yoluyla halka ifşa edilmeli” diyen Değişman, “Üst makamlarda bulunanların adını kullanarak sağlık çalışanlarına psikolojik baskı yapanlar ve ismi kullanılanlar yüzleştirilerek suistimaller engellenmeli. Başkasının hakkını ihlal eden ve devleti zarara uğratan her türlü iş, işlem ve kişiler hakkında gerekli yasal işlem yapılarak yine basın yoluyla ifşa edilmeli.” dedi.

“Hastanelerde eksik olan uzman branş doktor sayıları artırılması gerekir”

Değişman son olarak, “Hastanelerde eksik olan uzman branş doktor sayısı artırılmalı. Hastanelerde çalıştığı halde dışarda özel Sağlık hizmeti sunan her türlü sağlık çalışanı hakkında yasal işlem yapılmalı ve basın yoluyla ifşa edilmelidir. Şehrimizde kaliteli personellerin devamlı olarak kalabilmesi için sosyal alanlar ve imkânlar daha da iyileştirilerek genişletilmeli ve cazip hale getirilmeli.” açıklamasını yaptı. (İLKHA)