Reel kesimde güven arttı

Reel Kesim Güven Endeksi, ekimde bir önceki aya göre 2,1 puan artarak 98,8 seviyesinden 100,9'a yükseldi.

Ekleme: 25.10.2019 20:31:47 / Güncelleme: 25.10.2019 20:31:47 / Ekonomi / Ankara Haberleri
Destek için 

EKONOMİ SERVİSİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2019 yılı ekim ayına ilişkin “İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi” verilerini açıkladı. Buna göre: RKGE, ekimde bir önceki aya göre 2,1 puan artarak 98,8 seviyesinden 100,9'a yükseldi. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, "son üç aydaki toplam sipariş miktarı", "mevcut mamul mal stoku", "mevcut toplam sipariş miktarı", "sabit sermaye yatırım harcaması" ve "gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı" başlıkları altındaki değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkiledi. Öte yandan gelecek üç aya yönelik üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarı beklentileri ile genel gidişat değerlendirmelerinin endeks üzerindeki etkisi azalış yönünde oldu. Mevsimsellikten Arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RGKE-MA) ise ekimde bir önceki aya göre 4,5 puan artarak 104,2 puana çıktı.

İSTİHDAMDA ARTIŞ BEKLENTİLERİ GÜÇLENDİ

Son üç aya yönelik değerlendirmelere bakıldığında, üretim hacminde eylülde azalış bildirenler lehine olan seyir, ekimde artış bekleyenler lehine döndü. İç piyasa sipariş miktarında azalış beklentileri zayıflarken, ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyir güçlendi.

ÜFE BEKLENTİSİ YÜZDE GERİLEDİ

Ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artış yaşandığını bildirenler ile gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyir güçlendi. Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentileri de güçlenerek devam etti. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi bir önceki aya göre 2,2 puan azalarak yüzde 16,2 seviyesinde gerçekleşti.

KAPASİTE KULLANIM ORANI YÜKSELDİ

Anket sonuçlarına göre, imalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı, ekimde bir önceki aya göre 0,1 puan artarak yüzde 76,4'e çıktı. Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA) ise bir önceki aya göre değişmeyerek yüzde 76 olarak gerçekleşti.