'İklim değişikliği tüm dünyada kalkınma meselesidir'

​Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, İklim değişikliğinin dünyanın en öncelikli gündem maddelerinden biri olduğunu çünkü bunun bir kalkınma meselesi olarak öne çıktığını vurguladı.

Ekleme: 24.10.2019 15:35:05 / Güncelleme: 24.10.2019 15:44:00 / Güncel / Ankara Haberleri
Destek için 

ÇEVKO, Türkiye’nin en üst düzeyde temsil edildiği BM İklim Eylemi Zirvesi’nin ardından düzenlediği konferansta Kamu, Özel Sektör, STK ve Akademik Kurum temsilcilerini bir araya getirdi.

Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO), Ankara'da "Türkiye’nin İklim Değişikliği ile Mücadelesi, Sanayinin Sürdürülebilirlik ve Sıfır Atık Çalışmaları Konferansı" gerçekleştirdi.

ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer’in açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Baş Müzakerecisi Mehmet Emin Birpınar, Türkiye'nin İklim Değişikliği ile Mücadelesi başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmasına, "İklim değişikliği dünyanın en öncelikli gündem maddelerinden biridir, çünkü bu bir kalkınma meselesidir." diyerek başlayan Birpınar, iklim değişikliği ile mücadele ve çevre sürdürülebilirliği konularında devletler arası iş birliğinin gelişim süreci hakkında bilgiler verdi.

İklim değişikliğinin etkilerini hali hazırda yaşamakta olduğumuzu örneklerle vurgulayan Birpınar, "İklim değişikliği gelecekte değil, bugün yaşanıyor; bunun etkilerini balıkçılıktan tarıma, şehir yaşantısından tedarik zincirlerine pek çok noktada görüyoruz. İklim değişikliği yeni bir parametre olarak karar vericilerin kararlarında, tüm alt ve üstyapı tasarımlarında dikkate alınmalıdır. Gelecek nesiller için kamu-özel sektör-üniversite iş birliği içerisinde iklim değişikliğiyle mücadele etmeliyiz." şeklinde konuştu.

Birpınar, özel sektörün endüstriyel dönüşüm yolunda en önemli paydaşlar arasında yer aldığını da sözlerine ekledi.

Türkiye’nin İklim Değişikliğiyle Mücadele alanında iyi bir uluslararası oyuncu olduğunu vurgulayan Birpınar, "Bu alanda ‘Niyet Edilen Ulusal Katkı Beyanını’ (INDC) dünyaya ileten Türkiye, küresel finansman desteği ile iklim dostu çalışmalarını daha da artıracak, İklim Değişikliği ile mücadelede küresel topluma önemli katkılar sunmaya devam edecektir. Bu konu da uluslararası platformlarda müzakerelerimizi etkin bir şekilde sürdüreceğiz." dedi.

‘Sürdürülebilir Üretim’, ‘Sürdürülebilir Tüketim’ ve atıkların daha yüksek kaliteli veya çevresel etkisi daha iyi yeni malzeme veya ürünlere dönüşmesini öngören ‘Yukarı Dönüşüm’ (Upcycling) süreçlerini içeren Döngüsel Ekonomi modeli hakkında da bilgi aktaran ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer de "Sürdürülebilirlik, yalnızca iklim değişikliği ile mücadelede değil, dünyada döngüsel ekonomiye geçişin yaşandığı bir süreçte kaynakların en verimli şekilde kullanılması, israfın önlenmesi ve sıfır atık hedefine ulaşılması için de son derecede önemlidir.Sıfır Atık hedefinin en üst düzeyde sahiplenildiği ülkemizde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mızın büyük emekle başlattığı ve yürüttüğü bu yöndeki çalışmaları büyük bir memnuniyetle karşılıyor ve gönülden destekliyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)