HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanı Şerif Durmaz, beraberindeki heyetle, işitme engelli bireylere yönelik faaliyet yürüten özel bir rehabilitasyon merkezini ziyaret etti.
Durmaz ve beraberindeki heyeti, merkezin yöneticilerinden psikolog Hikmet Menekşe karşıladı. HÜDA PAR heyetine ziyaretlerinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Menekşe, çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.
Ziyarette, işitme engellilerin yaşadığı sorunlar ve bu sorunların çözümü için atılması gereken adımlar konuşuldu.
İşitme engellilerin yaşadığı sıkıntıları dinleyen Durmaz, daha sonra yaptığı açıklamada, kentteki işitme engellilerin en büyük sorununun, onlara yönelik okullarının olmayışı olduğunu söyledi.
Durmaz, "Çalışmalarımız kapsamında ziyaretlerimize devam ediyoruz. Bundan bir müddet önce rehabilitasyon merkezlerine yönelik çalışmalar başlatmıştık. Rehabilitasyon merkezlerine yaptığımız ziyaretlerle engellilere yönelik sıkıntıların neler olduğunu öğreniyoruz. Bu kapsamda işitme, görme ve bedensel engellilere yönelik çalışmaların yanında, otizm ile ilgili çalışmalar da yapan rehabilitasyon merkezlerine ve derneklere ziyaretler gerçekleştirdik. Ziyaretlerimiz devam edecek. Bu kapsamda işitme engellilere yönelik ziyaretlerimizi yaptık. Özellikle bu çalışmalarımızın hedeflerinden bir tanesi; engelli kardeşlerimizin yaşadıkları sıkıntıları tespit edip gündeme getirmektir." dedi.
"Batman'da işitme engellilere yönelik ilköğretim okulları olmalı"
İşitme engellilerin sorunlarının neler olduğunu öğrendiklerini aktaran Durmaz, "İşitme engelli kardeşlerimizin bazı sorunları mevcuttur. Özellikle bu sorunların başında ilimizde işitme engellilere yönelik okulların olmayışıdır. İşitme engelli kardeşlerimiz eğitimlerini almak istiyorlar ancak işitme engellilere yönelik bir okul olmadığından dolayı eğitimlerinden mahrum kalıyorlar. Destek programlarına gidiyorlar ancak eğitimlerinin tamamlanması konusunda ihtiyaçlarına cevap vermiyor. İlimiz Batman'da işitme engellilere yönelik ilk, ortaokul ve lise olması gerekir. Bu konuda ilgili kurumlar ve yetkililerin, işitme engelli kardeşlerimizin bu ihtiyacını karşılayacak girişimlerde bulunması lazımdır. Bizler de bu sorunların takipçisi olacağız." ifadelerini kullandı.
"İşitme engellilere has özel sınavların yapılması gerekir"
Yapılan merkezi sınavlarda engellilerin engellerine göre dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Durmaz, "Engellilerin iki şekilde işe alımları söz konusudur. Bunlardan bir tanesi kurayla, bir tanesi de merkezi sınavlarla alımları söz konusudur. Kurayla işe almalar konusunda sıkıntı yok ancak işitme engellilerin sınavla işe alınmaları sıkıntılıdır. Sınavlarla işe alma durumu söz konusu olduğunda bütün engelliler aynı kategoride değerlendirildiğinde, bu işitme engellilere haksızlık oluyor. İşitme engelliler, diğer engellilerle eşit değildir. Özellikle sınavlar olduğunda işitme engellilere has özel sınavların yapılması gerekir." şeklinde konuştu.
"Devletin vermiş olduğu cihazlar en az 3 yılda bir yenilenmeli"
Son olarak Durmaz, şunları söyledi:
"İşitme engelliler işitme cihazlarını alma konusunda sıkıntılar çekiyorlar. Devlet bu noktada bir işitme engelliye 5 yılda bir cihaz veriyor. Bu noktada işitme engelli kardeşlerimizin o cihazı 5 yıl içerisinde bozulabiliyor. O yüzden işitme engellilere yönelik devletin vermiş olduğu cihazlar en az 3 yılda bir olması gerekiyor. Özellikle işitme engelli kardeşlerimiz, kurumlara gittikleri zaman, kurumlarda işaret dilini bilen personeller yok. Bu konuda kurumlarda işitme engellilerin ihtiyacını karşılayabilecek işaret dilini bilen personellerin de olması gerekmektedir. Son zamanlarda engellilere yönelik iyileştirilmelerin olduğunu biliyoruz. Bu konuda daha fazla iyileştirme ve geliştirmelerin olması gerekir. Güzel bir gelişme olarak, Batman'da işitme engellilere yönelik her hafta Hüsnü Genç Camisi'nde hutbe verilmektedir. Özellikle dezavantajlı vatandaşlarımızın bu sıkıntılarını giderebilecek, sorunlarına çare olacak adımların atılması en büyük temennimizdir." (Mehmet Sait Çelik -İLKHA)