Çocuklar için 5 sağlıklı içecek

Çocuklarınız için hem sağlıklı hem de onların sevebileceği, çekici içecekler bulmak zor olabilir. Diyetisyen Serkan Sıtkı Şahin, çocukların seveceği ve aynı zamanda oldukça sağlıklı olan 5 içeceği yazdı.

Ekleme: 11.10.2019 22:42:47 / Güncelleme: 12.10.2019 09:08:10 / Sağlık
Destek için 

Çocuğunuzun sağlıklı beslenmesini sağlamak zorlayıcı olabilir ve bunun yanında sağlıklı ve çekici içecekler bulmak sizin için bir kabusa dönüşebilir.

Çoğu çocuk tatlı şeyleri sever ve şekerli içecekler ister. Ancak, onları daha dengeli seçeneklere yönlendirmek genel sağlıkları için oldukça önemlidir.

İşte çocuklar için 5 sağlıklı içecek.

Su
Çocuğunuz susadığını söylediğinde, önce her zaman su vermelisiniz. Bunun nedeni suyun sağlık için kritik öneme sahip olması ve çocuğunuzun vücudundaki sıcaklık düzenlenmesi ve organ işlevi de dahil olmak üzere sayısız hayati işlemler için gerekli olmasıdır. Vücut ağırlığı ile ilgili olarak, çocuklar hızla büyüyen vücutları ve yüksek metabolik hızları nedeniyle yetişkinlerden daha fazla su gereksinimine sahiptir.

Diğer birçok içeceğin aksine su kalorisizdir. Bu da çocuğunuzun katı yiyecekleri reddetmesi olasılığını azaltır. Yemek konusunda seçici bir çocuğunuz varsa, bu özellikle önemli olabilir.

Susuz kalmak çocuğunuzun sağlığını birçok yönden olumsuz yönde etkileyebilir. Beyin fonksiyonlarını potansiyel olarak azaltabilir, kabızlığa ve yorgunluğa neden olabilir.

Doğal aromalı su
Sade su sıkıcı göründüğü için çocuğunuzun sevmemesi mümkündür. Suya fazladan şeker ve kalori eklemeden daha çekici hale getirmek için suyu taze meyvelerle doldurmayı deneyin. Çocuğunuzun hoşlanacağı tadı bulmak için birçok lezzet kombinasyonunu deneyebilirsiniz. Ayrıca, çocuğunuz suda kullanılan taze meyvelerden de beslenecek.

Bazı karışımlar:

Ananas ve nane
Salatalık ve karpuz
Yaban mersini ve ahududu
Çilek ve limon
Portakal ve limon
Çocuğunuza favori lezzetlerini seçmeleri için izin verin.

Bazı smoothieler
Smoothieler meyveleri, sebzeleri ve diğer sağlıklı yiyecekleri çocuğunuzun beslenme düzenine sokmanın harika bir yoludur. Bazı hazır tatlı smoothieler şeker yüklü iken, ev yapımı smoothieler besleyici maddeler açısından zengin oldukları sürece çocuklar için mükemmeldir. Smoothieler, özellikle yemek seçen çocuklar için yararlı olabilir. Lahana, ıspanak ve hatta karnabahar gibi birçok sebze, çocuğunuzun seveceği tatlı bir smoothie haline getirilebilir.

Bazı çocuk dostu karışımlar:

Lahana ve ananas
Ispanak ve yaban mersini
Şeftali ve karnabahar
Çilek ve pancar
Malzemeyi süt ile karıştırın ve kakao tozu, hindistan cevizi, avokado veya öğütülmüş keten tohumu gibi sağlıklı ekler kullanın. Dışarıdan smoothie satın almaktan kaçının, çünkü bunlar ilave şeker içerebilir. Daima ev yapımı olanı tercih edin. Kalorisi yüksek olduğu için smoothieleri atıştırmalık olarak veya küçük bir yemeğin yanında sunun.

Süt
Birçok çocuk çikolata veya çilekli süt gibi şekerli sütleri tercih etse de, sade süt çocuklar için en sağlıklı seçimdir. Sade süt yüksek oranda besleyicidir, büyüme ve gelişme için kritik olan birçok besin maddesi sağlar. Özellikle büyümekte olan çocuklarda kemik sağlığı için önemli olan protein, kalsiyum, fosfor ve magnezyum esaslı besinler içerir.

Anne ve babaların çoğu çocuklara yağsız süt verme eğiliminde olsa da, sağlıklı beyin gelişimi ve genel büyüme için yağa ihtiyaç duyulduğundan, normal süt en iyisidir. Metabolizma oranındaki artıştan dolayı çocukların yetişkinlere göre daha fazla yağ ihtiyacı vardır. Bu nedenlerden dolayı, yağlı süt seçenekleri çoğu çocuk için yağsız sütten daha iyi bir seçimdir.

Ancak, çok fazla süt içmenin, çocukların doymasına ve yemeklerini daha az yemelerine neden olabileceğini unutmayın. Çocuğunuzun yemek yemeden önce aşırı miktarda süt almaması için yemek zamanında küçük bir miktar süt verin.

Süt, besleyici bir içecek seçeneği olsa da, bazı çocuklarda süt intoleransı bulunabilir. Süt intoleransı belirtileri şişkinlik, ishal, gaz, deri döküntüleri ve mide kramplarıdır. Süt intoleransından şüpheleniyorsanız çocuk doktorunuzla konuşun.

Bazı bitkisel çaylar
Çay genellikle çocuk dostu bir içecek olarak düşünülmese de, bazı bitkisel çaylar çocuklar için güvenli ve sağlıklıdır. Limon, nane ve papatya gibi bitkisel çaylar, kafeinsiz oldukları ve hoş bir tat sağladıkları için şekerli içeceklere alternatif olabilirler. Bitkisel çaylar beslenme yararları sağlar ve hatta hastalık döneminde çocuklar için rahatlama sağlayabilir.

Örneğin, papatya ve limonlu çaylar, hem çocukları hem de yetişkinleri sakinleştirmek ve rahatlatmak için uzun zamandır kullanılmaktadır. Papatya aynı zamanda hem çocuklarda hem de yetişkinlerde bulantı, gaz, ishal ve hazımsızlık için doğal bir tedavi olarak kullanılmaktadır. Bazı bitkisel çaylar çocuklar için güvenli kabul edilirken, çocuğunuza herhangi bir bitkisel çay vermeden önce çocuk doktorunuza danışmanız önemlidir. Bitki çaylarının bebekler için uygun olmadığını ve yanmayı önlemek için çocuklara güvenli bir sıcaklıkta verilmesi gerektiğini de unutmayın.

Kadinvekadin