Konut inşaatında yeni bir dönem başlıyor

Konut inşaatında yeni bir dönem başlıyor. Mart ayında yayımlanan yönetmelik ile yapı müteahhitleri kayıt altına alınıp mesleki, teknik ve mali kriterlere göre sınıflandırılıyor. Artık müteahhitler, sadece kriterlerini karşılayabildikleri sınıfın izin verdiği inşaatları yürütebilecek.

Ekleme: 05.10.2019 19:31:22 / Güncelleme: 05.10.2019 19:37:52 / Ekonomi
Destek için 

EKONOMİ SERVİSİ

İTO Gazetesi’nin haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkındaki Yönetmelik’ yapı müteahhitliği yapmak isteyen şirket ve kişiler için önemli düzenlemeler içeriyor. Yapı müteahhitliğinde yeni bir dönemin kapısını aralayan yönetmelik, İstanbul Ticaret Odası’nda tanıtıldı.

İTO’nun Konut İnşaatı Meslek Komitesi öncülüğünde düzenlenen toplantıda, 2 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikte, yeterlilik kriterlerinin artık yürürlüğe girdiği hatırlatıldı.

Toplantının açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Yaşık, konut inşaatı sektöründe işi layıkıyla yapan kişilerin bulunmasının önemli olduğunu kaydetti. Yaşık, “Bu yönetmelik sektör açısından çok önemli. Plan, çevre, sağlık ve fen kriterlerine uygun çalışan müteahhitleri sınıflandırırken, yeterlilikleri sağlayanları kayıt altına alacak. Yetki belgesi ve yeterliliği olmayanlar oldukça zorlanacak” dedi.

İŞLER YARIM KALMASIN

İş adamlarına seslenen Yaşık, “Birçoğumuz cebimizde üç beş kuruş olsa, şu arsamıza konut yapalım diyoruz fakat bazen de onu zamanında tamamlayamıyoruz. Dolayısıyla işini doğru yapanla yapmayan karışıyor. İşte bu noktada yönetmeliğin olumlu etkisi olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

YILLARIN KONUSU

İTO’nun Meclis ve komite üyelerinin yanı sıra firma sahipleri, teknik sorumlular ve mali müşavirlerin de takip ettiği toplantıda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Atilla Erenler, yönetmelik hakkında özel bir sunum yaptı. Erenler, ‘Bakanlıktaki görevine 1989’da başladığını; o yıllarda dahi müteahhit yeterliliğiyle ilgili tartışmalar ve çalışmalar olduğunu’ hatırlattı. Erenler, “Nitekim, mart ayında yayımlanan yönetmelik de bir yılı aşan bir çalışmanın ürünüdür” dedi.

Erenler, şöyle devam etti: “Yönetmelikte temel amaç, yapı müteahhitlerini ekonomik, mali ve teknik yeterliliklerine göre sınıflandırmak. Bu yönetmelik özel sektör yapı işlerini kapsıyor, kamu işleri bunun dışında. Fakat kamu ihalelerine girenler de müteahhitlik kaydını yaptırmak zorunda. Yani kamu ihalelerinde sınıf ihtiyacı yok, numara ihtiyacı var.” Erenler, riskli yapılar ve riskli alanlarda yapılacak inşaatlar konusunda yeni şartların ortaya çıktığını belirtti.

8 GRUBA AYRILDI

Yönetmeliğin, müteahhitlik yeterlilikleri hakkında kriterler belirlediğini kaydeden Erenler, şu bilgiyi verdi: “En büyük iş hacmine sahip grup A olmak üzere H’ye kadar 8 grup var. Bu gruplara kimlerin gireceği, ekonomik ve mali yeterlilik ile mesleki yeterlilik kriterlerine göre belirlenecek. Her bir sınıf, asgari iş hacmi, asgari banka referansı ve asgari iş döneyim miktarına göre belirlenip, proje bazında üstlenilebilecek iş miktarı tespit ediliyor.”

BİLANÇO VE BANKA

Üst sınıra tabi olmayan büyük işleri yapabilecek A grubu ile en küçük işleri yapabilecek H grubuna kadar bütün gruplar için Ticaret Odası kayıt belgesi gerektiğini belirten Erenler, H ve G grubu hariç bütün gruplar için bilanço bilgileri ve banka referansı istendiğini kaydetti. Bilanço evrakı ve banka referansının yeni olması gerektiğini belirten Erenler, iş deneyim belgesi ve iş gücü bilgilerinin, 
H grubu hariç bütün sınıflar için istendiğini ifade etti.

HANGİ KRİTERLER ARANACAK

Ekonomik ve mali yeterlilik:

  • Bilanço rasyoları
  • İş hacmi (rasyo)
  • Banka referansı

Bilanço detayı:

  • Cari oran
  • Öz kaynak oranı
  • Borç oranı

Mesleki ve teknik yeterlilik:

  • İş deneyimi
  • Usta/teknik işgücü

ORTAKLIK YOLU AÇIK

H grubu, 2 milyon sınırının altında birden fazla iş alıp yürütebilir. Fakat bir parselde 4 bin metrekarelik iş varsa onu ikişer binlik iki proje olarak yürütemez. Onun için ortak bulması gerekiyor. Projeyi H grubundan iki ortak birlikte gerçekleştirebilir. Kayıtlı ve H grubu olan müteahhitlerin ortak girişim kurduktan sonra bu girişimi de Ticaret Odası’na kaydettirmesi gerekiyor.

Kaynak, İTO Gazetesi